מיסוי הלוואת בעלי עניין בחברה
שאלה: ------ הלוואה של בעלי עניין בחברה לחברתם נושאת ריבית בשיעור 5%, והיא צמודה למדד (ההלוואה - לקניית נכס, שלאחר קנייתו הוא הושכר).
כיום - רוצים להתחיל לפרוע חלק מן ההלוואה, באופן זה: חלק - על חשבון הקרן; חלק - על חשבון הפרשי ההצמדה למדד; וחלק - על חשבון הריבית. הקרן והפרשי ההצמדה פטורים ממס.
האם יש דרך למנוע מבעלי העניין האמורים לשלם מס על הריבית [?]; ואם אין דרך למנוע את התשלום הזה, מה היא הדרך הראויה ביותר להקטין את תשלומי המס של בעלי העניין בהקשר הנידון ?
תשובה: ------- בפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 ובתקנות קיימות הוראות אחדות לפטור ממס הקשורות להכנסות מימון; אולם, רוב הוראות הפטור ממס הללו הן רק בדבר הפרשי ההצמדה [!]. באותו האופן - גם הוראות הפטור ממס מכוח תקנות מס הכנסה (פטור ממס על הפרשי הצמדה בשל יתרה מזכה של בעל שליטה), התשנ"ח-1998.
תקנות אלה פוטרות ממס רק את הפרשי ההצמדה. המשמע מזה: הריבית חייבת במס.
למרות האמור לעיל: אם נטלו בעלי המניות הלוואה, כדי לתת אותה לחברתם, הם יוכלו לקזז את הוצאות המימון בשל ההלוואה האמורה שנטלו; וכך - הם יקטינו את חבות המס. בהקשר הנידון: יש לזכור, כי המס על הריבית, שיקבלו בעלי המניות, הוא בהתאם לשיעורי המס השוליים של בעלי המניות הללו; ולפיכך - ייתכן, כי עדיף שהחברה תיטול את ההלוואה ישירות מהבנק, וכי בעלי המניות ישקיעו את כספם בפיקדונות בבנקים או במכשירים אחרים בשוק ההון, אשר עליהם שיעור המס הוא: 15%-10% בשנת 2005, ועד 20% החל משנת 2006.