מוכרים לכם קרנות חו"ל? בדקתם אם מגנים על הכסף?

מי בכלל שם לב לכך הקרנות שהשקיעו בארה"ב בחצי שנה האחרונה התקשו להצמד לעליות המדדים? כיצד נגדיר את הסיכון במטבע? מאחורי הקלעים של מנהלי הכסף הצמוד לבורסות זרות
יוסי פינק |

אחרי שנתיים של גמגום, השוק האמריקני היה טוב בעבור המשקיעים בו בשנת 2006 ורשם עליה של כ-15%. אך רבים מאלו שהשקיעו במניות וול סטריט דרך קרנות הנאמנות, לא ממש התקרבו לשיעור התשואה הבהחלט ראוי הזה. לאן הלך הכסף?

מסתבר כי הוא קוזז בדרך, בין ארה"ב לישראל, או במילים אחרות: שקל-דולר-שקל.

החל מחודש יולי האחרון ביצע מדד הדאו ג'ונס (מדד 30 המניות הגדולות בארה"ב) מהלך עליה של כמעט 14% ולכן, אלו שהחזיקו בקרנות המשקיעות במדדים הכבדים בארה"ב וודאי ציפו לראות תשואה יפה בתיקיהם. מבט חטוף על תשואת הקרנות בקטגוריה חו"ל-ארה"ב מגלה, כי התשואות נמוכות משמעותית לתשואות המדדים - ובטח שלא עוקפות אותן.

מאז חודש יולי - בדיוק באותה תקופה, רשם הדולר ירידה של כמעט 6% אל מול השקל. זה אומר שמצאנו את המקום אליו "הלך הכסף". אבל מה אנחנו מתכוונים לעשות בעניין?

ממה מושפע הכסף?

שני גורמים משפיעים על תשואת קרנות הנאמנות המשקיעות בחו"ל (והדבר נכון גם לגביי מניות), תשואת הרכב תיק ההשקעות ושינוי ערך המטבע. מתוך כך, מאוד חשוב להבין שהשקעה בקרן נאמנות המשקיעה בחו"ל, משמעותה רכישת מט"ח. או במילים אחרות - מי שרכש בשנה האחרונה קרן נאמנות המשקיעה במניות בארה"ב רכש למעשה דולר ומה הדולר עשה בשנה האחרונה - אנחנו הרי יודעים. מי שהאמין בשוק האמריקני בחצי שנה האחרונה אך האמין בדולר היה בבעיה. לכן, זהו המקום לדבר על הגנות מטבע.

בשל הדילמה, לפיה השקעה בקרנות בחו"ל (ונכון הדבר גם לגביי מניות), היא גם השקעה במטבע הזר, הרי שחלק ממנהלי הקרנות בוחרים בדרך של צמצום או מניעת החשיפה למטבע הזר.

בחלק מהקרנות המשקיעות בחו"ל, מנהל הקרן מקבל את סכום ההשקעה וממיר אותו מייד למטבע הזר. כך החשיפה היא מלאה. בשיחה עם יובל סייפר מקרנות הנאמנות של יובנק, הוא אומר לנו היום, כי בחלק אחר של הקרנות, מנהל הקרן מקבל את הסכום וכדי לצמצם את החשיפה למטבע הזר, הוא בוחר ברכישת חוזים עתידיים על המדד (מדובר בקרן המשקיעה במדדים בלבד ולא במניות) על פי תשקיף הקרן.

בדרך זו מנהל הקרן משקיע בסביבות 10%-15% מהכסף כפיקדונות במטבע הזר ואת יתרת הסכום הוא משקיע באפיקים שיקליים. כך הוא מגדיר את רמת החשיפה למטבע הזר מראש, ובה בעת, מקבל את התשואה השיקלית על מרבית הסכום (מק"מ בישראל מניב 4.6%).

דרך מקובלת למנוע לחלוטין את החשיפה למטבע הזר, היא לקנות שורטים על המטבע. כך נשאר המשקיע עם מושא השקעתו בלבד - המדד בו הוא מאמין. במקרה זה, אין כל בעיה להשקיע במניות חו"ל מבלי להיחשף למטבע הזר (דבר שאי אפשר לבצע דרך חוזים).

אז למה לא כל מנהלי קרנות החו"ל מצמצמים או מונעים את החשיפה למטבע הזר?

הסיבה ראשונה היא, כי הדבר עולה כסף לבית ההשקעות וסיבה נוספת היא, שכיוון המטבע לא תמיד ברור למנהלי הקרונות כמו הצפי במדדים. לכן, הם מעדיפים לגלגל את הסיכון לפתחו של הלקוח.

אם כן, יהיה זה צעד נבון לבדוק עם מנהלי הקרנות את מידת החשיפה למטבע הזר - בטרם נבצע השקעה במדד או במניה מסוימת בחו"ל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה