יש לי 100,000 שקל פנויים להשקעה – מה כדאי לי לעשות איתם?
בחודשים האחרונים שוק המניות הפך סוער ותנודתי, כאשר מתחילת השנה איבד מדד המעוף כ- 14% מערכו. הדולר נחלש מול מרבית המטבעות בעולם, כאשר המשך הורדת ריבית אגרסיבית הצפויה בארה"ב אינו טומן עתיד ורוד להשקעה בדולר.
מנגד, מחירי הסחורות בעולם מזנקים וכתוצאה מכך מתגברים הלחצים האינפלציוניים בארץ כמו גם בעולם כולו. משבר הסאבפריים עדיין מרחף באוויר והשפעותיו מתפשטות בכל העולם. מדברי ברננקי, נגיד הבנק הפדראלי בארה"ב, עולה כי קיים כיום חשש רב מהאטה בצמיחה, כאשר מנגד החשש מהלחצים האינפלציוניים נעשה מטריד במידה פחותה וזאת חרף התגברות אינפלציונית שנרשמה בחודשים האחרונים.
הבנקים המרכזים בעולם נמצאים כיום בתהליך של הורדת ריבית, כאשר בחודש שעבר גם בנק ישראל הצטרף למגמה. הריבית שמצויה כיום ברמה נמוכה במונחים היסטוריים מורידה את האטרקטיביות של פיקדונות הבנקים, כאשר מנגד ההשקעה במניות רושמת תשואות שליליות בשיעורים דו ספרתיים.
מבולבלים ?... אז במה להשקיע ?
ניסים איס, סמנכ"ל שיווק פלא גלובל בית השקעות:
"בעיתות קשות אלו, כאשר נקודת התחתית בשוק המניות עדיין לא הוגדרה, ניסיון העבר מלמד שהשקעה באגרות חוב ממשלתיות ומדורגות (מדירוג A ומעלה) עשויה להניב תשואה עודפת. ככל שהמצב הכלכלי מחמיר והריבית יורדת מחירם של אגרות החוב עולה. בנוסף, ההתרכזות באגרות חוב ממשלתיות ומדורגות מקטין את הסיכונים הפיננסים הנלווים להשקעה בשוק ההון. כיוון שהשקעה באפיק זה דורשת הבנה מעמיקה בעיקר של תחום המקרו כלכלה, המלצתי היא לרכוש יחידות השתתפות בקרנות נאמנות המתמחות בהשקעה מסוג זה".
רונן זכריה, מנכ"ל מיטב קרנות נאמנות
ההערכה כי כלכלת ארה"ב כבר נמצאת במיתון, קיבלה חיזוק בנתוני התעסוקה האחרונים שהתפרסמו בשבוע שעבר בארה"ב וגרמו לירידה נוספת במדדי המניות בעולם. משבר האשראי, החשש מהעמקת המשבר והנזילות הנמוכה בשווקים, הביאו לעלייה במרווחים באג"ח הקונצרני בחו"ל. בשוק המקומי המצב טוב משמעותית, ולמרות שהצמיחה תואט בעקבות ההאטה בצמיחה העולמית, המשק הישראלי יצמח גם השנה בקצב נאה של מעל 3.5%. קשה לדעת לאן יתפתח המשבר בחו"ל, ועד כמה עמוק המשבר בחברות הפיננסיות בחו"ל, אבל ניתן בהחלט לומר שרמת מחירי המניות בארץ ובחו"ל הינה אטרקטיבית למשקיעים עם אורך נשימה ויכולת לעבור את הטלטלות שבדרך.
זכריה סבור כי "למשקיע סולידי יחסית, המעוניין להשקיע את הכסף לטווח של כ- 3 שנים, היינו מציעים את הרכב ההשקעות הבא:
מניות (20%) : השנה הקרובה תהיה שנה של בחירת מניות ספציפיות ולא מדדים. אנו ממליצים על הפניית כרבע עד שליש מהרכיב המנייתי לחו"ל והיתרה למניות מקומיות באמצעות קרנות נאמנות.
מרכיב צמוד (% 40 ): באפיק זה רצוי להשקיע באג"ח קונצרני בדירוג דירוג גבוה ( בנק לאומי, סלקום, בזק וכו'), כך ניתן יהיה ליהנות מתשואה גבוהה יותר ובסיכון נמוך יחסית. ניתן גם כאן לבחור בקרן המשקיעה באג"ח חברות, בעלת ניהול וביצועים מוכחים. לצורך הבחירה רצוי להיעזר ביועץ ההשקעות שבסניף הבנק שאליו אתם שייכים".
מרכיב שקלי (30-35%): הפער בין השחר ואג"ח ממשלת ארה"ב לעשר שנים העומד על כ- 2.2% והפער בין השחר לאג"ח הצמוד העומד על כ- 2.7%, בהחלט מעמידים את האג"ח השקלי הארוך באפיק אטרקטיבי להשקעה. על המשקיע לחלק את ההשקעה באפיק בין שקלי קצר (מק"מ לדוגמה) לשחרים ארוכים, עפ"י רמת הסיכון שהמשקיע מוכן לקחת על עצמו (ניתן לחלק חצי חצי). אפשרויות אחרות הינם לרכוש קרן שקלית גמישה או תמהיל של קרן שקלית ארוכה וקרן כספית שקלית.
מרכיב מט"ח (5-10%): בדגש על מט"ח ולא דולר. ניתן לרכוש מט"ח ברמות נוחות יחסית, תוך פיזור על מספר מטבעות ואג"ח באמצעות קרנות אג"ח בינלאומי".
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.