פדיון חופשה- שלוש שנים אחרונות ושנת העבודה השוטפת

עע 547/06 משה כהן נ' ויליאם אנויה, ניתן ביום 8.10.2007. תקציר מאת עו"ד תהילה זכריה
עו"ד לילך דניאל |

העובדות -------- משה כהן (להלן:"העובד") הועסק על ידי ויליאם אנויה (להלן:"המעביד") משנת 1996 ועד 2003.

העובד הגיש תעודות מחלה, לפיהן אין הוא מסוגל לעבוד עקב בעיה רפואית. בתקופת היעדרותו, המעביד שלח אליו מכתבים בהם הוא קורא לו לשוב לעבודה ומתריע, כי ההיעדרות תחשב כזניחת מקום עבודה.

המעביד מערער על קביעותיו של בית הדין האזורי לעניין נסיבות סיום העבודה, תשלומים עבור הפרשי שכר מינימום, ומספר ימי החופשה שלא נוצלו המגיעים לעובד.

פסק דין --------- תשלום הפרשי שכר מינימום

בית הדין הארצי לא התערב בקביעותיו העובדתיות של בית הדין האזורי לעניין שעות העבודה ומסגרת העבודה. עם זאת, בית הדין הארצי קבע, כי בית הדין האזורי לא הביא בחשבון את השתתפותו של המעביד בתשלום שכר הדירה לעובד, ולכן יש להפחית מהפרשי שכר המינימום, שנקבעו לעובד, את רכיב תשלום שכר הדירה לגבי החודשים בהם הוא ניתן.

החיוב בפיצויי פיטורים

בית הדין קבע, כי נסיבות סיום העבודה משמען פיטורים של העובד. המעביד הודה, כי קיבל לידיו בפקס את תעודות המחלה של העובד, ובכל זאת הודיע לו, כי הוא מסיק את התפטרותו. בית הדין חזר על ההלכה שנפסקה, כי אין נפקות לקביעת המעביד, שהוא רואה את העובד כמי שהתפטר, ומה שיקבע לעניין זה הם מעשיו של אותו הצד, שהביא את יחסי העבודה לכלל סיום. במקרה זה נקבע, כי המעביד הביא לסיומם את קשרי העבודה בין הצדדים.

פדיון ימי חופשה

בית הדין הארצי קיבל את קביעתו של בית הדין האזורי, כי בשל כך שהמעביד לא הציג רישום מקורי של ימי החופשה, ואף בתלושי השכר אין ביטוי לניצול ימי חופשה, הוא לא הוכיח את טענתו, שהעובד ניצל ימי חופשה.

בית הדין הארצי פסק, כי על פי סעיף 7 לחוק חופשה שנתית, בעת שהסתיימו יחסי עובד מעביד, נצברו לזכות העובד לכל היותר ימי חופשה שהיה זכאי לקבל בשלוש השנים המלאות האחרונות להעסקתו, בצירוף הימים שנצברו לזכותו בשנת העבודה השוטפת. בית הדין קבע, כי לא קיימת סתירה בין קביעה זו לפסיקה שניתנה בעבר בעניין ריבה אצ'ילדייב נ' עמישב, אשר שם אין התייחסות לימי חופשה שהצטברו לעובד בשנת העבודה השוטפת, עובר לסיום העסקתו.

רכיבי שכר הניתנים לעובד לא בעד חודש עבודתו האחרון כי אם בעד חודשים קודמים. הפרשי שכר נוצרים משום ששינויים רבים בכללי חישוב השכר ובמאפייני העובד המשפיעים על שכרו נודעים או מתבצעים חודשים לאחר המועד בו הם משפיעים על השכר. רכיבי שכר הניתנים לעובד לא בעד חודש עבודתו האחרון כי אם בעד חודשים קודמים. הפרשי שכר נוצרים משום ששינויים רבים בכללי חישוב השכר ובמאפייני העובד המשפיעים על שכרו נודעים או מתבצעים חודשים לאחר המועד בו הם משפיעים על השכר. רכיבי שכר הניתנים לעובד לא בעד חודש עבודתו האחרון כי אם בעד חודשים קודמים. הפרשי שכר נוצרים משום ששינויים רבים בכללי חישוב השכר ובמאפייני העובד המשפיעים על שכרו נודעים או מתבצעים חודשים לאחר המועד בו הם משפיעים על השכר. היעדרות ממושכת של עובד ממקום עבודתו, ללא קבלת אישורו של המעביד, עשויה בנסיבות מיוחדות במשפט העבודה להיחשב כזניחת עבודה ולהביא לסיומם של יחסי עובד-מעביד (בדרך של התפטרות).לא כל היעדרות יש בה משום זניחת עבודה (ולא רק הפרת משמעת) והעניין ייבחן לאור נסיבות המקרה ואורך ההיעדרות, תוך בחינה האם היתה כוונה של העובד להביא את קשר העבודה לידי גמר.הפסקת העבודה, כלומר סיומם של יחסי עובד-מעביד, נעשית בנסיבות שונות: ביוזמת העובד: התפטרות.ביוזמת המעביד: פיטורים.בהסכמה הדדית בין העובד למעביד: פרישה לפנסיה, תום חוזה עבודה לתקופה קצובה.עקב כוח עליון: כגון מות העובד, מות המעביד, פשיטת רגל של המעביד, פירוק התאגיד המעסיק את העובד.במקרים רבים זכאי העובד לפיצויי פיטורים עם הפסקת העבודה, ועל הצד היוזם את הפסקת העבודה לתת הודעה מוקדמת על כוונתו זו.הפסקת העבודה, כלומר סיומם של יחסי עובד-מעביד, נעשית בנסיבות שונות: ביוזמת העובד: התפטרות. ביוזמת המעביד: פיטורים. בהסכמה הדדית בין העובד למעביד: פרישה לפנסיה, תום חוזה עבודה לתקופה קצובה. עקב כוח עליון: כגון מות העובד, מות המעביד, פשיטת רגל של המעביד, פירוק התאגיד המעסיק את העובד. במקרים רבים זכאי העובד לפיצויי פיטורים עם הפסקת העבודה, ועל הצד היוזם את הפסקת העבודה לתת הודעה מוקדמת על כוונתו זו. תשלום לעובד הפורש מעבודתו, עבור יתרת ימי חופשה שלא נוצלו במהלך עבודתו.מאחר שפדיון חופשה משולם עם תום יחסי עובד מעביד, ולכן אינו נחשב הכנסת עבודה - יהיה התשלום פטור מדמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות.על-פי חוק חופשה שנתית, אין לפדות חופשה במהלך תקופת העבודה (למעט יתרות חופשה שנצברו מזכאות העולה על הזכאות המחויבת בחוק), במידה ושולם בזמן קיום יחסי עובד מעביד חייב תשלום זה בדמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה