פריזמה: "דרום אפריקה - השקעה אטרקטיבית לטווח ארוך"
דרום אפריקה מוערכת על ידי גורמים בעולם ההשקעות כמדינה בעלת פוטנציאל צמיחה גדול מאוד, זאת בשל פיתוח התשתיות במדינה, ייצור רב של סחורות ויציבות פוליטית ביחס למדינות אפריקה השונות, כותבים היום מחלקת המחקר של בית ההשקעות, פריזמה בסקירתם על המדינה.
נקודות חולשה של המשק דרום האפריקאי
בבית ההשקעות, רואים 3 גורמים מרכזיים המאיימים על כלכלת דרום אפריקה בטווח הקצר עד בינוני - אי וודאות פוליטית, הנובעת מבחירתו של ג'קוב זומה לנשיאות בית הנבחרים האפריקני, בעוד מתנהלת נגדו חקירה על פרשת שחיתות, גרעון גדול במאזן התשלומים, המהווה כ-8% תוצר ועלייה בקצב האינפלציה, משמעותית מעל היעד המוצהר.
"הגירעון במאזן התשלומים נובע בעיקר מגידול בביקושים המקומיים לסחורות שמחיריהן גאו בשנים האחרונות ומתשלומי ריבית גבוהים. הגירעון גורם לתנודתיות גבוהה בשע"ח, משום שכ-80% ממנו ממומן ע"י השקעות פיננסיות של זרים", אומרים בפריזמה ומציינים, כי "במהלך חודש אוקטובר רכש הבנק הסיני ICBC כ-20% מ- Standard Bank דרום האפריקאי המוערך בשווי של 5.6 מיליארד דולר. ייתכן ומדובר בתחילת המגמה של השקעות ריאליות בדרום אפריקה, אשר עשויה לתמוך ביציבות המטבע המקומי."
בפריזמה מדגישים, כי "על מנת לאזן סיכונים פיננסיים הנובעים מהגירעון, דרום אפריקה מנהלת מדיניות של הגדלת רזרבות מט"ח וכן פועלת להקטנת החוב החיצוני העומד כיום על רמה נמוכה יחסית של כ-21.7% מהתוצר". יחד עם זאת מוסרים בפריזמה כי "יש לקחת בחשבון כי מדיניות הגדלת הרזרבות פועלת להחלשות המטבע המקומי. למרות שהבנק המרכזי אינו פועל לקביעת שער החליפין, קיימת עדות לכך שהגדלת הרזרבות מתעצמת בזמן שהרנד מתחזק". בעוד מרבית המטבעות של השווקים המתעוררים התחזקו בשנים האחרונות, מסוף שנת 2005 הרנד נחלש לעומת הדולר בשיעור של כ-9%.
העלאת ריבית
הבנק המרכזי העלה את הריבית מרמה של 7% במאי 2006 לרמה של 11.0% בדצמבר 2007. בפריזמה מסבירים כי "ההודעה האחרונה של הבנק שידרה התלבטות קשה לגבי המשך המדיניות, בעקבות סימנים לפגיעה בצמיחה לצד העלייה בלחצים האינפלציוניים. קיים סיכוי כי הריבית תעלה פעם אחת נוספת בפברואר 2008 ב-50 נקודות בסיס, אך להערכתנו, הסבירות לכך נמוכה בעקבות העלייה בסיכונים לפעילות הריאלית בעת האחרונה".
השקעה אטרקטיבית לטווח ארוך
כאמור, לסיכום הממצאים טוענים בפריזמה כי "המשקיע בשוק דרום האפריקאי נוטל סיכון בטווח הקצר בשל הלחצים האינפלציוניים הפועלים להעלאת הריבית במשק והגירעון הגבוה במאזן התשלומים המגדיל את פגיעות המשק לזעזועים החיצוניים. ואולם, נטילת סיכון זו נראית כדאית במבט לטווח הבינוני, לאור המכפיל הנמוך של השוק המקומי (סביב 12.8) ביחס למדד השווקים המתעוררים של MSCI (סביב 14.7) והתהליכים החיוביים שצפוי לעבור משק זה במהלך השנים הבאות".
התהליכים שיתמכו בשוק המקומי על פי מחלקת המחקר הם "התמתנות קצב האינפלציה, עצירת העלאות הריבית, העברת רפורמות מקומיות לצורך הגדלת הצמיחה הפוטנציאלית, תהליך הצמיחה של המדינות המתעוררות באירופה ובאסיה, פוטנציאל לגידול בהשקעות הישירות וההכנות לאליפות העולם בכדורגל."