השווקים יורדים: מה לעשות - לברוח מהבורסה?
אז למה השווקים נופלים בעצם?
א. משקיעים גדולים, בעיקר קרנות גידור (hedge founds) אשר לקחו בעבר אשראי בריבית נמוכה מאוד הצמודה ליין היפני (סביבת הריבית ביפן נעה בסביבות ה- 0.50% !) השקיעו בשווקים המתעוררים ובכלל בעולם את האשראי שקיבלו (לרוב באג"ח במדינות בהם הריבית גבוה יותר, דוגמת אוסטרליה, ניו זילנד). בנוסף, לאחר עליית תשואות בשווקים המתעוררים בשיעורים של למעלה מ- 30% מתחילת שנת 2007-הללו החליטו "להחזיר את הכסף הביתה" ולממש את רווחי ההון ולהחזיר את האשראי.
ב.. בשנים האחרונות נטלו משכנתאות בארה"ב לא מעט לקוחות בעלי כושר יכולת החזר נמוך מאוד (משכנתאות המקוטלגות כ"SUB PRIME"). אין שום גורם רשמי הידוע לכמת בדיוק את הסכום שבסיכון וההערכה מדברת על סביבות של כ- 100 מליארד דולר (למעשה, כל מספר זוכה...). החשש הוא שחלק לא קטן מנוטלי המשכנתאות לא יעמדו בקרוב בנטל ההחזר ומכאן המיני-משבר בשוק האג"ח: משקיעים בעולם נוטשים אג"ח קוצנרני (הזדמנות...???) ומתבצרים באג"ח של ממשלת ארה"ב.
האם יש סיבה אמיתית לבהלה?
למשקיעים לטווח הארוך באמת-אין סיבה אמיתית לבהלה. כלכלני ומנהלי ההשקעות בחברת ניהול תיקי ההשקעות לא צופים כי מדובר ב"מפולת" אלא בתיקון מתבקש. הנה קצת נתונים חיוביים: קרן המטבע הבינלאומית העלתה את תחזית הצמיחה בעולם לשנת 2007 ולשנת 2008. שיעור הצמיחה העולמית עלה ב-0.3% ועומד על 5.2%. הפדרל-ריזרב בארה"ב אומר כי קיימת התעוררות חיובית בפעילות הכלכלית במשק האמריקני.
אז מה לעשות: לברוח מהבורסה? למכור את כל ניירות הערך ואגרות החוב המוחזקות על ידי הלקוח?
העסק מאוד פשוט: אם תצא עכשיו - כבר מימשת את ההפסד. היכולת לתזמן את השוק במדויק למעשה לא קיימת לאף אחד. נכון לסוף יום המסחר הקודם (א') הבורסה בישראל כבר ירדה בכ-7% בימים האחרונים והיא עשויה להמשיך במגמת התיקון. בסך הכל, האינדיקטורים הכלכליים בישראל חיוביים מאוד (שיעור אבטלה יורד בהתמדה, רווחי הפירמות במגמת עלייה מתמדת, החוב הלאומי במגמת ירידה זו השנה החמישית...).
ולגבי העולם: אם ניקח את המימושים שפקדו בשנתיים האחרונות את השווקים המתעוררים, הרי שהללו ירדו בממוצע בכ-15%-20%. אנו נמצאים כעת בעיצומם של המימושים וייתכן בהחלט, כי בעוד מספר ימים ראוי כבר לבחון בחיוב תפיסת אחזקות אטרקטיביות בשוק האג"ח ובשוק המניות גם יחד. מכפילי ההון העצמי ומכפילי הרווח בחברות רבות (לרבות בנקים וחברות נדל"ן) ירדו באופן חד ומשמעותי והדבר עשוי ליצור מומנטום חיובי.
כמו כן, מחירי אג"ח, לרבות אג"ח ממשלתי, ירדו באופן חד, ומניבות כעת תשואה לפדיון בשיעורים שבין 6.1%-6.4% (אג"ח שחר בינוני-ארוך).
מאת: שמעון מלכא - מנכ"ל מנורה מבטחים ניהול תיקי השקעות.