פישר הותיר את הריבית - מה יקרה לדולר ?
עכשיו, שנגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר הודיע, כי הוא מותיר את הריבית במשק ללא שינוי ברמת 4%, למרות שהיו כאלה שחשבו שרמת שער החליפין הנוכחית הנעה בטווחים של 4.18-4.20 דולר/שקל הינה רמה נמוכה, המכבידה על יעד האינפלציה גם בשנת 2007, ולכן יש לשקול הורדת ריבית נוספת, אך מצד שני הירידה המשמעותית בשיעור האבטלה שנרשמה ברבעון האחרון של 2006 חיזקה את ההערכה שתהליך סגירת פער התוצר הינו מהיר ממה שהיה ניתן לשער קודם לכן.
עזרא שעיו, הכלכלן הראשי של אתגר ניהול תיקי השקעות מקבוצת מזרחי טפחות, מסביר כי מניסיון העבר, בהפחתות הריבית האחרונות, קיים נתק בין שיעור הריבית המוניטרית לבין שער הדולר וכי הפחתת שיעור הריבית או השארתה כפי שהיא, לא תשפיע על שער הדולר, מעבר למספר אגורות בודדות לכאן או לכאן.
לדברי שעיו, נראה שיש במשק גורמים בעלי השפעה גדולה יותר על שער הדולר מאשר שיעור הריבית: הזרמת כספים גדולה של תושבי חוץ למשק הישראלי, אווירה עסקית טובה ושיעור צמיחה גבוה במונחים של שווקים מפותחים דוגמת אירופה וארה"ב. כמו כן, משפיעים האמון המלא בעולם כלפי המשק הישראלי, עליה בהיקף הייצור והייצוא בארץ וחולשתו של הדולר בעולם, על רקע החשש ממיתון בארה"ב.
שעיו מעריך כי למרות שאין הורדה בריבית, שער הדולר לא ישתנה באופן חריג וינוע סביב שער של 4.20 עד 4.22, ולא מעבר לכך בתקופה הקרובה.
מצד הסוחרים - אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, מסכים עם החלטת פישר, להותיר את שיעור הריבית במשק ברמה של 4%.
לדברי לין, "אכן המגזר העסקי היה מרוצה מהפחתת ריבית נוספת, אך יחד עם זאת בהתחשב בציפיות לגידול האינפלציה ובפער בין שיעורי הריבית בארה"ב לעומת ישראל, השיקולים בעד השארת הריבית על כנה הינם נכונים."
כמו כן, הוסיף - "על בנק ישראל לחזור ולבדוק בחודש הבא את התנהגות המדדים השונים בהתאם לשער החליפין והשפעתם על שיעור הריבית".