גזית גלוב השלימה את רכישת מיינל - וחטפה הורדת דירוג מ-S&P מעלות
כשבועיים לאחר שיקרטוריון מיינל אישר את תנאי מכירת החברה לגזית גלוב, הודיעה היום החברה הישראלית באופן רשמי על סגירת העסקה, במסגרתה תשלם 800 מיליון ליש"ט תמורת חברת הנדל"ן המזרח-אירופית, ששמה ישונה ל"אטריום" (Atrium European Real Estate).
הרכישה תתבצע על ידי חברת CPI/גזית, חברה המוחזקת במשותף על ידי גזית גלוב וחברת הנדל"ן האוסטרית CPI. במסגרת העסקה מונה דירקטוריון חדש למיינל, בו מכהנים בין היתר חיים כצמן ומיכאל בר-חיים, וכן מנכ"ל חדשה - רחל לווין. כצמן ישמש גם כיו"ר אטריום.
גזית גלוב תעביר חצי מיליארד ליש"ט לאטריום כשלב ראשון ולאחר מכן תעניק אופציות בשווי של 300 מיליון ליש"ט לבעלי המניות של אטריום, בעוד כחצי שנה.
"עבדנו כמעט שנה על העסקה הזו", אמר כצמן. "אנו מביטים כעת קדימה; נפתח את פורטפוליו הנכסים של אטריום ונהפוך אותה לחברת הנדל"ן המובילה במרכז-מזרח אירופה".
המנכ"ל הטרייה של אטריום, רחל לווין, בדקה לעומק בחודשיים האחרונים את פורטפוליו הנכסים של אטריום והודתה כי "התרשמה מאיכותו". לווין הביע ביטחון כי השילוב עם גזית גלוב יספק הזדמנות "מעולה" לאטריום בחזית הנדל"ן במזרח ומרכז אירופה.
המינוף עולה - הדירוג יורד
חברות הנדל"ן הישראליות נמצאות זה מספר שבועות על הכוונת של חברת הדירוג S&P-מעלות. משבר האשראי ושוק הנדל"ן העולמי הפגיע לא מיטיבים, בלשון המעטה, עם חברות הנדל"ן, ובמעלות החליטו דווקא היום, עם סגירת העסקה בין גזית גלוב ומיינל, להוריד סופית את דירוג האשראי של החברה הישראלית.
הדירוג לסדרות האג"ח של גזית גלוב הורד ל-AA-/Stable, בעיקר בשל השלמת רכישת מיינל המדורגת בדירוג של BB+/Negative. ההשקעות של גזית גלוב במיינל תביא "לעלייה ברמת המינוף והגדלת מרכיב הייזום בקבוצה, וזאת בנוסף להאטה בפעילות הכלכלית בחלק משוקי הפעילות של הקבוצה בשל משבר האשראי", נמסר מ-S&P מעלות.
התמקדות החברה במרכזים מסחריים, הפיזור הגיאוגרפי הגבוה על פני 3 יבשות, שיעורי התפוסה המעוגנים ושוכרים יציבים - כל אלה לא סייעו לגזית גלוב כאשר כלכלני S&P מעלות בחנו את דירוג האשראי שלה, שכן רכישת מיינל טרפה את הקלפים ופגעה בדירוג האשראי של גזית גלוב.
"הרכישה מגדילה את חשיפת קבוצת גזית לסיכון עסקי ופיננסי", אומרים הכלכלנים, אשר מציינים לשלילה את הפעילות של מיינל במרכז ומזרח אירופה ומדינות חבר העמים לשעבר (מדינות במאופיינות בסיכון גבוה יחסית), ניסיונה המועט של החברה במדינות אלו וכן גידול ברמת המינוף ל-65% חוב פיננסי ל-CAP.