ירידה של 8.6% במדד מנהלי הרכש באוקטובר
מדד מנהלי הרכש של B&D - דן אנד ברדסטריט ישראל וארגון מנהלי הרכש, ירד באוקטובר ב-8.6% והוא עומד על ערך של 56.6% . זאת לאחר שבחודש ספטמבר הגיע המדד לערך שיא מאז תחילת המדידה ועמד על 65.2%.
למרות הירידה בערך המדד, מדד מנהלי הרכש בישראל עדיין מעיד על התרחבות במשק היצרני הנמשכת מזה כשנה.
את הירידה בערך המדד מייחסים כלכלני המדד בעיקר לירידה חדה של כ-15.5% ברכיב הביקושים המקומיים למוצרי תעשייה ישראלים שהובילה לירידה של 13.9% בתפוקות היצור ושל 9% בביקושים לעובדים במגזר היצרני. עם זאת, בביקושים לחו"ל נשמרת יציבות והחודש נרשמה ירידה קלה של 1.2% בערך הרכיב. מדד מנהלי הרכש מבוסס על סקר מקיף שעורכים B&D – דן אנד ברדסטריט ישראל וארגון מנהלי הרכש, בקרב מנהלי הרכש של חברות תעשייתיות מובילות במגזר היצרני בישראל.
המדד, המתפרסם בפורמט אחיד ברוב המדינות המתועשות, בודק את השינוי ברכיבים שונים בפעילות החברה הנסקרת כמו ביקושים מקומיים, ביקושים לייצוא, תפוקות ייצור, מלאי, העסקת עובדים ועודץ כאשר ערך המדד נמצא מעל קו 50% הדבר מעיד על מגמת התרחבות במשק היצרני בישראל, וכאשר ערך המדד נמצא מתחת לקו ה-50% הדבר מעיד על האטה במשק היצרני הישראלי.
כלכלני D&B וארגון מנהלי הרכש מציינים כי, למרות הירידה בערך המדד המשק היצרני בישראל ממשיך להימצא במגמת התרחבות. בחודש ספטמבר נרשמה קפיצה בערך המדד בעקבות ההתאוששות של המשק לאחר המלחמה ובעקבות החזרה לעבודה מלאה אחרי חופשות הקיץ, וערך המדד הגיע לשיא של תשע שנים. הנתונים החודש מראים כי ההתרחבות נמשכת אבל קיימת התמתנות במגמת ההתרחבות. יש לציין כי במהלך חודש אוקטובר חלה גם חופשת חג סוכות אשר במהלכה מרבית המפעלים הגדולים סוגרים את שעריהם לכל תקופת החג וחול המועד.
בחודש שעבר - רכיב הביקושים המקומיים עמד על ערך של 56.3% לעומת 71.4% בספטמבר, כאמור, ירידה משמעותית של 15.1%, לאחר שבחודש הקודם נרשמה עלייה של 16%. רכיב הביקושים ליצוא עומד באוקטובר על 62.6%, לעומת 63.8% בספטמבר, ירידה קלה של 1.2% רכיב תפוקות היצור עומד באוקטובר על ערך של 60.4% לעומת 74.3% בספטמבר רכיב התעסוקה, המעיד על העסקת עובדים במגזר היצרני, עומד על 58.5% לעומת 67.5% בספטמבר, ירידה של 9%.
רכיב המחירים המעיד על תנודות במחיר חומרי הגלם עומד באוקטובר על ערך של 52.3% לעומת 69.3% בספטמבר ירידה חדה של 17%. רכיב מלאי המוצר המוגמר ממשיך במגמת ההאטה והוא עומד באוקטובר על ערך של 48.6% לעומת 49.5% בספטמבר. רכיב מלאי חומרי גלם עומד על ערך של 51.7% באוקטובר לעומת 61.1% בספטמבר. רכיב כמות רכישות למלאי עומד באוקטובר על ערך של 49.7% לעומת 57.7% בספטמבר רכיב זמני אספקה ליבוא עומד באוקטובר על 41.5% לעומת 36.8% בספטמבר. רכיב זמני אספקה מקומי עומד באוקטובר על 53.4% לעומת 54.5% ספטמבר.