B&D בסיכום 2006: כל עסק קטן רביעי נמצא בסכנת סגירה

העסקים הקטנים מהווים 75% מהעסקים והחברות בישראל. על אף ההתאוששות במשק לא ניכרת התאוששות בקרב העסקים הקטנים. מנגד, מצבם של העסקים הגדולים, מראה על חוסנם בפני סגירה, רק 9% מהעסקים הגדולים ברמת סיכון גבוהה
דנה פרידלנדר |

לדברי מנכ"ל דן אנד ברדסטריט, ראובן קובנט, "העסקים והחברות הקטנים בישראל מהווים כ-75% מכלל העסקים במשק, כאשר כל עסק קטן רביעי נמצא בסכנת סגירה, המצב שנגלה לנו הוא בעייתי. בשלוש השנים האחרונות המשק עבר לפסי צמיחה, לאחר התנפצות הבועה ב-2000 והקשיים הכלכליים בה הייתה שרויה המדינה. מאז, נראה האור שבקצה המנהרה, רמת הייצוא בגידול מתמיד מאז נפילתה ב-2002, גם הכנסותיה של המדינה במגמת גידול והמדינה צמצמה את הגירעון שהגיע לשיא בשנת 2003.

עוד מוסיף קובנט כי "על אף, ההתאוששות במשק, סקטורים ספציפיים אינם נהנים ממנה כמו האחרים. מנתוני הסקירה של החברה ניתן לראות כי העסקים הקטנים, ובייחוד העסקים שבתחומי פעילות מסחרית על כל סוגיה, אשר ביניהם כל עסק שלישי בסכנת סגירה, נהנים פחות מההתאוששות וזקוקים לזריקת עידוד נוספת. המצב בו השיפור וההתאוששות באים לידי ביטוי רק בקרב החברות הגדולות והבינוניות, מביא להעמקת והחרפת הפער בין החברות הגדולות לחברות הקטנות".

הסקירה מעלה כי כ-26% מהעסקים והחברות הקטנים במדינת ישראל, המעסיקים עד 10 עובדים, נמצאים ברמת סיכון גבוהה מאוד, קרי, קשיים שיכולים לגרום לסגירת החברה בטווח הקצר. רמת סיכון גבוהה מאפיינת חברות ועסקים עם מוסר תשלומים לקוי, מעורבות בתביעות המהוות איום על הפעילות השוטפת וחוסר יכולת לעמוד בהתחייבויות.

מנתוני הסקירה עולה כי כ- 53% מהעסקים והחברות הקטנים נמצאים ברמת סיכון ממוצעת ורק כ- 21% מהעסקים והחברות הקטנות נמצאים ברמת סיכון נמוכה. נתוני הסקירה מראים כי בשנת 2005 שיעור העסקים והחברות הקטנים מכלל המשק היה 69% ואילו בשנת 2006 שיעורם עלה ל 75%.

בחינת פילוג העסקים על פי תחום העיסוק מעלה כי כ-44% מהעסקים והחברות הקטנים מוגדרים כעסקי מסחר קמעונאי וסיטונאי, כלומר חנויות וסוחרים בתחומי המזון, ביגוד וחומרי בנין. בתחום זה, 34% מהחברות והעסקים הקטנים נמצאים בסכנת סגירה. כ-22.0% עסקים בתחום התעשייה, כאשר כ- 23% מתוכם בסכנת סגירה, וכ- 33.9% מוגדרים כעסקים בתחום השירותים – חינוך, בריאות, הנדסה וכו'. כאשר בתחום זה כ 16% מהחברות והעסקים הקטנים נמצאים בסכנת סגירה.

כאשר בוחנים את העסקים הקטנים ביחס למצב כלל העסקים והחברות במשק הישראלי עולה כי מצבם של העסקים הקטנים קשה בהרבה ממצבם של העסקים הבינוניים והגדולים. בחינת מצבם של העסקים והחברות הבינוניים במשק, אשר מעסיקים בין 11 ל-100 עובדים, מראה שיפור לעומת העסקים הקטנים, כאשר 17% מהעסקים הבינוניים בסכנת סגירה, 47% מהעסקים הבינוניים ברמת סיכון ממוצעת, ו-36% ברמת סיכון נמוכה.

לעומת זאת, מצבם של העסקים והחברות הגדולים, מראה על חוזקם ועמידותם בפני סגירה, רק 9% מהחברות והעסקים הגדולים ברמת סיכון גבוהה, 36% ברמת סיכון ממוצעת ו-55% ברמת סיכון נמוכה.

קובנט הוסיף כי "אחד הגורמים אשר תורמים לסיכון הגבוה של העסקים והחברות הקטנים הנו החקיקה על איסור החריגה ממסגרת האשראי. ההנחה כי החלטתו האחרונה של הנגיד לאפשר חריגה בגובה של עד אלף ₪ ממסגרת האשראי תקל על העסקים הקטנים, הנה אופטימית מדי, שכן עסקים קטנים מאופיינים בד"כ בתנודתיות גבוהה בהיקפי ההכנסות וההוצאות, וחשופים יותר מהעסקים הגדולים לחריגה מאשראי, לכן, הקלה בסכום כה נמוך לא צפויה לעורר שינוי משמעותי".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה