ביום שפישר יפסיק לקנות דולרים: "ייווצר ואקום ענק של מחסור בדולרים - והדולר ימשיך לעלות"
מה יקרה בשוק המט"ח ביום בו יפוג "אפקט בנק ישראל"? מאז ה-10 ביולי, עת הודיע בנק ישראל על הגדלת רכישות המט"ח פי 4 ל-100 מיליון דולר מדי יום, זינק הדולר בכ-10% מול השקל. מי שהאמין כי בנק ישראל מחזיק באופן מלאכותי את הדולר ולאחר שהתכנית להגדלת יתרות המט"ח בסוף השנה יחזור הדולר להיחלש, הופתע אתמול כשראה את בנק ישראל בעצמו מדבר על שינוי מגמה של ממש בדולר-שקל. גם המומחים בשוק מאמינים כי הדולר כבר שינה כיוון.
"הלחץ הבסיסי וארוך הטווח להתחזקות השקל צפוי להתמתן, ואף ייתכן בו מפנה במהלך השנה", נכתב בדו"ח האינפלציה של בנק ישראל לרבעון השני, אשר פורסם אתמול (ד'). "החודשים הקרובים צפויים להתאפיין בהתמתנות הלחץ הבסיסי להתחזקות השקל, אך גם בעליית התנודתיות ואי-הוודאות לגבי שער החליפין".
לא רק בבנק ישראל מאמינים בתפנית של הדולר-שקל השנה. פעילים בשוק המט"ח סבורים כי הגדלת יתרות המט"ח של ישראל ב-10 מיליארד דולר יצרו מצב של חוסר היצע דולר בשוק, מה שיביא להמשך התחזקותו של הדולר גם לאחר שבנק ישראל יפסיק את הרכישות. אם לא די בכך, ההערכות הן כי הדולר ישנה כיוון גם בשוק המט"ח העולמי לקראת סוף השנה, מה שיתמוך עוד יותר בהמשך התחזקותו מול השקל.
"ייווצר ואקום ענק של מחסור בדולרים"
"100 מיליון דולר ביום הינם סכום משמעותי ביחס לנפחי המסחר היומיים בשוק המטח בארץ", אומרת האנליסטית קרן טננבאום מאי-טריידר (etrader). "מחזורי המסחר היומיים של לקוחות עומדים על כמיליארד דולר ביום, כאשר 20% מזה משויכים לספקולנטים שקונים ומוכרים. לפיכך, מחזור הלקוחות האמיתי הינו כ-800 מיליון דולר ביום. לכן, צריך להבין ש-100 מיליון דולר (הרכישות היומיות של בנק ישראל) מהווים כ-15% גידול במחזורים. הקניות של בנק ישראל מטות באופן חד את המאזניים לכיוון אחד - רכישות מט"ח, ומפרות איזון חשוב".
אז מה יקרה כשבנק ישראל יפסיק לרכוש דולרים בסוף השנה? טננבאום מצביעה על כך שבנקים וספקולנטים מוכרים כעת דולרים לבנק ישראל מדי יום ובכך הם הקדימו מכירות של מט"ח. כאשר תסתיים התכנית להגדלת רזרבות המט"ח, הדולרים שרכש בנק ישראל ישארו אצלו במרתף ולא יחזרו לשוק. המשמעות היא פשוטה: הקטנת היצע הדולר. הייבואנים והרוכשים ה"טבעיים" של הדולר ימשיכו להזרים ביקושים לדולר ולכן יווצר, לטענתה, עודף ביקוש ומחסור במוכרים.
"כשבנק ישראל יסיים את מסע הרכישות שלו בעוד כ-3 חודשים", אומרת טננבאום, "ייווצר ואקום ענק, בסדר גודל של מיליארדים, של מחסור בדולרים. ההיצע יהיה מצומצם והביקוש גדול. לכן, הדולר ימשיך לעלות".
בנקים מרכזיים בעולם קונים דולרים בחשאי?
אם תשאלו את איתן אדמוני, מנהל חדר המסחר בבנק ירושלים, הדולר ימשיך להתחזק גם לאחר שתסתיימנה רכישות הדולרים של בנק ישראל בגלל שבאותה תקופה יחל מפנה בכיוון הדולר בשוק המט"ח העולמי. לדבריו, ייתכן והדולר כבר שינה כיוון ומכאן והלאה נראה מגמת התחזקות ארוכת-טווח.
"אי אפשר לחשוב רק על מה שבנק ישראל יעשה כי למסחר בדולר בעולם יש גם השלכה", אומר אדמוני ל-Bizportal. "אני מאמין שלקראת סוף השנה הדולר ישנה כיוון בעולם".
אך אדמוני מביט על התנהגות הדולר מול המטבעות המובילים בעולם בשבועות האחרונים ומבחין בפעילות לא שגרתית. הוא סבור כי להתחזקות הדולר בעולם בתקופה האחרונה אין כל הצדקה, מה שמוביל אותו לחשוד בבנקים המרכזיים הגדולים בעולם.
"כבר שבועיים שאני חושד שיש התערבות סמויה של בנקים מרכזיים בעולם", אומר אדמוני. "הדולר מתחזק בצורה משמעותית ללא שום בסיס. המגזר הפיננסי בעולם חלש מאוד, האבטלה גואה, הכלכלה נכנסת למיתון - למה שהדולר יתחזק? לכן, אני חושד שהבנקים המרכזיים של ארה"ב, גוש האירו, בריטניה, קנדה ויפן החלו כבר בסתר לרכוש דולרים. הם לא עושים זאת באופן ישיר, לדעתי, אלא אולי באמצעות סוכנויות ממשלתיות משניות".
אדמוני מאמין גם שבנק ישראל כבר עשה את התפנית עבור הדולר-שקל: "לא נראה את הדולר יותר ברמות של 3.22 שקלים. הוא ימשיך לעלות. אפשר לראות אותו ב-3.7 שקלים כבר עוד חודש. אני מאמין שבסוף השנה נראה אותו ברמה שבין 3.7 שקלים ל-4 שקלים".