מחקר על המדינות החברות בארגון ה-OECD: השוחד לעובדי ציבור זרים בעסקאות בינלאומיות חוגג

מחקר של הארגון הבינלאומי Transparency International קובע, כי פחות ממחצית המדינות החתומות על האמנה עומדות בהתחייבותן
אריאל אטיאס |

שנה לאחר שישראל הכריזה רשמית, כי הארגון לשיתוף פעולה כלכלי ופיתוח (OECD) הזמין את ישראל למו"מ על הצטרפות לארגון בו חברות 30 מדינות דמוקרטיות מתפרסם היום דו"ח של ארגון הבינלאומי TI (Transparency International) שחושף, כי רוב המדינות החברות בארגון לא עומדות בתקנות הארגון.

הארגון הבינלאומי העוקב אחרי אכיפת האמנה של ה-OECD, העוסקת במאבק במתן שוחד לעובדי ציבור זרים בעסקאות בינלאומיות, טוען היום, כי קיימת אכיפה משמעותית ב-16 מדינות, שתיים יותר מאשר בדו"ח של 2007, אך אכיפה מועטה או ללא אכיפה כלל ביתר המדינות (18 במספר).

דו"ח המעקב בוחן את ביצועי האכיפה של 34 מתוך 37 המדינות החתומות על האמנה (כולל מדינות ה-7G). הדו"ח מבוסס על מידע שנאסף ע"ח מומחי TI בכל אחת מהמדינות הנבדקות.

משמעות הדבר היא, כי למעלה מעשר שנים לאחר אימוץ אמנת ה-OECD נגד מתן שוחד, פחות ממחצית המדינות החתומות על האמנה עומדות בהתחייבותן. הדו"ח כולל גם מקרי מבחן (case studies) של חקירות הקשורות בחברות אלסטום, AWB, BAE מערכות, הליבורטון, IMPSA ו-EME, וסימנס.

"הדו"ח מצביע על מצב בו הקהילה העסקית בעולם מקבלת מסרים סותרים", אומר היום פרופ' יוסף גרוס, יו"ר עמותת שבי"ל (שקיפות בינ"ל) ישראל, הסניף הישראלי של ארגון TI. "העובדה כי לא כל המדינות ממלאות את חובתן לאכיפת הנושא, מעוררת ספקות לגבי מחויבות הממשלות לאכיפת האמנה. ישראל, אשר חתמה על האמנה וטרם אשררה אותה, חוששת כי מדינות רבות אשר אשררו את האמנה לא יאכפו אותה, וכפי שמתברר כרגע היא אכן צדקה. בפני הכנסת עומדת הצעת חוק לאשרור האמנה וארגון שבי"ל תומך באישור החוק הנ"ל".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה