אחד העם: התיקון עשוי להפוך ל"אלים מאד"
במפתיע, המשקיעים שציפו היום להמשך התגלגלותו של כדור השלג קיבלו בחזרה מגמת עליות עם פתיחת המסחר, זאת למרות הירידות שפוקדות בשעה זו את המסחר באסיה, והמשך ריחופו של משבר המשכנתאות והשלכותיו על השוק הגלובלי כמו גם על הזירה המקומית. אתמול, בהמשך לירידות החדות שהובילו בורסות וול סטריט במהלך סוף השבוע ננעל המסחר גם באחד העם בירידות חדות במיוחד. מדד המעו"ף סגר בירידה של יותר כ-3.69% והשלים ירידה של מעט יותר מ-10% מאז תחילת המשבר הנוכחי. מדד הנדל"ן צנח אתמול ב-6.7% והשלים נפילה של כ-25% בשבועות האחרונים.
מדד הדאו ג'ונס רשם בתקופה זו ירידה של כ-6%. ביום שישי האחרון רשמו מדדי וול סטריט ירידות שערים חדות. הנאסד"ק נפל 2.51% והדאו ג'ונס ירד 2.09%. מהלך העניינים היה דומה לזה שנרשם ביום חמישי רק שסיומו היה שונה בתכלית. המדדים נסחרו ברוב שעות המסחר בירידות שערים קלות (זאת למרות נתוני מאקרו חלשים אודות שוק התעסוקה) אך בשעת המסחר האחרונה התחזקו מאוד הירידות. עוד נציין, כי מחזורי המסחר בוול סטריט התרחבו מאוד והדבר מעיד על לחץ בקרב המשקיעים בארה"ב.
בנוסף, למשבר העולמי, משבר מקומי פקד בימים האחרונים את השוק הישראלי כאשר חברת הנדל"ן למגורים חפציבה קורסת ומותירה אחריה חובות של כ-1.5 מיליארד שקלים. חברות ציבוריות כגון אלקטרה, דניה סיבוס, אלקו והבנקים הן בין הנפגעות. חלק מהבנקים כבר הודיעו כי הם דורשים למנות כונס נכסים לחברה ולאכוף שיעבודים על חלק מנכסיה. המעו"ף מתחזק ב-0.87% לרמה של 1,060 הנקודות, מדד ת"א-100 פתח בעליה של 0.66% לרמה של 1,035 נקודות, מדד התל-טק מוסיף כעת 0.42% לרמת 406 הנקודות, ומדד הנדל"ן עולה כ-1%.
נציין, כי בשלב זה עדיין מרבית בתי ההשקעות מגדירים את המשבר הנוכחי בשוק ההון כ"תיקון", או כ"תיקון אלים". אתמול נשמעו הערכות מפי מספר מנהלי השקעות, כי ירידות של מתחת ל-15% במדד המעו"ף עשויות להפוך צד בתקליט ולקבל את ההגדרה כי השוק נמצא בתקופת מיתון שעשויה להמשך זמן רב.
תקציב 2008
שר האוצר, רוני בר-און, הציג אתמול (א') בצהריים את הצעת האוצר לתקציב 2008 בפני הממשלה. כצפוי, תקציב זה כולל בתוכו "גזרות" כלכליות רבות שעתידות להשפיע על כל פלחי האוכלוסייה.
תקציב 2008 יסתכם ב-311.6 מיליארד שקל (כולל חובות). אליו יתווסף סכום של 3.3 מיליארד שקל שיוקצה לכיסוי תוצאות הלחימה בלבנון וההתנתקות. באוצר מעריכים כי ההכנסות ממסים יעמדו על 194 מיליארד שקל ומציבים את יעד הגירעון על 1.6% תוצר. עגלת הוצאות הביטחון תגדל ב-100 מיליארד שקל על פני עשר שנים בהתאם להמלצות ועדת ברודט, 46 מיליארד מתוכם יגיעו מתקציב המדינה, 30 מיליארד מהתייעלות פנימית ו-24 מיליארד מארה"ב. לידיעה מורחבת מניות במרכז
פרשת קריסתה של חברת חפציבה צפויה להמשיך ולהעיב על החברות הציבוריות הקשורות בה, כמו גם על שוק הנדל"ן כולו. בין החברות שיספגו את נפילתה - חברת אלקטרה אשר היקף החשיפה המקסימלי שלה לחפציבה מסתכם ב-170 מילון שקל. אלקטרה, החברה הבת של אלקו החזקות, חתמה לאחרונה על רכישת חפציבה דיור. בעקבות השתלשלות העניינים אלקטרה החליטה לסגת מהעסקה. המניה איבדה אתמול 12.27%.
חברות נוספות שצפויות להיפגע מהקריסה הן דניה סיבוס, של אפריקה ישראל, אשר מעריכה את חשיפתה ב-30 מיליון שקל ושיכון ובינוי של אריסון שמעריכה את החשיפה ב-12 מיליון שקל. גם הבנקים, הנושים הגדולים, נמנים על מעגל הנפגעים. בנק לאומי "נתקע" בינתיים עם חוב של 240 מיליון שקל והפועלים עם חוב של 360 מיליון שקל.
מנגד, חברת ישראלום נמנית על החברות שהצליחו להנצל מפגיעת קריסתה של חפציבה למרות שהייתה קשורה עימה בהסכמים. ישראלום סגרה עם חפציבה על מכירת קרקעות ברחובות בתמורה לכ-20 מיליון שקל. מאחר ובחפציבה לא העבירו את הסכומים הדרושים רשאית ישראלום על פי החוזה להפר את ההסכם ואף לגרוף סכום של כמיליון שקל אשר הופקד בידי נאמן.
אליעזר פישמן הודיע אתמול כי רכש מניות של מבני תעשיה (דרך כלכלית ירושלים אשר בשליטתו) בסכום של כ-14 מיליון שקל, ב-4 עסקאות נפרדות ולפי שער ממוצע של כ-9.94 שקל למניה. האם פישמן מעריך שמדובר בתיקון ומתחיל להצטייד או שכבעל עניין אסטרטגי הוא מגדיל אחזקה ברגע שהמניה יורדת ורואה את הרכישה כהשקעה לטווח ארוך? כך או כך, מניית מבני תעשיה נסחרת כעת בשער של 9.35 שקל למניה, 6.35% מתחת למחיר הרכישה הנ"ל של פישמן. לידיעה המורחבת
מי שהצליחה אתמול להכות את השוק וללכת בהפתעה גמורה נגד המגמה זו חברת אאורה שבשליטת יוסף צליח ובועז משעולי, החברה דיווחה על עיסקאות ראשונות בקזחסטן, לפיהן חתמה על הסכם לרכישת 75% ממניותיה של חברת פאלקון (Falcon) הפועלת בקזחסטן. מניות אאורה חתמו בעליה של 1.8%.