"פי 2 תשואה בקופות הגמל לפרטיים - טעות מדידה"

רועי אופיר, מנכ"ל הקופות של דיסקונט אומר כי היתרון של בתי ההשקעות על הבנקים מקורו בשיטת חישוב ריבית. "עם ביטולה מתגלה שאין קוסמים ומי שמשיג תשואה גבוהה של פי 2, לקח סיכון של פי 5". לכתבה המלאה.
אסף מליחי |

בתקופה שבה כל גוף פרטי שני מפרסם את התשואות המרשימות שלו ובתחרות האגרסיבית על חסכונותיו של הצרכן, נשאלת השאלה: כמה מאיתנו באמת יודעים כיצד ניתן לבחון את ביצועי קופות הגמל השונות?

רו"ח רועי אופיר, מנכ"ל קופות הגמל של בנק דיסקונט, מציג את מודל "מדד הסיכון" שפיתח, המאפשר לבדוק מהי רמת הסיכון למול תשואה שבה נוקטת כל קופת גמל בענף. המודל משקלל פרמטרים מקובלים המשלבים תשואה וסיכון וביניהם סטיית תקן, מדד שארפ, אחוז אחזקה בנכסים ללא בטוחה או המדורגים פחות מ-BBB, בטא ועוד.

לגבי הגמישות, מסביר אופיר, כי עד סוף 2005 גמישות היוותה חיסרון לגופים הגדולים, עקב עיוות מס לפיו השקעות בארץ זכו לפטור ומנגד השקעות גלובליות חויבו במס של 35%, שמיקד את עיקר ההשקעות לישראל והפך את השוק לסגור. עם תיקון העיוות בסוף 2005, בהשקעות גלובליות - גודל מהווה יתרון.

באשר לפערים בתשואות בין הבנקים לגופים הפרטיים, סבור אופיר, כי היא נעוצה בטעות מדידה, שכן עד אפריל 2005 הייתה נהוגה שיטת חישוב של ריבית קופה, שהביאה לתשואות פנומנליות במיוחד בקופות קטנות וצומחות ובשוק עולה. החל מאפריל 2005 עם תיקון הריבית קופה, הצטמצמו הפערים - כך שהיום "אין קוסמים בשוק ההון" ומי שמשיג תשואה גבוהה יותר פי 2 הוא כנראה לקח סיכון של פי 5 או פי 7.

לבדיקת רמת הסיכון שלוקחת קופת הגמל שלך, תוכל למצוא את כל הפרמטרים על הקופה שלך עם הסבר על כל אחד מהם, באתר: www.gemelrisk.co.il.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה