אמון הציבור: רפורמה בחוזים אחידים
בכנס של אמון הציבור ולשכת עורכי הדין הוצגה רפורמה שיזם אמון הציבור, שמטרתה ליצור מציאות חדשה, בה משתלם לעסקים להסיר תנאים מקפחים מהחוזים שלהם. הכנס התקיים היום, יום הצרכן הבינלאומי, במעמד סגן ראש הממשלה ושר התמ"ת, ח"כ אלי ישי.
המשק הישראלי רווי בחוזים אחידים הכוללים תנאים מקפחים. זוהי אחת הבעיות הצרכניות החריפות במשק הישראלי, הנוגעות לכל אחד מתחומי החיים שלנו: כמעט כל עסקה שאנו מבצעים בחיי היומיום שלנו, כרוכה בחוזה אחיד: נסיעה באוטובוס, ברכבת, הסכם עם בזק, עם חברות הסלולר, עם הכבלים או הלוויין, אינטרנט, חוזה מול חניון, שירות המעליות, גז, בנקים, וכו'.
חוזים אחידים מנוסחים באופן חד צדדי על ידי העסק, ולצרכן אין כל יכולת התמקחות או השפעה עליהם. ולכן, העסק יכול לכלול תנאים שפוגעים בנו , מבלי שנוכל לעשות דבר, ולעיתים אף מבלי שיש לנו ידיעה על כך. בפועל, עסקים מנצלים מצב זה וההגנות מכוח חוק חוזים אחידים אינן מספקות מענה הולם.
אמנם חוק החוזים האחידים נועד להגן על לקוחות מפני תנאים מקפחים בחוזים אחידים, אך בפועל – אין לחוק שיניים, אין מנגנוני אכיפה יעילים, והמציאות הוכיחה כי גם מבית הדין לחוזים אחידים לא תבוא הישועה.
הבעיה העיקרית היא שעל פי המצב החוקי היום, לעסקים משתלם לכלול תנאים מקפחים בחוזים האחידים, משום שהחוק הקיים אינו כולל נזק כלכלי משמעותי על תנאים מקפחים, ואפילו לא מבטיח שחוזה שעבר בדיקה על ידי בית הדין לחוזים אחידים ואושר שם, לא יכלול תנאים מקפחים בהמשך.
ולכן – נדרשת רפורמה!
מה כוללת הרפורמה: פיצוי ללא הוכחת נזק על פגיעה בגין תנאי מקפח בחוזה אחיד - כל מי שיפגע מעוולה צרכנית בחוזה אחיד, יוכל להגיש תביעה לבית המשפט, והפיצוי שיפסק לו – אם תוכח העולה – יקבע ללא כל קשר לגובה הנזק שנגרם לצרכן בפועל. אותו צרכן, שנפגע בסך של 200 ש"ח, יוכל לתבוע את העסק ולקבל עד 10,000 ש"ח פיצוי! ובמקרים של עוולה מתמשכת או חמורה במיוחד: יוכל לקבל פיצוי של עד 100,000 ש"ח!
מה עוד כוללת הרפורמה המוצעת: יש לייצר אבחנה בין חוזים החייבים באישור בית הדין וחוזים שאינם חייבים באישור על פי עוצמת הנזק הפוטנציאלי לציבור מהעדר בקרה על החוזה. הקמת גורם פיקוח לצד בית הדין - הממונה על חוזים אחידים במערכת יחסים הדומה לממונה על הגבלים עסקיים ובית הדין להגבלים עסקיים- מתכונת שכבר הוכיחה את עצמה. פרסום יעיל של קביעות הממונה ובית הדין לציבור.
הסתמכות הממונה על בסיס נתונים מקצועי כתנאי הכרחי להצלחתו – כלומר הוא צריך לדעת היכן הענפים הרגישים ומה מאפייני ההפרות בהם ולהתמקד בהפרות אלה. בית המשפט אשר דן בתנאי מקפח יחוייב לדוח על כך לממונה על חוזים אחידים. לאחד את פעילות האכיפה בתחום החוזים האחידים עם תחום ההגבלים העסקיים (לאור נקודות הממשק הרבות ביניהם ולאור המבנה הדומה של מערכות אלה)