עצבנות ירידות וחששות
שווקי ההון האירופאים ירדו ביותר מ 7% בשבועיים האחרונים כאשר בשבוע האחרון הם גולשים מטה ביותר מ 5%.
המשבר האחרון הקשור לשוק האשראי העולמי דרך שמיטת חובות בעולם הסאב פריים (המשכנתאות האמריקאיות) המחיש יותר מכל שהעולם הפיננסי היום משותף לכל תחום פיננסי. אם לפני כחודשיים העדיפו חזאים כלכליים לייחס את הבעיה של המשכנתאות לארה"ב בלבד הרי ככל שעובר זמן אנו מגלים שהרבה מוסדות פיננסיים עולמיים השתתפו במתן אשראים אלה ולכן הפגיעה היום הינה עולמית. בנקים מיפן, וסין מדווחים על הפסדים בהשקעות הקשורות ל CDO השונים אשר כללו אגרות חוב מתחום המשכנתאות והסכומים מתחילים להיערם לערימות ענק!
קשה היום לכמת את סכומי האשראי הנמצאים בסכנה אולם ההערכות מדברות על מאות מיליארדי דולרים!! ואין מדובר רק בשוק המשכנתאות, אלה הדברים גולשים לעבר נקודה של מחנקי אשראי. העולם הפיננסי חגג בשנה האחרונה על גבי המיזוגים והרכישות של קרנות פרייווט אקוויטי ועל גבי האשראים של קרנות הגידור. לעת עתה נראה שקבלת אשראים אלה הולכת להצטמצם. במחצית 2007 בוצעו בעולם מיזוגים ורכישות בסכומים העולים על כל שנת 2006 והיום יש על הפרק רכישות המחכות לסגירת אשראים בסכומים של כ 150 מיליארד דולר. רכישות אלה נראות בסכנה מכיוון שאירגון האשראי להם (הנפקת אגרות חוב או רגון הלוואות) מוטל בספק. זו הסיבה שהיום ניתן לראות חברות הנסחרות בכמה אחוזים טובים מתחת למכירי הרכישה עליהם הודיעו.
בעיות האשראי תפסו את השווקים ברמות שיא של כל הזמנים ולכן התגובות היו אלימות. רק השבוע קיבלנו כמה הוכחות לבעיות במגזר הפיננסי. הבנק הגרמני IKR הודיע שלא יעמוד בתחזיות הרווח בגלל בעיות האשראי (סאב פריים) ומנייתה ירדה ב 17% ביום אחד. ובנק HSBC דיווח על עלייה של 63% (!) בחובות המסופקים שלו. מגזר הבנקאות/פיננסי ממשיך לסבול בעולם הרחב. בארה"ב מניותיהן של רוב הבנקים נמצאות במחירי שפל של 12-18 חודשים. מדד הדאקס המשופע מאד בנציגות של התחום הפיננסי היה יותר עצבני בשבוע האחרון והדבר גרם להגברת הירידות. מניות של המגזר הפיננסי כמו ALLIANZ ו AXA ירדו ב 8.5% עד 10% בשבוע שעבר, ומניות הבנקים הגדולים כמו UBS וקרדיט סוויס ירדו בכ 7%.
החששות מפני מחנקי אשראי גרמו לחששות לגבי הצמיחה העולמית ופגעו קשות במניות חברות הכריה והמתכות. החברות המובילות כמו BHP, ריו טינטו ואנגלו אמריקה ירדו ביותר מ 10%. תחום המתכות נפגע גם כן מהחששות לגבי ביטול/עיכוב בעסקאות מיזוגים ורכישות בענף.
היורו נחלש השבוע ביותר מ 1% בעקבות מעבר משקיעים להשקעה באגרות החוב האמריקאיות הנחשבות למפלט בתקופות אלו. למרות שנתוני המאקרו השבוע נדחקו הצידה הנתונים שפורסמו לא הצביעו על מגמה בהירה. בגרמניה פורסם מדד אמון העסקים שהראה על ירידה זה החודש השני ברציפות. בצרפת פורסמו נתוני מחירים של הייצור התעשייתי אשר הצביע על עליה של 0.2% אולם גבוה מהתחזיות בחישוב שנתי. באנגליה פורסמו נתוני מחירי הבתים אשר הצביעו על עלייה מתונה מאז 2006 (עליה של 0.1%) והצביעו על החלשות מסויימת בנדל"ן האנגלי דבר שאולי יאט את קצב העלאות הריבית באנגליה.
השבוע ימשיכו משקיעי אירופה לעקוב אחרי ההתפתחות במשבר האשראי העולמי והשפעותיו על הכלכלות.
מאת: אורי פישמן , מנכ"ל אור גאפ ניהול תיקים בע"מ.