חובת ניהול רישום שעות עבודה חלה גם על חברת כוח אדם

בר"ע 52/07 אביגל שירותי כ"א ועבודה בע"מ נ' דוד רוזנפלד ואח', ניתן ביום 3.6.2007. תקציר מאת עו"ד עמוס הלפרין
עו"ד לילך דניאל |

עובדות ------ הנתבעים (להלן - העובדים) הועסקו ע"י התובעת (להלן - המעבידה) במשך כחודשיים כמחלקי פליירים בבית הספר לנהיגה שניידר (להלן - המשתמש).

בהתאם להסכם העבודה שנחתם בין הצדדים, השכר שולם עבור שעות עבודה שאושרו ע"י המשתמש. המעבידה סירבה לשלם את שכרם של העובדים עבור חודש עבודתם השני וזאת בטיעון כי דיווח שעות העבודה החודשי שהגישו העובדים לא היה חתום על ידי המשתמש. על כן הגישו העובדים את תביעתם לבית הדין האזורי.

בית הדין האזורי קבע, כי העובדים לא הרימו את נטל ההוכחה בדבר שעות העבודה שעבדו. עם זאת בית הדין קבע, כי על המעבידה מוטלת החובה לנהל פנקס בדבר שעות העבודה של עובדיה, ואין בהיעדר הוכחה של העובדים כדי לפטור את המעבידה מחובתה לשלם שכר לעובדים עבור עבודתם.

לפיכך, חייב בית הדין את המעבידה לשלם לעובדים תשלום בגובה שכר המינימום בלבד וכן לשלם להם הוצאות נסיעה.

המעבידה ביקשה לערער בפני בית הדין הארצי לעבודה, בטענה כי החובה לנהל פנקס שעות עבודה מוטלת על המשתמש, קרי ביה"ס לנהיגה.

בית הדין הארצי לעבודה קבע ------------------------- בית הדין דחה את בקשת הערעור של המעבידה. על פי הודעת שר העבודה שפורסמה ברשומות בשנת 2000, החובה לנהל פנקס שעות עבודה ומנוחה לפי סעיף 25(א) לחוק שעות עבודה ומנוחה, התשי"א-1951, חלה על כל מי שמעסיק עובד לצורך עסק, משלח יד או שירות ציבורי. אשר על כן, קביעתו של בית הדין האזורי, כי המעבידה מחויבת לנהל פנקס כאמור הייתה נכונה.

אמנם המעבידה הנה חברת כוח אדם, אולם אין בכך כדי לפטור אותה מהחובה לנהל פנקס שעות עבודה כאמור, שכן היא המעבידה של העובדים והיא המשלמת את שכרם, ועל כך אין מחלוקת. ככל שהמעבידה הייתה סבורה, כי על המשתמש בפועל לדאוג לניהול פנקסים כאלה, היה עליה לדאוג כי פנקסים כאלה אכן ינוהלו על ידי המשתמש, וכי זה יעדכן את המעבידה באופן שוטף.

סעיף 7 לחוק שכר מינימום, התשמ"ז-1987 קובע, כי בדיון בתובענה לפי חוק שכר מינימום, חזקה על מעביד אשר לא הציג רישום נוכחות המתייחס לעובד (עובד שחוק שעות עבודה ומנוחה חל עליו), כי לא שילם שכר מינימום לעובדו.

על כן, משלא הייתה מחלוקת כי העובדים הועסקו ע"י המעבידה במהלך אותו חודש, רשאי היה בית הדין האזורי לחייב את המעבידה בתשלום שכר מינימום לעובדים עבור חודש זה, על אף שהללו לא הוכיחו את שעות עבודתם.

נטל ההוכחה במקרה של תביעת שכר מינימום אינו מחייב את העובד להציג פירוט שעות כמו זה הנדרש מעובד התובע תשלום עבור שעות נוספות ועבודה בשבת, לפיכך הפסיקה בנושא שעות נוספות אינה רלבנטית לנושא פסיקת שכר מינימום עבור שעות עבודה רגילות.

(*) הכותב - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה