בתי ההשקעות מגיבים למדד: פישר רואה רק דולר
ביום שלאחר פרסום מדד המחירים לצרכן קיבצנו עבורכם את תגובותיהם של מספר בתי השקעות, מהמובילים במשק. המדד לחודש דצמבר נותר ללא שינוי והפתיע במעט את המשקיעים בשוק ההון הישראלי שצפו מדד מחירים שלילי נוסף. לאחר שבעדכון הריבית הקודם שרר קונצנזוס כי הריבית תופחת בשיעור של 0.25% (ונזכיר כי הריבית ירדה ב-0.5%) הפעם קיימת מחלוקת בין בתי ההשקעות.
מיכאל שראל, ראש אגף כלכלה ומחקר קבוצת הראל ביטוח ופיננסים, אומר היום כי "הצפי שלנו הוא להורדת ריבית בסוף החודש ב-0.25 נקודת אחוז, אלא אם כן יהיה פיחות משמעותי בשבוע הקרוב. אנחנו צופים שהריבית תתייצב על 4.25% או 4% בחודשים הקרובים, אלא אם כן יתחיל פיחות מהיר בשקל. במקרה זה, הריבית לא תרד ואולי אפילו תעלה בעוד מספר חודשים.
בנוגע לדולר, אומר שראל כי "הדולר צפוי להתחזק מול השקל בתקופה הקרובה, על רקע הפחתות הריבית של בנק ישראל. אולם, הדבר תלוי גם בחוזקו של הדולר מול מטבעות אחרים בעולם. יתכן שהדולר ייחלש בעולם, ואז הפיחות בשקל יהיה בעיקר מול מטבעות אחרים, לא מול הדולר.
מנגד, כלכלני לידר שוקי הון מעריכים היום כי הריבית בשבוע הבא צפויה להישאר על 4.5% אך מציינים כי אם שער החליפין של השקל יתחזק בשבוע הקרוב לכוון של מתחת ל- 4.2 שקל לדולר אין לפסול הורדה נוספת של ריבית בשיעור של רבע אחוז.
בלידר אומרים היום כי ישנה סבירות גבוה שהריבית תישאר לאורך כל 2007 2007 על 4.5% וזאת בהסתכלות קדימה לפיה הריבית הריאלית נמוכה יחסית לתנאי המשק. המשק הישראלי צומח בקצב מהיר של כ- 5% זאת השנה הרביעית ברציפות לכן אין מקום להוריד את הריבית לשיעור נמוך משמעותית מהרמה הנוכחית. תנאי המאקרו תומכים בהיווצרות של לחצי ביקוש בשנה הקרובה גם כתוצאה מעליה בסחר, ירידה באבטלה וכנראה עליה במחירי הדיור. אבל הריבית תמשיך להגיב למגמות בשער החליפין כלומר בהחלט יכול להיות שנראה ריבית נמוכה יותר אם שער החליפין של השקל ימשיך להתחזק, כל לפי כלכלני לידר.
ורד דר, כלכלנית ואסטרטגית ראשית בפסגות אופק, מציינית תחילה כי האינפלציה אומנם שלילית, אבל היא רחוקה מאוד מההגדרה הקלאסית של "דפלציה". לדבריה, קיימים גם קיימים לחצים אינפלציוניים בישראל. וזאת כיוון שהמשק עבר תהליך "דולריזציה" לא רשמי, וייסוף של 8% מול הדולר קיזז את כל האינפלציה ה"נורמלית".
דר אומרת היום כי בהנחה ששער החליפין ייוותר ברמה של כ-4.22 עד לתאריך עדכון הריבית או שהדולר יתחזק, אנו מעריכים שבנק ישראל יעדיף להמתין חודש ויותיר את הריבית ללא שינוי בסוף חודש זה. אם יסתמן שהשקל שב להתחזק לכיוון ה-4.20 ומטה, סביר שהריבית תופחת שוב. לסיכום אומרת דר כי "גם אם הריבית לא תופחת החודש, אנו מעריכים שהמגמה היא כלפי מטה".
איילת ניר, כלכלנית ראשית בקבוצת אי.בי.אי, אומרת היום כי "אי השינוי בשער החליפין מתחילת השנה והירידה במחירי הדלקים, צפויים להוביל לירידה נוספת בריבית בנק ישראל בסוף החודש. אם יבחר הנגיד להמתין חודש נוסף טרם יפחית את הריבית, יתמסמס לו האפקט של הפחתת הריבית בשיעור של מחצית האחוז מלפני כשבועיים ימים, שעד כה לא הצליח לייצר פיחות של ממש בשער השקל".
אבינועם נחום, אנליסט מאקרו בכלל פיננסים בטוחה, אומר לאחר פרסום המדד כי "אנו סבורים שעל מנת שהאינפלציה תחזור ליעד שנקבע על ידי הממשלה (3%-1%) על בנק ישראל להמשיך ולהוריד את הריבית. בשל כך אנו סבורים שהורדת ריבית נוספת נדרשת בחודש הקרוב. במידה ובנק ישראל יבחר שלא להוריד את הריבית בסוף החודש מטעמי זהירות וכו.. אנו מעריכים כי נראה הורדת ריבית נוספת במהלך הרבעון הראשון של השנה. בנוגע להשפעת המדד על הדולר אומר נחום כי "אנו לא סבורים כי תהיה השפעה משמעותית והדולר ימשיך בטוח הקצר להיסחר סביב ה-4.2 ש"ח לדולר".
ואחרון- גלעד כהן, כלכלן באגף ההשקעות של גאון בית השקעות, אומר כי "בחודשים ספטמבר-דצמבר 2006 נרשמה אינפלציה שלילית בקצב שנתי של 2%, על כן, אנו צופים כי בנק ישראל צפוי להוריד את הריבית במשק בסוף החודש ב-0.25%. להערכתנו, לא צפויה הורדה חדה של הריבית וזאת על רקע השינוי המסתמן בכיוון האינפלציה בייחוד לאור התחזקות הדולר מאז הורדת הריבית החדה (0.5%) שבוצעה בחודש הקודם".