במגדל מתחילים לאתר קניות חזקות: "הסקטור הפיננסי נחבט יתר על המידה"
בית ההשקעות מגדל שוקי הון מפרסם היום את דעתו האישית למצב הכלכלי אשר שורר בשווקים לאחרונה. כלכלני מגדל מציינים, כי טלטלת השווקים בחודשים האחרונים מכונה בפי כל משבר האשראי או משבר הנזילות אך למעשה מדובר בעיקר במחנק אשראי המתבטא יותר מכל בריבית הלייבור הגבוהה בהרבה מריבית הפד ומשבר אשראי בסגמנט לווי הסאב-פריים. משבר זה התפתח גם למכשירי השקעה שחובות אלו ואחרים מהווים נכס הבסיס שלהם. אם תרצו יותר בפשטות, התפוצצות בועת ההנדסה הפיננסית. הבנקים בעולם, אשר השקיעו ושיווקו מכשירי השקעה דוגמת ,SIV MBS ו- CDO'S בהיקפים עצומים נאלצים כעת לרשום מחיקות ענק בגין ירידת שוויים של נכסים אלו אשר המתודולוגיות עליהן נשענו קורסות. ציבור המשקיעים מפנימים כעת, כי דירוגי חלק ממכשירים אלה אינם כדירוגי corporate והסטטיסטיקה שבבסיס דירוגם לא תחזיק מים. מכאן הדרך לרישום הפסדים קצרה וכואבת. מניות הסקטור הפיננסי לא איחרו להגיב לגל המחיקות ורשמו ירידות חדות מאוד. להערכתנו, בהחלט יתכן שהייתה כאן מכירת יתר והחל מהרבעון הראשון של שנה הבאה הסקטור הפיננסי מהווה הזדמנות קניה למשקיעי ערך.
מכפיל הון הינו אחד הפרמטרים המרכזיים לתמחור מוסדות פיננסיים ובנקים בפרט משקף את שווי השוק ביחס להון העצמי. הסקטור הפיננסי בעולם נסחר היסטורית במכפיל הון של 2.2 וכעת נסחר סביב 1.75. תחת ההנחה ששוויו ההוגן של סקטור זה הוא סביב המכפיל ההיסטורי אזי ירידת השווי משקפת "צפי" של השוק למחיקה של כ-25% מהון הפירמות, משהו סביב 500 מיליארד דולר. זו תחזית שעשויה להתברר כמוגזמת גם ביחס להערכות המחמירות ביותר להיקף המחיקות החזוי.
הסקטור הפיננסי לא נסחר מתחת למכפיל הון 1.5 בעשרים השנה האחרונות והמכפיל הממוצע עמד על 2.2 כאמור. התשואה להון הממוצעת עמדה על 10.5%, הרחק מהתשואה כיום העומדת על 16.8%. כך שההנחה שמכפיל הון של מעל 2 הוא שווי המשקל של הסקטור סבירה בהחלט.
משקיעים אשר מצפים לראות את מניות הפיננסים נסחרות במכפיל הון 1 ומטה, כדוגמת הבנקים בישראל לפני מספר שנים, ציפייתם אינה ריאלית. מצב הפירמות בעולם איתן ויחסי הכיסוי טובים כך שהבעיה ממוקדת בהנדסה הפיננסית וחובות לווי סאב פריים בלבד.
גם בחינת הסקטור דרך תשואת הדיבידנד נותנת תמונה דומה. התשואה כיום עומדת על 3.3% בהשוואה ל- 2.4% בממוצע היסטורי. אחת מהשתיים: או שהשוק צופה קיטון של 30% בחלוקת הדיבידנדים או ששווי הסקטור יעלה בחזרה ויתכנס לתשואה של 2.5%. גם כאן נראה כי הציפיות לקיטון כזה מוגזמות.
ברור שמלבד המחיקות גם הרווחים מההנדסה הפיננסית יקטנו והתשואה להון שהגיע אליו הסקטור טרום המשבר תפגע, אך לא כה דרמטית כי תחום זה הוא סיגמנט בפעילות הכוללת. כמו כן, החזרה לעקומי תשואה תלולים תפצה על אובדן הרווחים מתחום זה.
באופן כללי, ניתן לומר כי בהחלט יתכן שהשוק העניש את הסקטור הפיננסי בצורה מוגזמת, והתבהרות תמונת היקף המחיקות תחזיר את הצבע הירוק למניות הללו. למשקיעי ערך השקעה זו עשויה להתברר כחכמה.