מנהלי ההשקעות בתחזיות ל-2008: "החצי השני של השנה יהיה חזק"

אומר היום רונן אביגדור ממנורה שסבור כי נקודת הפתיחה של 2008 לא רעה כל כך וכי השנה תתחלק לשני חלקים. רונן זכריה ממיטב: "האפיק הסולידי בהחלט אטרקטיבי להשקעה". יניב פגוט מפריזמה: "לא נראה תשואות כמו ב-2007"
שהם לוי |

לקראת סיום השנה ועל רקע הטלטלה הגדולה בשוק ההון, פנינו לשלושה מנהלי השקעות בכירים במשק בכדי לקבל תחזיות לשנה הקרובה.

רונן אביגדור - מנכ"ל קרנות הנאמנות של מנורה מבטחים

"בפרספקטיבה שנתית, שני דברים יאפיינו את 2008: תנאי מאקרו חיוביים בישראל יעמדו לטובת שוק ההון המקומי ואילו מנגד יעמדו ההשפעות הבינלאומיות. ככל שמעורבות המשקיעים הזרים גדלה, כך תגדל ההשפעה השלילית והם אכן פעילים כאן ובגדול. מאז רפורמת עושי השוק בספטמבר 2006, כניסת הזרים לשוק המקומי רק הולכת וגדלה"

"למרות ההשפעות הבינלאומיות, נקודת הפתיחה של שוק המניות לשנה החדשה לא נראית כל כך רע, אנחנו אומנם בשנה החמישית של מהלך עליות אבל רמת המחירים עדיין ממש לא יקרה. חברות במדד המעו"ף נסחרות במחיר סביר ביותר של כ-13.5 ושלא לדבר על המכפילים של חלק גדול ממניות היתר. בהחלט לא רמות מחירים שמצביעות על אפשרות של מפולת, השוק זול.

"השנה תתחלק לשניים - עניין המדד והצפי להעלאות ריבית ללא ספק יעיבו על המדדים ברבעון הראשון וכנראה גם בשני אבל ככל שתגבר הוודאות ברמה הגלובלית, כמו גם בעניין האינפלציה בישראל, הדברים יתחילו ללכת לכיוון של עליות, כלומר החצי השני של 2008 עשוי בהחלט להיות חיובי."

יחד עם זאת, אומר אביגדור, "בכל זאת יש לצמצם חשיפה, אין צורך להיות כעת בפוזיציה מלאה. להשקיע במדדים זה לא ממש רעיון טוב ואם חשבו ש-2007 תהיה שנה של סלקטיביות בבחירת המניות, 2008 היא על אחת כמה וכמה. כאשר יתחילו העליות לאחר שתסתיים תקופת אי הוודאות, הכניסה למניות תתחיל דרך המניות הכבדות ומשם הלאה אל המניות הקטנות".

רונן זכריה מנכ"ל קרנות הנאמנות במיטב

שנת 2007 היתה שנה מצוינת לכלכלה הישראלית - צמיחה גבוהה וירידה בחוב ביחס לתוצר. בתוך כך, צפוי השנה (2007) עודף תקציבי או גרעון קטן. מבחינת רמת המיקרו של החברות, הרווחיות גדלה ונתוני המיקרו מוסיפים להיות טובים.

לשלילה מוצא זכריה לציין את מדד המחירים לצרכן שעלול להגיע לגבול טווח היעד של בנק ישראל. לפיכך, הנגיד פישר צפוי להעלות את הריבית בשנה הבאה. כמו כן, ישנה סבירות לא מבוטלת כי בנק ישראל יחרוג מיעד האינפלציה.

עוד מציינים במיטב כי קשה להעריך את מידת הפגיעה במשק הישראלי בעקבות משבר האשראי העולמי. הצמיחה בשנה הבאה כנראה תאט לקצב שינוע בין 3.5% ל-4%, תלוי בעוצמת ההאטה בארה"ב. כמובן, שלא מעריכים כי הצמיחה תהיה כמו ב-2007.

"אנו נדרשים להיות יותר סלקטיביים בשוק המניות. האפיק הסולידי בהחלט אטרקטיבי להשקעה גם החלק הצמוד והשקלי. לאחר מהלך שהאפיק השקלי ביצע ביום ראשון למול האפיק הצמוד, רואה זכריה צורך להחזיק את המרכיב הצמוד והשקלי במשקלים שווים בתיק ההשקעות.

באשר לשנת 2008, מציין מנכ"ל קרנות הנאמנות במיטב כי אנו צפויים לראות התבהרות של משבר האשראי, קרי אומדן טוב יותר לגבי מידת הפגיעה בכלכלה העולמית. מכאן, שלמשבר תהיה כנראה השפעה מהותית על שוק האג"ח והמניות, וכמובן תהיה לכך השפעה על עוצמת ההאטה או מיתון במשק האמריקני.

יניב פגוט - מנכ"ל בוטיק קרנות הנאמנות בפריזמה

שנת 2007 היתה טובה מבחינה מאקרו כלכלית היתה מצוינת, כשהשיא הוא העלאת הדירוג של המשק הישראלי - ציון לשבח. מדינת ישראל צפויה לסיים את השנה עם גרעון סביב האפס. יחד עם זאת, האינפלציה גבוהה הרבה מעבר לתחזיות המאקרו כלכליות. לחיוב מוצא פגוט את הירידה ביחס החוב לתוצר שבתום השנה יעמוד כנראה על כ-84%.

הסיפור הגדול הוא ששוק המניות עובד על פי הציפיות קדימה, עיקר הצמיחה מגיעה מארה"ב. הייצוא וגם הצמיחה ייפגעו ההאטה בשווקים הגלובליים, פגוט רואה צמיחה של כ-4% למשק הישראלי ב-2008.

עוד מציין מנכ"ל אקספרט, בוטיק קרנות הנאמנות בפריזמה את העובדה שניהול ההשקעות הפך להיות מורכב ודורש בחינה של מכלול סיכונים. זו הפעם הראשונה מזה כמה שנים, שהיו פערים גדולים בין מדדי המניות השונים. מדד תל אביב 25 יסיים את השנה עם תשואה של כ-30%, אבל לתשואה זו אחראיות רק כחמישית מהמניות.

מי שישב במניות תל אביב 75 והשקיע במניות הביטוח והבנקים עשה תשואה זעומה. עוד אפיק שסבל מחולשה השנה היה שוק האג"ח הקונצרני - קריסת חפציבה הביאה את המשקיעים לתמחר מחדש את הסיכונים.

באשר לצפי בשנת 2008, פגוט מטיל ספק רק ביכולתו של מדד תל אביב 25 לשחזר את התשואה שרשם ב-2007. ההאטה הכלכלית בארה"ב תשפיע על המשק הישראלי, אמנם אין קשר ישיר למניות הגדולות במעו"ף לארה"ב, אך הן מהוות כמעין גורם משני.

מנכ"ל אקספרט, בוטיק קרנות הנאמנות בפריזמה מציין כי הוא לא רואה את מדד המעו"ף מניב תשואה של כ-30% גם ב-2008. כשהמשק צומח בכ-5% ב-2007, אפשר לצפות לתשואה גבוהה במדדי המניות. לעומת זאת, כאשר הצפי הוא לשיעור צמיחה של כ-4% ב-2008 אז התשואות במדדי המניות יתאימו עצמן בהתאם. כאשר המשק האמריקני צומח פחות המשק הישראלי ייצא פחות וזה יבוא לידי ביטוי כפגיעה במשק הישראלי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה