בחברת החשמל פונים אל הלב שלנו: "אנחנו בעד הרפורמה"
זו לא טעות, אפשר להפסיק לשפשף את העיניים. חברת החשמל יוצאת היום לתקשורת כשהיא מציגה את עמדתה החיובית בנוגע לרפורמה במשק החשמל.
בחברה הפיצו בשבוע האחרון חוברת שמפרטת את הסיבות לעמדתה "בעד רפורמה במשק החשמל". בחוברת מוצגים עמדתה של החברה לשינויים במשק החשמל, ועיקרי המתווה לשינוי המבני המוצע על ידי דירקטוריון החברה וההנהלה. החוברת הופצה לקובעי מדיניות, למעצבי דעת קהל, וכן למשתתפי כנס שהתקיים אתמול (א') אותו ארגנה חברת החשמל, בנושא השתלבות יצרני חשמל פרטיים במשק הישראלי.
בחברה אומרים, "אנחנו בעד הרפורמה", אבל, מזהירים מפני מהלכים לא זהירים ומפני קיצורי-דרך וממליצים על קביעת תחנות בדרך- לצורך בחינת כל שלב. תהליך רפורמה מתמשך כזה, עשוי להמשך לדבריהם רק מספר שנים בודדות.
בדברי ההקדמה של ממלא מקום יו"ר דירקטוריון חברת החשמל, משה גביש, אשר יזם את הכנת החוברת, הוא מסביר שהשינוי המבני המתוכנן בחברת החשמל צריך להיות מבוקר ומפוקח, על מנת שיוכל למלא את יעדיו תוך פתרון יעיל ונכון של הבעיות הקיימות במשק החשמל, ולאפשר להתחיל תהליך דה-רגולציה במשק החשמל.
ההכרחי הוא לא תמיד אפשרי?
בחברה הציגו היום את מה שהם מכנים, "המהלכים ההכרחיים על פי החברה לצורך התקדמות ברפורמה". אלה כוללים:
1. העלאת תעריף החשמל. בחברה טוענים כי התעריף הנוכחי אינו מספק לחברה את התשואה הנדרשת להון, ולכן מציגה החברה בשנים האחרונות רווחיות נמוכה, ותזרים מזומנים התלוי בגיוס הון חיצוני לצורך המשך פעילותה.
2. טיפול בחובות הכבדים של החברה. חובותיה של חברת החשמל לבנקים, לרוכשי אג"ח ולאחרים, נאמדים בכ-45 מיליארד שקל, לדבריהם, הגידול המאסיבי בחוב נובע בעיקר מהצמיחה הגדולה במשק, ומהגידול הניכר באוכלוסיית המדינה – שהתרחשו ב-15 השנים האחרונות.
בחברה אומרים, כי יש לטפל בחוב בזהירות ולהימנע מגידול מתמשך בהיקף החוב, כפי שקרה בשנים האחרונות. כל זאת, תוך הבטחת המשך פיתוח משק החשמל, כולל בתקופת המעבר.
3. השלמה של הקמת מערכת הולכת החשמל ויצירת טבעות גיבוי להולכת החשמל במדינה. בנוסף, יש להתחיל את מערכת הולכת הגז הטבעי לכלל אתרי יצור החשמל, לזרז את אספקת הגז הטבעי ממצרים המתוכננת ל-20 שנה, ולחתום על הסכמים נוספים עם ספקי גז אחרים, שיבטיחו אספקת גז נוספת ליצרני החשמל בישראל.
4. מציאת פתרון למצב הרזרבה הנמוכה בה פועלת חברת החשמל היום.
האם מדובר במהלך אמיתי וכן של חברת החשמל? ימים יגידו. בינתיים, בחרו בחברה להעלות על סדר היום הציבורי בעיקר את הנושאים הקשורים לתשתיות ונמנעו מלגעת בחוליה החלשה שעלולה לטרפד את המו"מ וקשורה כמובן לעובדים.
ובהקשר זה, כדאי לזכור כי מלבד ההנהלה גוף נוסף אוחז במושכות בחברת החשמל - הוועד. על פי דברי יו"ר הועד, מיקו צרפתי בעבר, נוסח הסכם שלא יעלה בקנה אחד עם דרישות הוועד בכל נושא רכיבי השכר הפנסיוני, הביטחון התעסוקתי של עובדי החברה עד לגיל הפרישה, וקיצוצים פוגעים אחרים עשוי לגרור אחריו התנגדות נמרצת של וועד העובדים, ועיכוב נוסף בהתקדמות המגעים. האם דברים אלו לא מבטלים בעצם את כל מה שנאמר כאן עד כה?
ימים יגידו.