הערכות: סטנלי פישר יעלה את הריבית ב-0.25%
"החלטה מורכבת". כך מתאר גורם בכיר בבנק ישראל את החלטת הריבית הקרובה שתתקבל מחר בשעה (18:30). מחד, ההאטה הכלכלית כבר מורגשת בישראל ומדד יוני שהפתיע לטובה מאפשר לבנק ישראל מרחב תמרון רב יותר עם הריבית; אולם מאידך, האינפלציה בישראל עדיין גבוהה בהרבה מהיעד העליון, ובבנק ישראל מתחבטים בשאלה האם די במדד אחד כדי להעיד על התמתנות האינפלציה.
בשוק ההון הדעות חצויות, אולם ההערכה הכללית היא שנגיד בנק ישראל, פרופסור סטנלי פישר, יבחר לבסוף להעלות את הריבית ב-0.25% ל-4% כדי למתן את האינפלציה.
"בנק ישראל יתקשה לעמוד בגבול העליון של האינפלציה לשנת 2008", אומר רון אייכל, האסטרטג הראשי במיטב, אשר סבור כי הריבית תעלה ב-0.25%. אייכל מזכיר את דבריו של פישר בנאום האחרון שנשא בפורום קיסריה ה-16, אז נשמע נגיד בנק ישראל ניצי מתמיד: "האינפלציה בישראל ובעולם דורשת טיפול. העלאות הריבית היו הכרחיות משום שקיימת סכנה אמיתית של גלישת עליות המחירים של מוצרים מיובאים למחירים של המוצרים המקומיים - ובמידה מסוימת התופעה הזו כבר מתרחשת".
במחלקת המחקר של הראל פיננסים מאמינים כי האינפלציה תמשיך ללחוץ על פישר להעלות את הריבית. הכלכלנים מאמינים כי בעוד חצי שנה מהיום תעמוד הריבית בארץ על 4.25%-4.5%, שכן ריבית ה'פד' תעלה גם היא ל-2.25%-2.5%. בהראל מעריכים כי הלחצים האינפלציוניים לא ירפו מהמשק הישראלי למרות מדד יוני המתון, ולדעתם האינפלציה בחודשים אוגוסט-ספטמבר תסתכם ב-1.3% במצטבר.
למרות הלחצים האינפלציוניים, יש המאמינים כי לאור הירידה האחרונה במחירי הסחורות והעלייה המתונה במדד יוני (0.1% בלבד), פישר יעדיף להותיר את הריבית על כנה בשל ההאטה הכלכלית ורצונו להביא לפיחות בשקל. העלאת ריבית עלולה דווקא לחזק את השקל בניגוד גמור לצעדים האחרונים בהם נקט פישר, ובכללם הגדלת רכישות המט"ח ל-100 מיליון דולר מדי יום.
"בנק ישראל יותיר את הריבית ללא שינוי והיא תישאר ברמה של 3.75% עד סוף השנה", סבור ירון זר, מנהל מחלקת המחקר בישיר בית השקעות. "המהלך של בנק ישראל להחלשת השקל מאפשר לכאורה להעלות את הריבית אך הצלחתו עדיין שברירית והחשש מפגיעה ביצוא הישראלי עדיין גבוה".