אייל קליין מ-IBI - כל השאלות והתשובות בעניין פאני ופרדי
לאחר סוף שבוע ארוך של דיווחים בתקשרות האמריקנית, שר האוצר האמריקני והפדרל ריזרב הכריזו אתמול בשעה 18:00 שעון ישראל על תכנית רשמית להלאמת ענקיות המשכנתאות פאני-מיי ופרדי-מק, האחראיות למחצית משוק המשכנתאות האמריקני שהיקפו נאמד ב-13 טריליון דולר. משרד האוצר, בתמיכה ה'פד', הציג תכנית הכוללת 4 שלבים אשר נועדו לסייע לפרדי ופאני, לייצב את השווקים ולהבטיח המשך מתן משכנתאות למיליוני אמריקנים. שוחחנו עם אייל קליין האסטרטג הראשי לשווקים הבינלאומיים ב-IBI על תוכן ההודעה וההשלכות.
מהם שלבי התוכנית של הממשל האמריקני?
ראשית - הזרקת הון -
1. הממשל יזרים הון לפאני ופרדי באמצעות קניית מניות בכורה, אשר תהיינה בכירות יותר ממניות הבכורה המוחזקות כיום ע"י הציבור בשוק.
2. מניות הבכורה הקיימות אינן מבוטלות - אך הן תהיינה נחותות ביחס למניות הבכורה החדשות.
3. גם המניות הרגילות של פרדי ופאני אינן מבוטלות - אך מחזיקיהן נדחקים להיות אחרונים בתור הנושים של החברות (אחרי הממשל שמחזיק מניות בכורה עדיפות, ואחרי מחזיקי מניות הבכורה הרגילות). 4. כתוצאה מהזרמת ההון – הממשל יקבל מכל אחת מהחברות 1 מיליארד דולר של מניות בכורה שמשלמות קופון של 10%, והחל מ-2010 פרדי ופאני תהיינה מחויבות לשלם לו עמלה בגין השקעתו. 5. כמו כן, הממשל יוכל לקנות 79.9% מכל אחת מהחברות - באמצעות קניית מניות רגילות במחיר שוק נומינלי. דבר שני - הקמת מוסד נזילות חדש
1. הממשל מקים מוסד נזילות חדש אשר ישרת את פאני, פרדי וה-FHLB (סוכנות אשר נמצאת בבעלות של הבנקים בארה"ב ואשר מטרתה לספק נזילות לסקטור הבנקאי). מוסד הנזילות יהיה פעיל עד דצמבר 2009 ומבטיח את זמינות ההון של החברות לטווח הקצר לשם מימון פעילותן בתחום המשכנתאות. בשל מוסד נזילות זה אין אפשרות שהחברות יגיעו למצב של חדלות פירעון בטווח הקצר.
2. טווח ההלוואות שתינתנה לחברות יהיה לבין שבוע ועד חודש, המחיר יהיה ליבור + 50 נ"ב וההלוואות תהיינה מגובות ב-MBS של החברות. דבר שלישי - קניית אג"ח מגובה משכנתאות (MBS) ע"י הממשל האמריקני -
1. לקראת סוף החודש הנוכחי, יתחיל הממשל לקנות מפרדי ופאני אג"ח מגובה במשכנתאות אשר נארז על ידן.
2. הרכישה תימשך עד לסוף 2009 והממשל אף צופה כי למשלם המיסים האמריקני ייווצר רווח הון כתוצאה מרכישת אג"ח זה בעת הנוכחית (מכיוון שמחיר האג"ח לדעתם ירד ללא פרופורציה בהשוואה לשיעור חדלות הפירעון הצפוי, והיות שהממשל יכול להחזיק אג"ח זה לפירעון ולכן פחות יסבול מירידת מחיר בטווח הזמן הקצר).
3. הממשל יקים/ימנה גוף חיצוני אשר ינהל עבורו את תיק ה-MBS שהוא צפוי לבנות. דבר רביעי - טיפול בשוק המשני למשכנתאות:
1. בהנחיית הממשל, פרדי ופאני יגבירו את השקעתם בנכסים מגובי משכנתאות (MBS) - כלומר יקנו יותר משכנתאות מהבנקים ויארזו אותן לכדי אג"ח מגובה במשכנתאות. מטרת המהלך היא לעודד נזילות ויציבות בשוק המשני למשכנתאות אשר לאחרונה התאפיין בחוסר נזילות ובתנודתיות חריפה.
2. החל מסוף שנת 2009 (אז לדעת הממשל האמריקני צפוי משבר הנדל"ן להתמתן משמעותית) – פרדי ופאני יתחילו להקטין בהדרגה את תיקי ה-MBS שלהן ב-10% לשנה, עד אשר יתייצבו בהיקף נמוך יותר ופחות מסוכן. מהן ההשלכות? מי מרוויח ומי מפסיד?
1. כפי שגם כתבנו בסקירתנו לפני שבועיים – המהלך של הממשל בא בראש ובראשונה על חשבון מחזיקי המניות הרגילות ולאחר מכן על חשבון מניות הבכורה. 2. מחזיקי האג"ח של החברות יצאו מורווחים שכן האג"ח שלהם הינו דפקטו בערבות ממשלת ארה"ב. 3. באשר ל-MBS אשר הונפק ע"י החברות: מצד אחד הממשל האמריקני קונה בעצמו את האג"ח וצפוי לתמוך במחיר ע"י הזרמת ביקושים ומתן רשת ביטחון, אך מצד שני פרדי ופאני מגדילות את תיק ה-MBS שלהן (כרגע לא נאמר באיזה היקף ולכן קשה לאמוד את גל ההיצעים המצפה לנו).
מאת: אייל קליין, אסטרטג ראשי לשווקים הבינלאומיים ב-IBI בית השקעות.