אילנות: המצב הטוב של כלכלת ישראל בכלל לא רלוונטי
לאחרונה נשמעו קולותיהם של מספר מנהלי השקעות שטענו כי אין מקום להתרגש מהירידות האחרונות בבורסה התל אביבית, כיוון שהנתונים הכלכליים לא השתנו, ונותרו חיוביים. יחד עם זאת, לא כולם סבורים כך, לדברי גיא חכמי, מנכ"ל אילנות בטוחה, אחת הטעויות הנפוצות של מנהלי השקעות היא לנתח את השווקים בראיה מנותקת ממה שקורה בעולם.
לדבריו, אין זה משנה כרגע שנתוני הצמיחה בישראל גבוהים ושממשלת ישראל ביצעה פדיון נטו של 16 מיליארד שקל מתחילת השנה. עם כל הכבוד, לא זה מה שישפיע על תשואות האג"ח. ריבית בנק ישראל תלך לאן שהשווקים יובילו אותה ולא להיפך, אומר חכמי. מה שקורה היום זה שילוב של עלייה בסביבת האינפלציה בכל העולם, הגורמת לציפיות לעליית ריבית, הגורמת לתמחור נמוך יותר של מניות ואג"ח. בנוסף, לעליית הריבית היום יש משמעות כפולה ומשולשת: העולם הכלכלי היום נשען על רמת מינוף ונזילות גבוהות מאוד.
חכמי מוסיף, כי רמת הנזילות הקיימת בשנים האחרונות בשווקים היתה משמעותית מאוד בהנעת שוקי המניות. הרווחיות הגבוהה של החברות במקביל להשקעות הוניות מתונות הביאו את המגזר העסקי בארה"ב, אירופה ומדינות אחרות בעולם לצבירה משמעותית של נכסים נזילים במאזני החברות.
בשל חוסר רצון מיוחד להשקיע סכומים גדולים בפרויקטים חדשים, הרבה מאוד חברות היו פעילות בזירת הרכישות והמיזוגים ויש הרבה מאוד דוגמאות של חברות אשר מחזירות הון למשקיעים באמצעות דווידנדים ורכישה חוזרת של מניות.
לדבריו, מקור נזילות נוסף שצמח במהירות הוא הלוואות מבנקים, אשר גדלו בצורה משמעותית באמצעות איגוח מתוחכם ומכשירים נגזרים. שני דברים אלו בשילוב עם הפעילות המוגברת של קרנות PRIVATE EQUITY גרמו לתמחור גבוה יותר של מניות ע"י הפחתה של הכמות הגלובלית של מניות הנסחרות בבורסה. הרקע של העניין הזה הוא ריביות נמוכות עד מגוחכות שהיו בשווקים בשנים האחרונות.
מגמות אלו אומר חכמי, נתמכו כמובן בצמיחה כלכלית חזקה וברווחיות גדולה יותר של הפירמות, אבל הרעב לסיכון הביא לצמצום גדול מאוד של פרמיות סיכון בכל סוגי הנכסים, כולל נדל"ן וקומודיטיז. הדבר הזה גורם למעין פאניקה בשוקי האג"ח בעולם. משקיעים בוחרים באג"ח ממשלתי על חשבון קונצרני, בשווקים מפותחים על חשבון מתעוררים, ובאג"חים בדירוג גבוה על חשבון דירוג נמוך.
בישראל, פער התשואות בין ישראל לארה"ב עלה בחודשיים האחרונים וימשיך לעלות בשבועות הקרובים. בנוסף, הפער בין מק"מ לשנה לשחר ל 10 שנים עלה מ 1.46% לפני שבועיים ל 1.7% ביום חמישי האחרון.
בנוסף, אנו רואים ונראה עלייה במרווחים בין הממשלתי לאג"ח הקונצרני ותמחור חדש של סיכונים גם פה, כאשר הפגיעה הרצינית תהיה של אג"ח ממנופות מתחום הנדל"ן. כדאי להפנים: יש מספר חברות שהאג"ח שלהם הוא בעצם מניה – ועכשיו השוק ירגיש את זה היטב. בנוסף, חכמי מביע תקווה שחפציבה היא המקרה האחרון אבל אלו תקוות ותו לא.
בגלל המדדים הגבוהים בשלושת החודשים הקרובים, והעלייה בריבית דה פקטו בשווקים, חושש חכמי כי הנגיד יעלה הריבית במנות של חצי אחוז. אנחנו בתקופה של עליות ריבית ברורות, ושוק האג"ח מגיב ויגיב באדום בטווח הקצר. בנוסף, חברות החיתום בארץ ובעולם יצטרכו לחכות – קשה לגייס היום הון באמצעות אג"ח. אנו רואים דבר מדהים, אומר חכמי, אג"ח של בנקי השקעות ענקים בעולם כמו מריל לינץ, גולדמן זקס וליהמן ברודרס – נסחרים ברמות של אג"ח זבל.