הריבית בישראל עלתה בספטמבר: שוב חברי ההנהלה היו חלוקים בדעותיהם
הריבית עבור חודש ספטמבר עלתה ברבע האחוז לרמה של 4.25%, בהתאם לתחזיות, כאשר רוב של שלושה מקובעי המדיניות המונטרית בישראל בחרו העלאת ריבית מול התנגדות של שני חברי הנהלה. כך נובע מהפרוטוקולים של דיוני החלטת הריבית המתפרסמים היום.
מנתוני החשבונאות הלאומית שפורסמו באוגוסט וכן מאינדיקאטורים נוספים עולה כי נמשכת ההתרחבות בפעילות במשק, אם כי מהרביע השני של 2008 קצב התרחבות הפעילות נמוך מזה שאפיין את המשק בשנים האחרונות. אם קצב הצמיחה בשני הרביעים הנותרים של השנה יהיה 2.5 אחוזים לרביע (במונחים שנתיים), אז תסתכם הצמיחה בשנת 2008 ב-4.8 אחוזים.
בתוך כך, מהצד השני של המתרס עומדים נתוני האינפלציה. מדד המחירים לצרכן עלה בחודש יולי 2008 ב-1.1 אחוזים, גבוה מתחזיות החזאים הפרטיים שעמדו על 0.7 אחוזים ומעל לתוואי העונתי העקבי עם השגת יעד האינפלציה.
שני חברי ההנהלה שהמליצו לנגיד להותיר את הריבית לחודש ספטמבר ללא שינוי ציינו את הצפי להתמתנות בקצב הצמיחה במשק ואת ההאטה בצמיחה בארה"ב והפחתת שיעור הגידול של הביקושים גם באירופה ובשאר העולם. גורם נוסף שהוזכר הוא שמחירי הסחורות והנפט ירדו בחודש וחצי האחרונים, לאחר שעלו חדות בשנה האחרונה והיוו את הגורם המרכזי לעלייה באינפלציה העולמית והמקומית. במידה שמדובר בתפנית בהתפתחות מחירים אלו, הדבר ימתן את הלחצים האינפלציוניים. על פי הערכת מנהלים אלו האינפלציה תתכנס לתחום היעד ברביע השלישי של 2009 תוך אפשרות להורדת ריבית מסוימת במהלך 2009 . כמו כן, צוין שההאטה באירופה הגדילה בחודש אחרון את ההסתברות לירידת ריבית ע"י הבנק המרכזי שם.
מנגד, שלושת חברי ההנהלה שהמליצו לנגיד להעלות את הריבית הדגישו את סיכוני האינפלציה. בשנה האחרונה, עליית מחירי הסחורות בעולם, ובפרט העליות במחירי האנרגיה, מהווים גורם אינפלציוני בישראל, כמו גם במשקים רבים בעולם. אמנם מדד המחירים לצרכן המנוכה מאנרגיה וממזון ומפירות וירקות עלה בשנה האחרונה ב- 1.4 אחוזים, אולם בחודש יולי שיעור עלייתו היה 0.9 נקודת האחוז. כמו כן, קצב עלייתו של השכר הנומינלי בסקטור העסקי בשנה האחרונה מהיר יחסית – כ- 5 אחוזים. בנוסף, העלייה הבולטת במדד הדיור בחודש יולי הדגישה את האפשרות שעליות מחירי הדיור המדווחות בסקר מכירת דירות (עליות מחירים של 10 אחוזים בשנה האחרונה) יתורגמו לעליות נוספות במדד מחירי הדיור.
הציפיות לאינפלציה לשנה הקרובה ולטווח ארוך יותר, כפי שהן נמדדות בשוק ההון, נמצאות בחלק העליון של היעד, למרות צפי להעלאת ריבית. בדיון צוין כי העלאת הריבית תתרום להורדת הציפיות לאינפלציה ובעקבות זאת לירידת הריבית ארוכת הטווח – ירידה שתתמוך בפעילות הריאלית.
כאמור, לבסוף החליט הנגיד להעלות את הריבית לחודש ספטמבר ב-0.25 נקודת האחוז, לרמה של 4.25 אחוזים, כדי לתמוך בהחזרת האינפלציה והציפיות לה לסביבת מרכז היעד. חזרת האינפלציה והציפיות לה לתוך היעד הינה תנאי הכרחי לתמוך בצמיחה בת קיימא.
בהסתכלות קדימה צופה פרופסור סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל, כי העלאת הריבית, מהווה צעד להחזרת האינפלציה למרכז היעד. הערכת בנק ישראל היא כי האינפלציה, בהסתכלות ל-12 חודשים אחורה, תיכנס לתוך תחום היעד במשך הרביע השני של 2009.
כמו כן, ההאטה בקצב הצמיחה צפויה לפעול כגורם התומך בהחזרת האינפלציה לתחום היעד, ע"פ תפיסתו של פישר. הירידה במחירי האנרגיה שהתרחשה לאחרונה, במידה ותתמיד, תומכת גם היא בחזרת האינפלציה לתחום היעד.
צוין שבנק ישראל ימשיך לעקוב אחרי ההתפתחויות במשק ובעולם ולפעול מתוך מטרה להשיג את יעד יציבות המחירים. בכפוף לכך, הבנק ימשיך לתמוך במכלול המטרות של המדיניות המקרו-כלכלית, במיוחד בעידוד התעסוקה והצמיחה. כמו כן, ימשיך הבנק לתמוך ביציבות המערכת הפיננסית.