חברות גייסו בבורסה 4.3 מיליארד שקל ברבעון החולף
ביחידת המחקר של בית ההשקעות תמיר פישמן ריכזו עבורנו את כל גיוסי ההון הציבוריים באמצעות מניות, המירים או אגרות חוב בשוק הסחיר, ברבעון השלישי של 2006. הנתונים מתייחסים רק להנפקות שהיו זמינות לציבור המשקיעים ואינם כוללים גיוסי הון פרטיים, הנפקת זכויות והנפקות לעובדים.
מהסקירה עולה, כי הרבעון השלישי של שנת 2006 היה רבעון פעיל בשוק ההנפקות למרות המלחמה בצפון וחופשת הקיץ. במהלך הרבעון בוצעו 28 הנפקות לציבור (לעומת 21 הנפקות ברבעון המקביל בשנה שעברה) מהן 23 הנפקות הובטחו בחיתום. סך ההון שגויס ברבעון החולף הסתכם בכ-4,337 מיליון שקל (לעומת 1,649 מיליון שקל ברבעון המקביל) כאשר ההנפקה הגדולה ביותר הייתה של רבוע כחול נדל"ן גייסה כ-911 מיליון שקל בהנפקת מניות, אג"ח להמרה ואג"ח. ההנפקה הקטנה ביותר הייתה של ליטו נדל"ן שגייסה 24.1 מיליון שקל בלבד.
חולשה בהנפקות הראשונות בתמיר פישמן ציינו, כי נרשמה חולשה יחסית במספר ההנפקות הראשונות במהלך הרבעון החולף, רק 3 חברות ביצעו הנפקת מניות ראשונה לציבור לאחר 11 הנפקות ראשונות לציבור בכל אחד משני הרבעונים האחרונים. שתי חברות שהשלימו הנפקות ראשונות לציבור הן מתחום הנדל"ן: רבוע כחול נדל"ן וריט 1 והשלישית היא מתחום הביומד (ביוקנסל).
בסיכום שלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2006 בשוק החיתום בוצעו 92 הנפקות לציבור בהן גוייסו 10,474 מיליון שקל. בתוך כך בוצעו 25 הנפקות ראשונות לציבור (IPO).
לראשונה - תשקיפי מדף לראשונה, ברבעון החולף התבצעו גיוסי הון על פי תשקיפי מדף. הראשונה לעשות שימוש במכשיר זה היא קבוצת גזית כאשר גזית גלוב וגזית שביצעו 3 הנפקות על פי תשקיפי מדף בהן גוייסו כ-751 מיליון שקל. נציין, כי גיוס על פי תשקיף מדף הוא ללא חיתום כאשר החתמים מהווים בו יועצים להנפקה, משווקים ומפיצים.
ענף הנדל"ן ממשיך לבלוט, בפער ניכר, במספר ההנפקות ובהיקף הגיוסים. חברות מתחום הנדל"ן גייסו בהנפקות לציבור 2,881 מיליון שקל ב-19 הנפקות, כ-66% מהיקף ההון שגוייס ברבעון החולף. זאת בדומה למה שראינו ברבעון הקודם כאשר מדובר בעליה של 179% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.
התשואה הגבוהה ביותר וההנפקה הגרועה ביותר ההנפקה שהניבה את התשואה הגבוהה ביותר למשקיעים (בחישוב התשואה מיום ההנפקה ועד לסוף הרבעון) הייתה של חברת טראס השקעות עם תשואה של כ-4.2%. החברה גייסה כ-38 מיליון שקל בהנפקת אג"ח כאשר את ההנפקה הוביל איפקס חיתום.
ההנפקה עם הביצועים הגרועים ביותר הייתה של חברת גילץ שגייסה כ-121 מיליון שקל בהנפקת מניות, אג"ח להמרה וכתבי אופציה אותה הוביל פועלים אי.בי.אי. ניירות הערך שהנפיקה החברה הניבו תשואה שלילית של כ-10.7% מאז ההנפקה.
בחישוב התשואה ביום המסחר הראשון של ניירות הערך המונפקים הניבה הנפקת האג"ח וכתבי אופציה של בוימלגרין קפיטל את התשואה הגבוהה ביותר, כ-3.5%. את ההנפקה הוביל כלל פיננסים חיתום. ההנפקה שהניבה את התשואה הגרועה ביותר ביום המסחר הראשון של ניירות הערך הייתה של גילץ שנפלה בכ-12.5%. את ההנפקה הוביל פועלים אי.בי.אי.
החתמים המובילים פועלים אי.בי.אי שומר על מקומו כחתם הדומיננטי בשוק. ברבעון השלישי הוביל פועלים אי.בי.אי 10 הנפקות (החתם הראשון בהסכם החיתום בתשקיף) והיה שותף בניהול בעוד 5 הנפקות (החתם השני או השלישי בהסכם החיתום בתשקיף). בסך הכל היה פועלים אי.בי.אי מעורב ב-15 מתוך 23 הנפקות בחיתום שבוצעו ברבעון.
בפער ניכר אחריו ניצב כלל פיננסים חיתום שחזר לאייש את המקום השני לאחר שנעדר ממנו ברבעון הקודם. כלל פיננסים חיתום הוביל 4 הנפקות והיה שותף בניהול של עוד 3 הנפקות. כמו כן שימש כלל כיועץ/מפיץ ב-3 הנפקות נוספות. אחריהם ניצבים לידר הנפקות, הבינלאומי חיתום והראל חיתום שהובילו 2 הנפקות כל אחד (לידר שימש כיועץ/מפיץ ב-2 הנפקות נוספת).