הכלכלה האמריקנית דועכת: הפעילות העסקית בעקבותיה

המדד הפעילות העסקית הציג היום את אחד הביצועים הגרועים ביותר מאז שהוקם ( לפני 11 שנים ). האם למשבר האשראי חלק בדעיכה העסקית?
אילן קליקה |

מדד מכון ה-ISM ( מדד הפעילות העסקית ) הסוקר את פעילותם של מעל 400 פירמות מ-60 סקטורים שונים ברחבי ארה"ב ומייצג כמעט 90% מהכלכלה האמריקנית, הציג היום את אחד הביצועים הגרועים ביותר מאז שהוקם ( לפני 11 שנים ).

מדד הפעילות העסקית, נפל בחודש ינואר לרמה של 41.9%, מ-54.4% בחודש דצמבר ופספס בגדול את ציפיות הכלכלנים ל-53%. נפילה זו הרוויחה היום את התואר, הירידה התוך חודשית הגדולה ביותר, ואת תואר המשנה, הירידה השניה בגודלה בהיסטורית המדד. יש לציין שרק אסון ה-11 בספטמבר הצליח לעקוף את הירידה שנרשמה היום.

למדד הפעילות העסקית אין היסטוריה התומכת ביכולתו לנבא פוטנציאל צמיחה במשק, שלא כמו לדודו המוכר יותר, מדד מנהלי הרכש. למרות שחלק מהכלכלנים טוענים כי מדד הפעילות העסקית עוקב רק אחר מכירות הקמעונאיות, עדיין לא ניתן להתעלם מהנתונים הגרועים שפורסמו היום.

על פי הסקר, רק 3 מתוך 18 התעשיות שנכללו בסקר הצביעו על צמיחה בחודש ינואר, בניהן: תחזוקה, שירותים מקצועיים וחינוך. למרבה ההפתעה, תנאיי האשראי ההדוקים, שנוצרו כתוצאה ממשבר האשראי, לא צויינו כפקטור המשפיע בקיצוניות על העסקים. ליתר דיוק, רק 15% מהפירמות ציינו כי נתקלו בקשיי מימון.

הפדרל ריזרב, הקונגרס והמועמדים לנשיאות מנסים להחזיר את אמון הציבור בכלכלה האמריקנית הדועכת, כפי הנראה, הצעדים שנעשו עד כה לא עזרו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה