הדולר ממשיך לצנוח ופישר ממשיך להסתכל מהצד: בנק ישראל רכש "רק" 375 מיליון דולר במאי
במהלך חודש מאי יוסף השקל מול הדולר בשיעור של כ-5.7%. הייסוף המצטבר של השקל מול הדולר מתחילת השנה ועד סוף מאי הסתכם בכ- 15.9%. במחצית הראשונה של יוני התחזק הדולר מול השקל ביותר מ-5.8%. הפעילות בשוק השקל-מט"ח התנהלה על רקע המשך רמת אי הוודאות הגבוהה בשווקים.
משקי הבית השקיעו החודש בחו"ל בהיקף של כ-100 מיליוני דולרים, מהם 60 מיליונים במניות. בנק ישראל המשיך ורכש במאי כ-375 מיליון דולר, לפי המתווה שהצהיר עליו בחודש מארס. רכישותיו מאז ועד עתה הסתכמו ב- 1.5 מיליארדי דולרים.
מהחטיבה למידע וסטטיסטיקה בבנק ישראל נמסר כי מגמת ייסוף השקל, הן ביחס לדולר והן ביחס לאירו, גברה מאמצע חודש מאי ועד סופו. מול האירו יוסף השקל במאי ב-6.1%. סיכון שער החליפין הממוצע, הנמדד על פי סטיית התקן הגלומה במסחר באופציות על מט"ח, ירד מעט במאי - מ-12.2% ל- 12%, הירידה התרחשה בעיקר בטווחים שעד 3 חודשים. סיכון שער החליפין בשווקים המתעוררים נותר החודש ללא שינוי ביחס לחודש הקודם, 11.2%.
תושבי חוץ מכרו בחודש מאי מט"ח נטו כמיליארד דולרים, כמחציתם באמצעות מכשירים ארוכי טווח – בעיקר השקעות ישירות. בפעילות במכשירים פיננסיים נגזרים, המשמשים לרוב לפעילות קצרת טווח, נרשמו מכירות מט"ח בהיקף של כ-870 מיליוני דולרים. כמו כן מימשו תושבי חוץ נטו השקעות באג"ח ממשלתיות שקליות בהיקף של כ-370 מיליוני דולרים, רובן סביב יום פרסום המדד (ה- 15 בחודש). מתחילת השנה נרשמו מימושים נטו של השקעות באג"ח שקליות בבורסה בת"א בסך של כ- 800 מיליוני דולרים.
המגזר העסקי רכש מט"ח נטו בהיקף של כ-1 מיליארד דולרים, מחציתם במכשירים המאופיינים בטווח ארוך - מניות למסחר והשקעות ישירות. החודש גייסה חברת החשמל סך של 1 מיליארד דולר באיגרות חוב בחו"ל, מאחר והסכום שגויס הופקד כולו בפיקדונות החברה בחו"ל, לא הייתה לו השפעה בשלב המיידי על הההיצעים בשוק שקל מט"ח. בחטיבת המידע והסטטיסטיקה מציינים, כי למרות האמור, נרשמה ירידה דרסטית בצבירה בפיקדונות בארץ ובחו"ל בחודשים הראשונים של השנה לעומת הממוצע החודשי של שנת 2007.
המשקיעים המוסדיים שמרו גם החודש על זרם השקעות דליל יחסית בחו"ל, בהיקף של כ- 100 מיליוני דולרים, רובם במניות. חשוב לציין כי ההשקעה של המשקיעים המוסדיים בחו"ל ירדה בחמשת החודשים הראשונים של 2008 ירידה ניכרת, והן הסתכמו במצטבר בכ- 870 מיליוני דולרים נטו - ממוצע חודשי של כ- 170 מיליוני דולרים, לעומת כ- 310 מיליונים בשנת 2007.
בחמשת החודשים הראשונים של 2008 נרשמה ירידה ניכרת של השקעות תושבי ישראל בחו"ל – ל-300 מיליוני דולרים בממוצע לחודש, לעומת כמיליארד דולרים בחודש בשנת 2007. מנגד גדלו השקעות תושבי חוץ בישראל לקצב חודשי של כ- 1.4 מיליארדי דולרים, בחודשים האמורים, לעומת 1 מיליארדים בשנת 2007. כמו כן חלה ירידה משמעותית בצבירת המט"ח בפיקדונות. שינויים אלו מצביעים על הקטנת לחצי הביקוש למט"ח בשוק שקל/מט"ח