רה"מ חתם על עיסקת בז"ן חיפה: הסתיים מהלך של 20 שנה
ראש הממשלה וממלא מקום שר האוצר, אהוד אולמרט, חתם אתמול על היתר השליטה בבז"ן (בית הזיקוק בחיפה), לחברה לישראל ולבעלי השליטה בה.
כזכור, ביולי 2004 החליטה הממשלה על פיצול והפרטת בתי הזיקוק. אופן ההפרטה נקבע על-ידי ועדת השרים לענייני הפרטה בדצמבר 2004 והממשלה שבה ואישרה את החלטתה בספטמבר 2005. בהזדמנויות אלו גם דנה הממשלה בהסדר תום הזיכיון של בז"ן, בהתאם להמלצות שהתקבלו מאת פקידי האוצר והגורמים המשפטיים.
בינואר 2006 החלה רשות החברות הממשלתיות בהליך הפיצול והפרטת בית הזיקוק באשדוד. בית הזיקוק באשדוד נמכר בהליך מכרזי במכירה פרטית, כאשר בסיומה של התמודדות בין מספר גורמים, נמכר בית הזיקוק באשדוד, ביולי 2006, לחברת פז, בסכום של 3.25 מיליארד שקל.
לאחר שהושלמה הפרטת בית הזיקוק באשדוד פנתה הרשות להפרטת בית הזיקוק בחיפה (בז"ן), באמצעות שוק ההון. מכירת 100% ממניות בז"ן התקיימה בפברואר 2007. בשלב הראשון התקיימה הצעת מכר למשקיעים מוסדיים מהארץ והעולם, הצעת מכר זו לוותה בהליך Road Show מקיף בארץ ובעולם שלווה ע"י בנקים להשקעות מובילים בעולם. הצעת המכר זכתה לביקושים נרחבים תוך קבלת ביקוש של למעלה ממיליארד דולר ממשקיעים זרים. המחיר שנקבע בהצעה זו, עם אפשרות התאמתו כלפי מעלה בשיעור של 15%, היווה את מחיר הרף להצעה לציבור בבורסה בתל-אביב. גם הצעה זו זכתה לביקושי יתר, ואכן המחיר הותאם במלוא שיעור העלייה האפשרי של 15%. מניות בז"ן (חיפה) נמכרו בסכום של למעלה מ-6 מיליארד שקל.
כמות מניות שגובשה לכלל גרעין שליטה, נרכשה על-ידי קבוצה שהורכבה מהחברה לישראל וממפעלים פטרוכימים בצירוף גורמים זרים.
הקבוצה פנתה למדינה בבקשה לקבלת היתר שליטה, לפי צו האינטרסים החיוניים שנקבע על-ידי הממשלה על מנת להגן על האינטרסים החיוניים של המדינה בחברה. האינטרסים החיוניים שהוגדרו בצו הם: שמירת אופייה של החברה כחברה ישראלית, מניעת גילוי מידע סודי מטעמים של ביטחון המדינה, קידום התחרות במשק הדלק, מניעת השפעה של גורמים עוינים וכן הבטחת קיומה של פעילות זיקוק נפט גולמי, ייצור מוצריו ואספקתם בישראל.
כדי להבטיח את האינטרסים החיוניים האמורים, נקבעו בצו הגבלות שעניינן, בין היתר, הגבלות על החזקה בשליטה או באמצעי שליטה בחברה, מסירה וחשיפת מידע מסווג, הוראות בעניין פעילויות מסוימות של החברה במשק הדלק ,תחנות תדלוק ועוד. בקשת הקבוצה נבחנה על-ידי גורמי המדינה השונים, לרבות גורמי הביטחון וגורמים משפטיים. בשל התארכות הליכי הבדיקה, פנתה הקבוצה הרוכשת למדינה וביקשה להחליף את בקשתה להיתר שליטה בבקשה חדשה שהוגשה על-ידי החברה לישראל בנפרד. כמו-כן הוגשה בקשה נפרדת על-ידי יתר מרכיבי הקבוצה.
בקשת החברה לישראל נבחנה על-ידי גורמי המדינה, לרבות גורמי הביטחון, גורמים משפטיים, רשות החברות הממשלתיות ואף הועברה לחוות דעת שר התשתיות. בהתאם גיבשה רשות החברות הממשלתיות, על-פי שיקול דעתה המקצועי ותפקידה כקבוע בחוק החברות הממשלתיות טיוטת היתר שליטה לחברה לישראל ולבעלי השליטה בה. ההיתר הועבר לחתימת ראש הממשלה וממלא מקום שר האוצר, כקבוע בחוק.
ראש הממשלה וממלא מקום שר האוצר אישר את ההיתר, והיתר זה יועבר למבקשיו, לאחר שבמשך ארבעת החודשים האחרונים התנהלה בז"ן כחברה ציבורית ללא בעל שליטה. בכך הגיע לסיומו הליך שנמשך קרוב ל-20 שנה מאז החליטה המדינה על הפרטת בתי הזיקוק.