בוול סטריט מנסים להרגיע את הרוחות: "כל חלק מהתרחיש הגרוע ביותר כבר מתומחר כיום"
חודש יוני ללא ספק היה החודש הגרוע ביותר באפיק המנייתי בארה"ב מאז המיתון הגדול בשנות ה-30. הנפט זינק מעל 140 דולר לחבית, ה-S&P500 איבד 8.7%, הדאו ג'ונס צנח ב-9.3% והיד עוד נטויה. בהחלט שוק הבוחן את יכולת הספיגה של המשקיעים לטווח הארוך.
משקיעים אשר עקבו אחר מדיניות ניהול תיק ההשקעות על פי הגורו, וורן באפט, החלו להרגיש החודש כי ההשקעה המנייתית אינה מחושבת יותר מהימור בקזינו המובחר ביותר בלאס ווגס. אותם משקיעים, רובם ככולם, מפחדים למכור את אחזקותיהם, שמא יפספסו את התאוששות השוק. לדוגמא, ב-1974, מדד הדאו ג'ונס איבד 30% במהלך 9 החודשים הראשונים של השנה, רק בכדי לזנק ב-16% בחודש אוקטובר. באופן דומה, המניות זינקו ב-21% בשנת 2003, לאחר שלושה חודשים של ירידות חדות. "כאשר שווקים מתאוששים, הם עושים זאת בחדות", אמר סטיב בילברג, ראש מחלקת ההשקעות בגלובל אסטס.
שנית, יתכן אף שהבחירה במניות הינה "העסקה משתלמת", אולי גם יותר בטוחה בהשוואה לשנה שעברה. שלא להזכיר את מחירן הזול בהשוואה לשנת 1999, נקודת השיא של שיגעון שוק המניות.
בנוסף, מכפיל הרווח של ה-S&P500, על בסיס הרווח הנקי של החברות בשנה האחרונה, ירד ב-20% בהשוואה לרמתו בתחילת השנה, וכ-50% בהשוואה לרמתו בשנת 1999. "בשנות ה-90, לשוק היה טווח ירידה רחב", אמר כריסטופר קוראדו, אסטרטג פיננסי בצ'אטם.
ובכל זאת, הבחירה המנייתית כעת יכולה להיות מאוד קשה, וישנם מספר דרכים על פי הם ניתן לנהל את תיק ההשקעות מבלי לחשוב על מכירה. "בבחינת תנאי השוק, יתכן שאנו עומדים בפני הזדמנויות קנייה", אמר הרולד אוונסקי, אסטרטג פיננסי בקוראל – גאבלס. "כל חלק מהתרחיש הגרוע ביותר כבר מתומחר היום".
יש לקחת הכל בפרופורציות. לפני שנבהלים מהכותרות וחושבים לאיזו רמה יצנחו המדדים, יש לבחון את הבריאות היחסית העכשווית של הכלכלה. בתחילת שנות ה-70, תפוקת הכלכלה האמריקנית צנחה פלאים. אך היום, למרות ההזדחלות הכלכלית, נתון התוצר עדיין מתחזק. בתחילת שנות ה-80, שיעור האבטלה נשק ל-10.8%, היום הוא עומד על 5.5%, כמחצית. יתרה, שיעור האינפלציה צנח מ-12% בשנות ה-70 ו-14% בתחילת שנות ה-80 לרמה של 4% היום.
גוונו את תיק ההשקעות. האסטרטג רוברט ארטון מחברת ריסרצ' אפייליאטס אומר שיש לבחון האם באמת פיזרתם את הסיכונים בפורטפוליו. על פי דבריו של ארטון, פיזור הסיכונים לא מדבר על השקעה של 70% מהיקף ההשקעות באפיק מנייתי ו-30% באג"ח, אלא יש גם לשקול השקעה בסחורות.
ארטון סבור כי השווקים המתעוררים יכולים לעניין את רוב המשקיעים. יש להשקיע במדדים ותעודות סל העוקבות אחר המדדים בשווקים המתפתחים, כמו ברזיל וסין – כלכלות שגודלות בקצב מהיר יותר מארה"ב.
הרולד אוונסקי מסכים עם דבריו של ארטון, שההשקעה בסחורות יכולה לחזק את הפורטפוליו במיוחד אם האינפלציה תמשיך להתחזק. לשם כך, ניתן להשקיע במדד ה- iShares S&P GSSI Natural Resources (סימול: IGE), אשר יכול לספק חשיפה לסקטור הסחורות בעבור עמלת ניהול נמוכה.
דרך נוספת להגנת הפורטפוליו היא רכישת אג"ח צמוד מדד, ההגנה המועדפת כנגד האינפלציה של ארטון.
אז בפעם הבאה שתראו את כל המדדים צבועים באדום תזכרו את דבריו של קווינסי קרוסבי, אסטרטג בכיר בארטפורד, "ככל שהשוק נסוג כך יותר הזדמנויות צצות".