האסטרטג הראשי של מריל לינץ': "מניות הפיננסים הן מלכודת - הימנעו מהשקעה בהן"
"שנת 2008 הייתה עד כה שנה של הפתעות ומשקיעים רבים היו רוצים לשכוח את המחצית הראשונה שלה". במילים אלו בחר ריצ'רד ברנשטיין, אסטרטג ההשקעות הראשי בבית ההשקעות מריל לינץ', לפתוח את סקירתו המקיפה לסיכום המחצית הראשונה של 2008. במחצית זו היו המשקיעים עדים לנפילות בשוקי המניות, זינוק בסחורות והמשך היחלשות של הדולר. "שנה של הפתעות, עד כה", אומר ברנשטיין בקצרה.
בתחילת השנה האמינו משקיעים רבים כי בעידן הגלובליזציה של היום, ארה"ב יכולה לקבל שפעת ושאר כלכלות העולם ימשיכו לתפקד באופן בריא כמעט לגמרי, לכל היותר יסבלו מ"הצטננות" קלה. תיאוריה זו נקראה "de-couplde" ("ההתנתקות", בתרגום גס), וברנשטיין מדגים כיצד תיאוריה זו קרסה בין לילה: "בשנת 2007, 71% משוקי המניות בעולם הציגו תשואה טובה יותר מהשוק האמריקני; המספר הזה עומד היום על 46% בלבד - הנמוך ביותר מאז שהתחלנו לתעד את הנתונים".
הבורסות בסין ובהודו נפלו ב-30%-50% מהשיאים שלהן ב-2007. מחירי הסחורות בשמיים. הדולר ממשיך להיחלש. בתחילת השנה סיפק מריל לינץ' מספר רעיונות השקעה למשקיעים, והיום ברנשטיין חוזר להמלצות ומבצע מעקב.
"10 רעיונות ההשקעה שסיפקנו עבדו די טוב", הוא אומר. "היו לנו כמה הצלחות (כמו ההמלצה לצאת ממניות הפיננסים) וכמה המלצות פחות מוצלחות (כמו ההמלצה להפחית המשקל במניות האנרגיה והסחורות). אנו מציעים למשקיעים להמשיך עם 10 רעיונות ההשקעה שלנו, כאשר הפוקוס יהיה על האינפלציה, שינוי מבני בשוק הפיננסי בארה"ב וכמובן - הדולר".
רעיונות ההשקעה של ברנשטיין
אז מהן ההמלצות של ברנשטיין? ראשית, יש להתמקד במניות צריכה דפנסיביות בארה"ב, כאשר הדגש הוא על הדפנסיביות. "הצרכן האמריקני אוכל ושותה, אבל הוא לא חוגג", מבהיר ברנשטיין. הדפנסיביות במקרה זה חשובה מאוד, שכן מריל לינץ' מאמין שהצריכה הפרטית בארה"ב תתקרר במשך הזמן והצרכן האמריקני ימשיך להתמודד עם לחץ האינפלציה והמשבר הכלכלי.
מריל לינץ' ממליץ גם על קרנות אג"ח מוניציפליות, להתמקד בחברות גדולות עם שיעורי צמיחה יציבים, לבצע גיוון דפנסיבי יותר בין השווקים המתעוררים לאלו המפותחים, לקנות מניות אירופיות גדולות ולהיזהר מהשקעות בשוק הברזילאי.
לאלו שמתבוננים במניות הפיננסים החבוטות בוול סטריט ומשתוקקים לנצל את הירידות החדות כדי להיכנס להשקעה, ברנשטיין מזהיר: "מדובר במלכודות; המשיכו להימנע מהשקעה בהן". ברנשטיין מזכיר למשקיעים את המשבר של 1989-1990, אז נהרו משקיעים רבים להשקיע במניות הפיננסים המוכות - ונכוו. נכון לעכשיו, טוען ברנשטיין, אין כל סיבה להשקיע במניות הפיננסים. אגב, במריל לינץ' ממליצים גם להיזהר ממניות האנרגיה, שכן לטענתם במידה וההאטה הכלכלית תהיה חריפה - גם הנפט ייפגע.
ברנשטיין מזהיר גם מפני אינפלציה גבוהה במחצית השנייה של השנה, והוא מעריך שהסחורות החקלאיות ימשיך לככב ולפיכך יש להמשיך להחזיק במניות סקטור החקלאות. ברנשטיין מעריך גם שהדולר "נסחר בחסר" ביחס למטבעות המובילים בעולם.