נדחו עתירות ה"ירוקים" בפרויקט הרכבת המהירה בי-ם
בפסק דין שניתן אתמול, בית המשפט לעניינים מינהלים בירושלים (השופט יהונתן עדיאל) דחה את עתירתן המשותפת של החברה להגנת הטבע ועמותת אדם טבע ודין (עת"מ 331/07), שביקשו להקפיא את הליכי המכרז ובחירת הזוכה בפרויקט מינהור הרכבת המהירה בירושלים, פרויקט בהיקף של כ-2 מליארד שקל.
בכך, בית המשפט ביטל, למעשה, גם את צו הביניים שניתן בחודש מרץ השנה, ואשר הקפיא את ההכרזה על ההצעה הזוכה (הצעתה של שפיר).
כפי שעולה מפסק הדין, העותרות טענו בעתירתן, כי לאחר פרסום החלטת הרשויות בדבר הצורך בתוכנית מתאר ארצית משלימה, באשר לקטע ג' של פרויקט הרכבת המהירה לירושלים, אין עוד מקום להמשיך ולקדם את הליכי המכרז ביחס לקטע זה, הואיל והקבלנים המשתתפים במכרז, לא יוכלו להגיש הצעות שישקפו את כל דרישות המכרז. במצב דברים זה, טענו העותרות, המפסידה העיקרית עשויה להיות הסביבה, שכן הכנסת שינויים בתוכניות תוך כדי ביצוע העבודה הובילה בפרויקטים דומים לכשלים סביבתיים חמורים ולפגיעה בערכי טבע.
מנגד, טענו רכבת ישראל וחברת שפיר שעתידה לזכות במכרז, כי המכרז הינו מכרז מפורט ומלא, המתייחס באופן כולל למכלול ההיבטים הסביבתיים הרבים ככלל, ולהיבטים הסביבתיים שהעלו העותרות, בפרט. רכבת ישראל ושפיר הדגישו, כי זו הפעם הראשונה שהיבטים סביבתיים, על גוניהם השונים, היוו שיקול כה דומיננטי וכה מכריע בגיבוש והתווית מכרז תשתיות בישראל.
כך למשל, מסדיר המכרז באופן פרטני סוגיות שבעבר לא זכו כלל להתייחסות, למשל, מנגנונים של סילוק עפר מאתרי העבודה, קביעת שטחי התארגנות ושבילי גישה, בדגש על פגיעה מזערית בטבע, וכיו"ב.
רכבת ישראל ושפיר טענו, כי דרישתן של העותרות להקפיא את המכרז, תוביל בהכרח לביטולו של המכרז, ולפגיעה אנושה במשתתפיו (כל אחד מהמציעים נדרש להעמיד ערבות בנקאית של 25 מליון שקל), ובציבור כולו שייאלץ להמתין להקמת הרכבת המהירה עוד שנים רבות.
בית המשפט אימץ את כל טענות רכבת ישראל ושפיר, וקבע, כי השינויים הצפויים בהיקף העבודות, עלותן ואופיין עקב אישור תכנית המיתאר המתאימה אינם מצדיקים את ביטולו או הקפאתו של המכרז. בית המשפט הורה על דחיית העתירה, באופן שמאפשר למעשה את המשך ניהול הליכי המכרז, ובחירת הצעתה של שפיר. בנוסף, בית המשפט המחוזי פסק הוצאות לטובת שפיר ורכבת ישראל בסך של 7,500 שקל, בתוספת מע"מ. (עת"מ 331/07 החברה להגנת הטבע ואח' נ' רכבת ישראל ואח')
חברת שפיר יוצגה בהליך על ידי עוה"ד יהושע חורש, עוה"ד ערן בצלאל ועוה"ד גלעד כץ, ממשרד ש. הורוביץ. רכבת ישראל יוצגה על ידי עוה"ד רבקה דותן, עוה"ד יואב הירש ועוה"ד אלעזר נחלון.