הזרים יוצאים מהבורסה? הדולר זינק במקביל לירידות החדות במניות בת"א
נתוני האינפלציה החיוביים וירידות השערים בבורסה בת"א הרימו את הדולר: המטבע האמריקני התחזק היום מול השקל לאחר שמדד המחירים לצרכן לחודש יוני, שפורסם אתמול, עלה באופן מתון מהתחזיות, מה שמותיר לבנק ישראל מרחב תמרון רב יותר בכל הנוגע למדיניות המוניטרית. בצהרי היום החריפו ירידות השערים בבורסה, מה שחיזק עוד יותר את הדולר.
הדולר הוסיף היום 1.27% ושערו היציג נקבע ברמה של 3.344 שקלים. האירו היציג מטפס 0.62% ל-5.3221 שקלים. בשוק המט"ח העולמי נסחר הדולר במגמה מעורבת עם נטייה להתחזקות מול המטבעות המובילים, לאחר שבארה"ב פורסמו נתוני אינפלציה גרועים מהצפוי (מדד יוני זינק ב-1.1% - השיעור החד מזה 26 שנים) שמגבירים את הסבירות להעלאת ריבית בסוף השנה, מה שמחזק את הדולר בעולם. הסוחרים ממתינים כעת לנאום יו"ר ה'פד', בן שלום ברננקי, בפני הסנאט (17:00) וכן לפרסום הפרוטוקולים מישיבת הריבית האחרונה של ה'פד' (21:00).
בישראל, מדד יוני עלה ב-0.1% בלבד לעומת הצפי לעלייה של 0.5%, ובכך ירדה האינפלציה בשנה האחרונה ל-4.8%. האינפלציה עדיין רחוקה מהיעד העליון של בנק ישראל (3%), אולם יחסית לחודש מאי, אז היא עמדה על 5.4%, מדובר בהחלט בהקלה.
גורמים בשוק שהיו בטוחים כי נגיד בנק ישראל, פרופסור סטנלי פישר, יעלה את הריבית ב-0.25% לכל הפחות ואולי אף ב-0.5% בסוף החודש, סבורים כעת כי פישר עשוי אף להפתיע ולהותיר את הריבית על כנה ברמה של 3.75%. יש לציין כי ההערכה הגורפת בשוק עדיין נוטה לכיוון העלאת ריבית החודש, אולם זו צפויה להיות מתונה ואולי אף האחרונה.
"אין ספק שהמדד הנמוך ישפיע על החלטת הריבית של פישר, שכרגע מרגיש פחות מחויב להעלות את הריבית ובהתאם לכך הלחץ על הדולר מהבחינה הזו התמתן מעט", אמר רון אייכל, אסטרטג ראשי במיטב. "יחד עם זאת, צריך לזכור שצפויות התיקרויות בהמשך הדרך, כך שמדד יולי עדיין צפוי להיות גבוה".
האנליסטית קרן טננבאום מאי-טריידר (etrader) סבורה כי המדדים הבאים יהיו גם כן נמוכים, ולפיכך פישר יעדיף להעלות החודש את הריבית ב-0.25% ולעצור בשלב זה את גל ההידוק המוניטרי שראינו בחודשים האחרונים.
"המדדים הבאים יהיו נמוכים כך שלא תהיה לנגיד כל סיבה להתערבויות מוניטריות נוספות", אומרת טננבאום. "ההערכות הסוחרים בשוק להעלאת ריבית מתונה ואף להימנעות מוחלטת של בנק ישראל מהעלאת ריבית בסוף החודש הביאו לביקושים בין-בנקאים ערים לדולר. אנו מאמינים כי היום נשוב ונראה ביקושים למטבע האמריקני, ובתוספת רכישות בנק ישראל, נראה את הדולר שובר היום את רמת ההתנגדות 3.34 שקלים. עם זאת, אנו מעריכים כי ההתחזקות לא תימשך לאורך זמן והשקל ישוב ויתחזק".