דריכות לקראת החלטת הריבית: קונצנזוס תחזיות האנליסטים לא עומד בקו אחד עם גורמים בבנק ישראל
ריבית בנק ישראל לחודש מרץ צפויה להיוותר על כנה, בשיעור של 4.25%, כך עולה מקונצנזוס ציפיות האנליסטים. עם זאת, גורמים בבנק ישראל לא פוסלים הורדת הריבית ב-0.25% ל-4% בשל ההאטה הצפויה במשק. הגורמים מסרו היום ל-Bizportal כי האינפלציה עומדת בראש סדר העדיפויות של בנק ישראל, אולם אם ניתן יהיה להשיג יציבות מחירים במקביל להורדת הריבית - הבנק יעשה זאת.
ישיר בית השקעות: הנגיד ימתין להורדת ריבית ה'פד'
בישיר בית השקעות רואים לפניהם שני תרחישים, הראשון בהסתברות של 60%, שהנגיד לא ישנה את הריבית, והשני, בהסתברות של 40%, כי הוא יפחית את הריבית.
"החלטת הריבית תהא על רקע הסערה הציבורית שיצרו נציגי התעשיינים והסתדרות העובדים בהפעלת לחץ על נגיד בנק ישראל להוריד בהקדם את הריבית", אומרים בישיר. "לטענתם הירידה החדה בשער הדולר-שקל לרמה הנוכחית של כ-3.6 שקלים לדולר תפגע משמעותית בייצוא הישראלי שיוביל לפיטורי עובדים ולכן חייב הנגיד להגיב מיד ע"י הפחתת ריבית".
בישיר צופים, כי מדד המחירים לצרכן הקרוב יציג שינוי שלילי וכי בארה"ב תופחת ריבית הפד ועל כן פישר יאלץ להוריד את הריבית. אך הורדה זו לא צפויה להגיע מחר, שכן הנגיד צפוי להמתין להתממשות תרחיש זה ולדחות את הורדת הריבית לחודש הבא.
"בהחלטתו זו, נגיד בנק ישראל יסמן למשקיעים בארץ כי אין ספק באשר לעצמאות בנק ישראל ויציבות המשק הישראלי", מסכמים בישיר בית השקעות.
פריזמה: הורדת ריבית עלולה לפגוע בריבית הראלית אשר תומכת בפעילות במשק
בבית ההשקעות פריזמה צופים, כי הריבית לחודש מרץ לא תשתנה ואומרים, שהגורמים הרלוואנטיים ביותר, אשר צפויים להשפיע על החלטת הריבית הם נתוני הפעילות הריאלית, ובעיקר נתוני סחר החוץ האחרונים, מדד המחירים לחודש ינואר ושער החליפין בעת ישיבת הריבית.
"לאחר פרסום שניים מתוך שלושת הגורמים הללו, עולה מאד ההסתברות שבנק ישראל יותיר את הריבית בסוף בחודש ללא שינוי", אומרים הכלכלנים ומציינים, "להערכתנו הגורמים האחרונים שהתפרסמו (האינפלציה, סחר חוץ) אינם תומכים בהורדת הריבית בסוף החודש על ידי בנק ישראל. רמת האינפלציה בשנה האחרונה- 3.5%, גם אם ברובה נבעה מגורמים אקסוגניים אינה מותירה מרווח ביטחון רב לבנק ישראל".
עוד מוסיפים בפריזמה, כי "רמת הריבית הריאלית הקצרה (ריבית ריאלית על מקורות בנק ישראל) עומדת ברמה נמוכה של כ-2%. רמה זאת נחשבת לרמת ריבית ריאלית מרחיבה אשר תומכת בפעילות הריאלית במשק. הרחבה מוניטארית כעת, על רקע הרמה הנמוכה של הריבית הריאלית, עשויה להביא לירידה בריבית זו לרמה נמוכה מאד של כ- 1.0%-1.5%, רמות שהובילו לפיחות חד בעבר".
מגדל שוקי הון: הריבית תרד - אך לא לפני אפריל
במגדל שוקי הון מציינים, כי היעד הראשון של בנק ישראל הוא יציבות מחירים ולכן הנגיד נוטה לשמור על ריבית גבוהה באופן יחסי וזאת על מנת להחזיר את האינפלציה שחרגה מהרף העליון (3%) בשנה שעברה. כל עוד הנתונים הכלכליים, כמו הצמיחה הגבוהה, הירידה באבטלה ואינפלציה שחורגת מעל טווח היעד לא ישתנו לא יהיו סיבות לדידו של פישר להוריד את הריבית.
למרות זאת, אומרים הכלכלנים, כי "הפער בין ריבית בנק ישראל לבין ריבית הבנק הפדרלי בארה"ב גורם להתחזקותו של השקל למול הדולר, פוגע ביצוא, מאט את הצמיחה בישראל - שכידוע היא מדינה מוטית יצוא - ובסופו של דבר גם יגרום לעלייה בשיעור האבטלה. בשנה האחרונה המשק נהנה מירידה עקבית בשיעור האבטלה. אך לא לעולם חוסן. כדור השלג ימשיך להתגלגל ובמקרה החמור של עליה בשיעור האבטלה יפגעו הביקושים הפנימיים שיחריפו את ההאטה בישראל".
לאור זאת, וכאשר מוסיפים את ההאטה שממילא מתרחשת בארה"ב ובאירופה, שמגיעים למסקנה שהאטת הצמיחה בישראל היא בלתי נמנעת, אומרים במגדל שוקי הון, ומוסיפים שלכן, נגיד בנק ישראל, צפוי להוריד את הריבית, אך לא לפני אפריל.