רוני חזקיהו: "גמרנו עם משבר הסאב-פריים במערכת הבנקאות"

חזקיהו: על הבנקים לבחון היטב את הסיכון אותו הם לוקחים ולא להתבסס רק על סוכנויות דרוג האשראי. את הבונוסים כינה "זרעי הפורענות של המשבר"
אריאל אטיאס |

"גמרנו עם משבר הסאב-פריים במערכת הבנקאות הישראלית וטוב שהוא נסגר כמו שהוא נסגר", כך אומר היום רוני חזקיהו המפקח על הבנקים בבנק ישראל תוך שהוא מציין, כי נקט מאז פרוץ המשבר בפעולות שונות ובהן הגדלת הלימות ההון של הבנקים, קידום תקנות באזל 2 לקבלת החלטות מושכלות יותר בניהול סיכונים, בדיקה שוטפת מול הבנקים ובקשה לשקיפות מלאה בדוחות הכספיים.

"העובדה שהמערכת הבנקאית בכלל ובנק הפועלים בפרט נכנסו למשבר מעמדת חוזק אפשרה לבנק הפועלים למחוק כמיליארד דולר ולהמשיך לפעול", אמר חזקיהו בעוד הוא מציג את הדו"ח השנתי של המפקח על הבנקים במסיבת עיתונאים. "המשבר העולמי תפס אותנו עם חשיפות לא מהותיות לשוק הסאב-פריים וכשראינו שההפסדים של בנק הפועלים גדלים מדיווח לדיווח הגברנו את הפיקוח וקידמנו דרכים שיאלצו את הבנקים להגדיל את ההון ביחס לגודל הסיכון אותו הם לוקחים - זה מה שגרם לבנק הפועלים למכור את תיק ה-MBS".

חזקיהו ציין, כי על הבנקים לבחון היטב את הסיכון אותו הם לוקחים, שכן לטענתו התפתחותם של מכשירים פיננסים מסובכים בעולם ההשקעות מהווה סיכון לעתיד. "ההוראה שלנו לבנקים היא כזאת: אם אתם לא מבינים את רמת הסיכון ולא מסוגלים למדוד אותו - אל תשקיעו באותם מכשירים, חד וחלק".

חזקיהו הדגיש, כי אסור לקבל החלטות השקעה רק על פי דרוג אשראי: "עם כל הכבוד לסוכנויות דרוג האשראי, דרוג זה הוא רק כלי. שימוש בדרוג בלבד מוביל לקבלת החלטות השקעה שגויות. בכוונתנו לבדוק שהבנקים מקבלים החלטות השקעה לא רק לפי דרוג אשראי".

בהתייחסות לבונוסים המשולמים לבכירי הבנקים ציין המפקח על הבנקים, כי הבונוסים היו "זרעי הפורענות של המשבר". לדבריו התגמול ששולם הביא לכך שהבנקים לקחו סיכונים גדולים יותר, כדי להשיג תשואה גבוהה יותר ובהמשך לכך לקבל בונוסים מוגדלים". חזקיהו הציע, כי במקום תשלום בונוס שנתי יש לפרוס את הבונוסים על פני מספר שנים.

יחס ההון לרכיבי סיכון עלה לרמתו הגבוהה ביותר בעשור האחרון

מהדו"ח השנתי של המפקח על הבנקים עולה, כי גודלו של בנק הפועלים חזר להשתוות בגודלו לבנק לאומי - כל אחד מהם היה אחראי בשנת 2007 ל-29.6% מסך כל הנכסים של מערכת הבנקאות הישראלית, כ-302.5 מיליארד שקל.

שווי סך כל הנכסים של מערכת הבנקאות הסתכם עלה לשיא בשנה שעברה - יותר מ-1.02 טריליון שקל - לאחר שגדל בעוד 53.2 מיליארד שקל.

התשואה להון של 5 הקבוצות הגדולות ירדה בשנת 2007 ל 15.6% לעומת 17.3% אשתקד. עיקר הירידה מקורו ברווחי ההון הגבוהים שנזקפו לזכות הבנקים בשנה הקודמת בגין יישום "רפורמת בכר". התשואה להון מפעולות רגילות גדלה בשנת 2007 ל- 12.3% לעומת 9.5% בשנת 2006.

יחס ההון לרכיבי סיכון ב- 5 הקבוצות הגדולות הגיע בסוף שנת 2007 לכ- 11%, רמתו הגבוהה ביותר בעשור האחרון.

בשנת 2007 נמשך תהליך הקטנת התיווך הבנקאי הקלאסי. חלקם של הבנקים בסך כל האשראי ותחליפיו ירד, בעיקר בגלל הנפקת אג"ח על ידי פירמות עסקיות בבורסה. במקביל ירד משקלם של פיקדונות הציבור בבנקים ביחס לשאר הרכיבים בתיק הנכסים הפיננסיים של הציבור.

הרפורמה בעמלות - חזקיהו רוצה "סבלנות"

בתחילת החודש נכנסה לתוקפה הרפורמה בעמלות הבנקים, וחזקיהו מתפאר בעובדה שמספר העמלות צוצמם מ-200 לכ-70 במספר, וכן בכך שכ-60 עמלות הוזלו. עם זאת, ביקורת רבה מופנית נגד חזקיהו בטענה שהרפורמה טובה יותר ללקוחות עסקיים ופוגעת בחלשים. כך, למשל, הקשישים צריכים לשלם יותר על עמלות הקשורות לעו"ש, כיוון שקשה להם להתמודד עם פעולות במכונות אוטומטיות וליהנות מעמלות מוזלות (בהפקדת צ'קים, למשל).

"אנו מקבלים פניות מהציבור וממשיכים לבצע תיקונים", הגיב חזקיהו לביקורת. "עוד לא עברנו יותר משבוע מאז נכנסה הרפורמה לתוקף, וכבר רואים תוצאות. צריך סבלנות. התחרות מגיעה. הרפורמה הביאה לחיסכון של חצי מיליארד שקל לציבור על חשבון הבנקים. במקום בו נראה שהתחרות לא מתקיימת - נכניס כלים נוספים כדי לוודא שהיא תתקיים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה