לרוץ איתם: איך לזהות את מריצי המניות באינטרנט

לא רק רני רהב יוצא נגד תופעת הטוקבקיסטים, הודעות הקוראים באתרים הכלכליים מטעות וגורמות למשקיעים תמימים ליפול ברשתם של מריצי המניות. מהם ההרצות הנפוצות באינטרנט, ואיך ניתן להיזהר מהם
דותן לוי |

ותיקי הבורסה באחד העם יכולים לספר, כי בערך מהנקודה בה החל מסחר סדיר במניות החלה להתפתח גם תופעת השמועות, הטיפים, הליחשושים והרחשושים, מהסוג שגורם למניה לזנק ללא כל סיבה נראית לעין. ההבדל היחיד והמשמעותי שמבדיל את התקופה שעד סוף שנות ה-90 ועד לימים אלו הוא המצאת האינטרנט וצמיחתם הזריזה של הפורומים והאתרים הכלכליים.

האינטרנט הגביר את התופעה למימדים מדאיגים ופרש בפני מריצי המניות כר נרחב להפצת שמועות וזריעת תקוות בלבבותיהם של המשקיעים הפשוטים, כל זאת לטובת קצירת רווחים אישיים של אותם מריצים, וזאת, למרות שמדובר בעבירה פלילית שהעונש המקסימלי עליה יכול להגיע עד לחמש שנות מאסר.

המדיה החביבה - הפורומים

אחד מאזורי הפעולה החביבים על מריצי המניות באינטרנט הוא הפורומים. כיום בישראל קיימים מעל ל-5 פורומים פעילים אשר מרכזים סביבם ציבור רחב של קוראים וכותבים. התכנים בפורומים נחשבים לפרוצים יחסית, ונתונים לשיקול דעתם של מנהלי הפורום ולמידת קפדנותם. במידה ומנהל הפורום והמשתתפים בו לא מספיק ערניים נפתחת פירצה שללא ספק תשמש מיידית את המריצים.

עבור המריצים מדובר במשחק ילדים של ממש. כל שהם נדרשים לעשות זה להרשם לפורום תחת מספר זהויות בדויות (בדר"כ למספר פורומים) ולהתחיל "לפמפם" הודעות. חשוב לציין, כי כדי לעקוף את מנהלי הפורומים חלקם משתמשים בשיטות קצת יותר מתוחכמות אשר על פניו נראות תמימות למדי אבל מטרתם זהה: לגרום למשקיע הפרטי לחשוב שכל דקה שהוא נמצא מחוץ למניה היא בזבוז זמן.

השיטה האגרסיבית: אחת הדרכים הבנאליות במסגרת פעילות המריצים בפורומים היא העלאת תגובה ישירה אשר אומרת כי מניה X הולכת לפרסם השבוע הודעה על עסקה גדולה בחו"ל/עומדת להרכש ע"י חברה אחרת/עומדת להציג דוחות חיוביים במיוחד, או כל סיבה אחרת שיכולה לגרום למניה לעלות.

המריץ הקלאסי יכתוב את ההודעה כך שהדבר יראה כאילו נפל לידיכם מידע רב ערך, ולא יתבייש לנקוב במספרים, לכתוב כי מדובר במקורות פנימיים בחברה, ואף להעריך את גובה הזינוק שירשם לאחר ההודעה "המיוחלת".

שיטה קצת יותר מתוחכמת ועדינה בה נוקטים המריצים, היא דיווח על מניה שהם "יושבים עליה" ורושמת עליות. בדרך כלל מדובר במניות קטנות בעלות סחירות נמוכה וסביר להניח כי העסקאות האחרונות שנרשמו בנייר והקפיצו אותו למעלה שייכות לאותו אדם ממש. לאחר שהקפיצו את מחיר המניה יעלו את ההודעה "התמימה" בפורום אשר בדרך כלל תיראה כך: "שימו לב משהו קורה ב-X", או :"מניה X מזנקת, יש שמועות על רכישת החברה" וכו' ככל העולה בדמיונם.

לכן, גם אם ההודעה נראית לכם מאד אמינה, מומלץ לבדוק באתרי האינטרנט הכלכליים ובאתר המאיה (האתר להודעות הבורסה) ולאמת את המידע. במידה והמידע אינו מופיע, נותרתם עם 2 אפשרויות: 1. למריץ אכן יש מידע פנים שהוא פועל להפצתו. 2. מדובר במריץ ש"תקוע" עם מניה והוא מחפש "פראיירים" שירכשו אותה. מה שבטוח, קחו בחשבון שאם החלטתם לרכוש את המניה אתם מסתמכים על אדם שאינכם מכירים ועל מידע שאין לו "אבא ואמא", לא בדיוק השיטה המומלצת להשקעה בבורסה.

השיטה המלוכלכת: תרמית קלאסית אשר עלולה לתעתע גם במשקיעים מנוסים היא שיטת ההדבקה. המריץ יקח ידיעה מאתר כלכלי (המלצה על מניה, או כל הודעה חיובית אחרת), ו"ידביק" אותה בפורום כהודעה, אבל...עם שינוי "קל". השינוי יכול להיות שינוי מחיר היעד של ההמלצה, החלפת ההמלצה לגבוהה יותר, שינוי פרטי עסקה כך שיוצגו לטובת החברה וכו'. מאחר ומדובר בכתבה אמיתית שאכן פורסמה באתר אינטרנט יהיה כמעט בלתי אפשרי לעלות על ההונאה, ולכן כאשר יש הדבקה בפורום מומלץ לאמת אותה מול המקור.

מנהלי הפורומים מפשילים שרוולים

עם הזמן, וככל שמשוטטים זמן רב יותר בין הפורומים ניתן להבחין בשונות העצומה ביניהם. חלק מהפורומים לא מצליחים להתרומם ועיקר ההודעות בהם קשורות לשמועות ודיבורי סרק, אך מנגד פורומים אחרים הם ממש "מתנה" עבור המשקיע הפרטי, וניתן למצוא בהם סקירות פונדאמנטליות וניתוחים טכניים איכותיים.

בשיחה שערכתי עם ניר וייס, אחד ממנהלי פורום טלנירי אמר וייס, כי המלחמה במריצי המניות בפורום היא יום יומית, אך עם הזמן הם פיתחו דרכי התמודדות שמאפשרים להם לאתר ולסנן את אותם המריצים. כך לדוגמה, כל מצטרף חדש נבחן בקפידה עם הירשמו. במידה והנתונים הראשונים שלו נראים חשודים או לא נכונים לא יהססו להתקשר אליו על מנת לאמת את זהותו.

עוד אומר וייס, כי יחד עם מדיניות הפורום הנוקשה כלפי מריצי המניות, גם אם אחד ממנהלי הפורום לא יבחין בנסיון ההרצה, מאחר ומדובר בקבוצת חברי פורום קבועה ומגובשת, ההרצה תעצר מיידית. וייס מדגיש, כי במידה ויתקל במריץ מניות סדרתי לא יהסס (כפי שכבר קרה בעבר), להעביר את מספר ה-IP (שדה מספרי באורך קבוע המשמש ככתובת של מחשבים באינטרנט) לרשות לניירות ערך להמשך טיפולם.

הטוקבקיסטים בשטח

"הטוקבקים זה אחד הדברים הכי בזויים באינטרנט", כך התבטא רני רהב לפני מספר חודשים. אבל לא רק לקוחותיו של רני רהב סובלים מהטוקבקיסטים, משקיעים תמימים עלולים לאבד כסף רב אם יעקבו אחר הודעות הטוקבקיסטים. במקביל לפעילותם בפורומים השונים פועלים הטוקבקיסטים גם באתרי האינטרנט הכלכליים תוך שהם מפיצים הודעות כוזבות אשר מספקות לכאורה אינפורמציה רלוונטית על פעילות עיסקית של חברות.

גם כאן, הודעות הטוקבקיסטים מופיעות לעיתים בפורמטים מתוחכמים יותר אשר יאלצו משקיעים לבחון לעומק את נכונות הודעותיהם. דבר נוסף שמאפיין את הטוקבקיסטים היא פעילות במספר אתרים במקביל, ושליחת טוקבקים אשר לעיתים קרובות אינן קשורות כלל לכתבה ולכן קשים יותר לאיתור.

דוגמה "לפמפום" מניה על ידי טוקבקיסטים (תוכן ההודעה לא שונה): "בריינסווי - ליקנות מהר המנייה נירכשה פי 1700% מערכה כעת" .

מריצים בחקירה

מהרשות לניירות ערך נמסר, כי תופעת מריצי המניות באינטרנט נמצאת בטיפולם השוטף. לדבריהם, הרשות פועלת במספר אפיקים ועוקבת באופן קבוע אחרי המדיות הרשתיות, במקביל פועלת הרשות לאיתור תנועה חריגה במניות על ידי אמצעים טכנולוגים מתוחכמים. עם זאת, סירבו ברשות להתייחס למקורות אינפורמציה שמסייעים להם בהפניה לחקירות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה