ההמלצה של הראל: להשקיע עד 10% מהתיק במניות ה-BRIC

סבורים כי ההשקעה בברזיל, רוסיה, הודו וסין היא לא אופנה אלא מציאות שלא כדאי להתעלם ממנה בתיק ההשקעות
דותן לוי |

לפני כשנתיים הוכנס המושג BRIC ללקסיקון המשקיעים ומאז, למרות שחלק מהפעילים סברו כי מדובר באופנה חולפת הנתונים החדשים שעלו לאחרונה מצביעים על כך שמדינות ה-BRIC שכוללות בתוכם את ברזיל, רוסיה, הודו וסין, הן בהחלט לא אופנה חולפת אלא שווקים מרכזיים הצומחים במהירות שממש לא כדאי להתעלם מהם בבניית תיק השקעות.

הדומיננטיות של ארבעת המדינות עולה ממחקר חדש של בית ההשקעות האמריקאי גולדמן סאקס לפיה תפסו הארבעה את מקומה של ארה"ב בשליטה בתעשיית האנרגיה העולמית.

בהראל סבורים כי לא מדובר במקרה. המגמה הזו הולכת וגוברת בענפים רבים יותר. לדוגמה בתעשיית הביטוח, 10 מבין 20 החברות הגדולות בעולם הן כבר כיום ממדינות ה-BRIC, לפי גולדמן סאקס. רבים צופים כי ברזיל, רוסיה, הודו וסין יהפכו גם לדומיננטיות בתעשיית הכרייה, שבה כיום רק 20% מהחברות הגדולות בעולם הן ממדינות אלה. ועוד לא דיברנו על תעשיות המזון והתרופות שעדיין בחיתוליהן במדינות ה-BRIC ויש הצופים כי גם בהן תשתנה התמונה העולמית.

צמיחת הכלכלות

העלייה בכוחן של מדינות ה-BRIC ושל המגזר העסקי במדינות אלה נובעת מהצמיחה הכלכלית המואצת שלהן בשנים האחרונות. סין היא המדינה עם הצמיחה הכלכלית הגדולה ביותר בעולם – ב-2007 צפוי קצב הצמיחה השנתי שלה להיות כ-11%. קצב הצמיחה בכלכלת הודו אינו איטי הרבה יותר וב-2007 הוא צפוי לעמוד על כ-9%. ברוסיה העלתה באחרונה הממשלה את תחזית הצמיחה ב-2007 ל-6.6%, במידה רבה הודות לעלייה החדה במחירי הנפט בעולם. הצמיחה בברזיל איטית יותר וצפויה להיות כ-4.5% (במונחים של מדינות מפותחות גם זה קצב צמיחה מהיר מאוד), אך הודות לרפורמות כלכליות עמוקות בהנהגתו של נשיא ברזיל לואיס אינסיו דה סילבה (המכונה "לולה") ותהליך פתיחת שווקים הנמשך זה כ-15 שנה, היא ממשיכה לצמוח במהירות.

50% ב-12 חודשים

עליית כוחן של מדינות ה-BRIC בתעשייה העולמית היא למעשה תמונת ראי של המתרחש בבורסות במדינות אלה. בתחילת יוני חצה לראשונה השווי הכולל של המניות בבורסת ברזיל את רף טריליון הדולר, לאחר ששווי החברות הנסחרות בבורסה הוכפל פי ארבעה מאז 2002. ברזיל היא האחרונה מבין ארבע מדינות ה-BRIC ששווי השוק המצרפי של החברות בבורסה שלה חוצה את רף טריליון הדולר. שווי השוק של בורסות סין והודו חצה את הרף הזה לפני כמה חודשים ואילו ברוסיה עלה לראשונה שווי השוק המצרפי של החברות בבורסה מעל טריליון דולר ב-2006.

ב-12 החודשים האחרונים זינקה הבורסה בברזיל ב-50%. בהודו עלתה הבורסה ב-38% ב-12 החודשים החולפים ואילו ברוסיה היא עלתה ב-28%. בתקופה זו עלתה הבורסה בסין ב-13.7% בלבד – הכוונה היא לבורסה הפתוחה למשקיעים זרים בלבד. אחת הרפורמות המוצעות בסין תאפשר למשקיעים מקומיים להשקיע גם בבורסות ה"זרים", בצעד שעשוי להביא לעליות חדות בבורסות אלה. (הבורסות הפתוחות למשקיעים מקומיים בלבד זינקו בעשרות אחוזים בשנה החולפת).

על רקע התחזיות האלה, סבורים כלכלני הראל פיא כי לא ניתן להתעלם מהצמיחה הטמונה בשוקי המניות במדינות ה-BRIC וכי ראוי להקצות להן נתח מתיק ההשקעות. להערכתנו, בחלוקת תיק המניות יש להקצות עד 10% להשקעה במדינות BRIC.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה