הפאניקה שוב חוזרת לשוק הסולידי: התל-בונד 20 נפל החודש בשיעור החד מאז פרוץ משבר האשראי

חברות הנדל"ן - ובראשן אפריקה - גוררות גם את שוק האג"ח למטה, והפעילים סוערים: "יש תחושה של כאוס"
עדי בן ישראל |

תקופה לא פשוטה עוברת על המשקיעים בבורסה. אי הוודאות בשווקים הפיננסים מגבירה את התנודתיות ומביאה משקיעים רבים להדיר רגליהם מהאפיק המנייתי, הנחשב מסוכן יותר, אולם במקביל ניתן להבחין בפאניקה לא מעטה בקרב השוק הסולידי יותר, שוק האג"ח. משקיעים שחיפשו מקום מבטחים באגרות החוב הקונצרניות התאכזבו קשות לאחרונה, שכן מתחילת החודש ספגו אגרות חוב אלו ירידות לא מבוטלות.

מדד התל-בונד 20, העוקב אחר 20 אגרות חוב של חברות מובילות בבורסה, נפל מתחילת החודש ב-2.3% - השיעור החד ביותר מאז קיץ 2007, עת השלים המדד ירידה של כ-3.5% משלהי יולי ועד ה-17 באוגוסט (אז חתך ה'פד' את ריבית הניכיון בפעם הראשונה והקל זמנית על השווקים). הפעם האחרונה שמדד התל-בונד רעד הייתה בחודש מארס, הזכור למשקיעים בעיקר בגלל פרשת התמוטטות בר סטרנס.

"עיקר הירידות באגרות החוב מגיעות מכיוון הנדל"ן", מסביר אלדר גנזל, מנכ"ל בית ההשקעות מאור-לוסקי. "הלחצים על הנדל"ן מגיעים מכמה כיוונים: האינפלציה הגבוהה שמקפיצה את הוצאות המימון, עלייה בתשומות הבנייה בגלל הצמיחה החזקה בסין והודו (הברזל, למשל, זינק פי 2 בחודשים האחרונים) וכן בעיית משכנתאות. חברות הנדל"ן נפגעות מכל הכיוונין והן גוררות מטה את כל השוק. הפאניקה מתחילה שם וזה נכון לגבי מניות הנדל"ן, לא רק לגבי האג"ח".

מתחילת החודש נפל מדד הנדל"ן 15 בשיעור של 22% - יותר מפי 2 מאשר מדד המעו"ף שאיבד 9.1%. בשוק הסולידי, אגרות החוב הנדל"ניות גוררות מטה את השוק, כאשר אגרות החוב של אפריקה ישראל (סדרה כ"א) משכו מטה את התל-בונד 20 עם נפילה של 6.3% מתחילת החודש.

"הפן הפסיכולוגי תופס פה תאוצה", הוסיף גנזל. "כשיש מפולת חזקה היא משפיעה על כולם ויש תחושה של כאוס אשר לוקחת את המשקיעים לפעולות לא רציונאליות. הציבור מלא בקרנות אג"ח וכשיש מפולת במניות הוא מוכר בכל מחיר כמו שקרה בחודשים מארס האחרון ויולי אשתקד".

"יש בעיה בנדל"ן כרגע"

בשבוע שעבר התריעו כלכלני UBS כי 50% מאגרות החוב הקונצרניות בישראל הן צמודות מדד, והאינפלציה הגבוהה המסתכמת ב-5.4% (נכון ל-12 החודשים שהסתיימו במאי) תביא להשלכות שליליות על מצב החברות. האנליסטים ציינו כי החברות ה"בעייתיות" ביותר הן, בין היתר, דיסקונט השקעות, שם 96% מהחוב הוא צמוד מדד, וכן של אידיבי פיתוח (73% מהחוב צמוד מדד) ואפריקה ישראל (48% מהחוב הינו צמוד מדד). ל-3 החברות הללו סדרות אג"ח הנסחרות במדד התל-בונד ואלו הציגו את שיעורי הירידות החדים ביותר מתחילת החודש: אפריקה (סדרה כ"א) עם ירידה של 6.3%, דסק"ש (סדרות ד', ו') עם ירידות של 3%-4% ואידיבי פיתוח עם ירידה של 2.8%.

צריך לזכור שהתל-בונד עלה בשיעורים חדים בשנה האחרונה ובאיזשהו מקום זה היה חסר פרופורציה יחסית לציפיות האינפלציה שהיו בשוק", אמר משה בן אסייג, ראש דסק אג"ח בכלל פיננסים ברוקראז'. "יש לנו בעיה בנדל"ן בארץ כרגע ובעיה בתמחור מניות הנדל"ן; זה משפיע על התשואה באג"ח שהנפיקו החברות בעבר. המשקיעים סבורים שתזרים המזומנים של חברות הנדל"ן ייפגע בגלל המשבר".

כשבן אסייג נשאל על מידת האטרקטיביות של אג"ח סדרה כ"א של אפריקה ישראל, אשר נושא כעת תשואה של 6.3%, הוא אומר: "אני חושב שלב לבייב ישלם את תשלומי ההחזר למלווים, אבל מסתבר שיש כאלה שחושבים שלא. חשוב לציין שהתזרים של אפריקה טרם נפגע".

כל פעיל בשוק יגיד לכם ששוק האג"ח חשוב לאין שיעור משוק המניות, שכן המרכיב הבסיסי בכל תיק השקעות הוא המרכיב האג"חי. ההתערבות של הפדרל ריזרב והממשל האמריקני להציל את חברות המשכנתאות פרדי-מק ופאני-מיי מורידה לעת עתה את מפלס הלחץ בשווקים, אך השאלה העיקרית היא כמה זמן זה יחזיק הפעם.

"המהלך של ברננקי נועד להוכיח פעם נוספת שיש מישהו שמושך במושכות, אבל צריך לזכור שהמשקיעים לא אוהדים התערבות רבה מדי מצד בנקים מרכזיים ורגולטורים", אומר בן אסייג. "לאחר ההתערבות האחרונה של פישר בשוק המט"ח בשבוע שעבר, למשל, אמר לי לקוח זר שהוא איבד את האמון במערכת; כך שצריך לזכור שהתערבות של בנקים מרכזיים בשווקים אינה מקובלת תמיד".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה