ברוקרים מקומיים: אופטמיות בעיקר לגבי הטווח הקרוב
לאחר סיכומי השנה כמה בכירים בבית ההשקעות פרטיים בשוק ההון הישראלי מפרסמים היום לומר מה להערכתם יקרה השנה בבורסה, מה יהיו הסקטורים החמים במה מומלץ להשקיע ולמה לא להתקרב השנה.
אורי פישמן מנכ"ל אור גאפ: מצב הרוח לגבי שוק ההון בשנה הבאה אופטימי מאוד. אני ממליץ לבצע פיזור גלובלי של התיק כשהסקטורים החמים בהם שווה להשקיע הם נדל"ן, פלסטיקה וטכנולוגיה. למי שמחפש השקעות בשווקים בחו"ל אני ממליץ על גרמניה, רוסיה, יפן וסין. גרמניה מראה סימנים הולכים ומשתפרים של נתונים כלכליים. רוסיה תמשיך ליהנות מפירות הרפורמות במשק והצרכנים הרוסים ימשכו להתעשר מתקבולים גדולים על חומרי גלם. ביפן מתחזקת הצריכה המקומית. ובסין ישנה צמיחה שנמשכת במקביל לרפורמות אשר יגבירו את השקיפות ויעודדו משקיעים זרים להשקיע בשוק ההון המקומי. רפאל מנשהוף, אנליסט בכיר בפינוטק: למרות התחזקות הדולר בתקופה האחרונה, שנת 2007 תהיה שנה של המטבע האירופאי. לאור העלאות הריבית הצפויה במהלך השנה יזנק האירו אל מול המטבעות העיקריים. גם שוק הסחורות יהיה חם מתמיד על רקע משבר הגרעין באיראן. נכון להיום מחיר הנפט נמצא בירידה והגיע למחיר של 63.5 דולר לחבית. מחירי הנפט בירידה זמנית עד שהעימות בין איראן לקהילה הבינלאומית יתלהט מחדש ויקפיץ את שער הנפט לשיאים חדשים. הסחורה הכדאית לדעתנו להשקעה בשנה הקרובה היא זהב. למרות הגיעו של שער הזהב בסוף השנה הנוכחית לשערים נמוכים, המגמה העיקרית של הזהב היא עלייה, ובנקים רבים ממליצים על קנייה של זהב ואחזקתו במהלך השנה הקרוב.
עמי סגל נשיא קבוצת פורום המשווקת את מוצרי VANGUARD ו-WELLINGTON: השיפור במצב הביטחוני ובמצב הכלכלי שהיה בשלוש השנים האחרות נקטע על ידי המלחמה בלבנון, דבר שיגרום לשוק להיות מאוד סלקטיבי בשנה הבאה. בעקבות העליות במחירי הנפט שוק האנרגיה החלופית הפך למעניין מאוד. תחומים נוספים שאנו מאמינים שיראו צמיחה בשנה הבאה הם תחום הרפואה בגלל מגמות דמוגרפיות בעולם וטכנולוגיה. בעקבות הביקוש הרב מהמזרח לסחורות נוספות כמו פלדה, ישמשו אלה כמגן טוב כנגד התפרצות אינפלציונית. לדעתנו, יש להשקיע בתיק מגוון המורכב מכמה שווקים. השווקים המומלצים הם בעיקר השווקים האסיאתים שלעומת ארצות הברית רמת הסיכון בהם גבוהה אך בטווח הארוך יתנו תשואה עודפת. בנושא הדולר הציפיות הן שהוא ייחלש מול רוב המטבעות האחרים, גורם שיש לקחת בחשבון בעת השקעה בשווקים בחו"ל.
ארז ברית מנכ"ל טאנדם קאפיטל: בשנה הבאה המגמה בשווקי ההון בחו"ל תמשיך להיות חיובית. יחד עם זאת צפויה תנודתיות מסוימת שתושפע בעיקר מהחלטות הבנקים המרכזיים בעולם בנושא הריביות וממחירי הסחורות. מכאן אנו סבורים שסקטור האנרגיה צפוי להניב תשואות חיוביות ונאות למשקיעים, אך יש לזכור, כי זהו סקטור תנודתי ומשקיעים לטווח הקצר צריכים להיזהר. השווקים המומלצים לדעתנו הם עדיין השווקים במדינות המתפתחות אשר משמשים כ"קטר" הצמיחה העולמית, במיוחד דרום אמריקה ורוסיה הנהנות מהעלייה במחירי הסחורות והאנרגיה, וכן הודו ומדינות נוספות באסיה שימשיכו ליהנות מצריכה פנימית חזקה.
ג'קי סטרומינגר, סמנכ"ל ומנהלת השקעות קרן הפנסיה בהלמן - אלדובי: בטווח הקצר אנו רואים אופטימיות לגבי שוק המניות המקומי בשל מומנטום חיובי. כלומר כסף רב של משקיעים זרים שעדיין קיים בארץ, והפגנת נכונות מצד הממשלה לשמור על מסגרת התקציב. לטווח הארוך יש לנו חששות כבדים הן מהמבנה הלא היציב של הממשלה, והחקירות הרבות המתנהלות נגד חבריה, והן בשל המצב הגיאופוליטי העדין מול איראן. אנו מאמינים עוד כי הירידה הנוכחית במחירי הנפט הינה הזדמנות לרכישת חברות בעלות מאגרי נפט גדולים, שכן המשך הצמיחה המוגברת במזרח מווה תמיכה למחירי הזהב השחור.
רמי גבאי מנהל השקעות בנובה סטאר: השוק בארץ נמצא כיום במצב של אי ודאות. ההשפעות הפוליטיות, האזוריות ובמיוחד השוק בארצות הברית מקשים על חיזוי התפתחות השוק בארץ לטווח הקצר. בהנחה שתהיה התמתנות כלכלית בארצות הברית אני מאמין שבשנה הבאה יפגעו סקטורים כמו הטכנולוגיה, הנפט ובנקים למשכנתאות בארצות הברית. כמו כן, צפויה עליה בסקטורים של מוצרי צריכה בסיסיים ואנרגיה חלופית. במצב בו נתון השוק בארץ ובהתחשב ברמה המנייתית בארץ ובעולם, רצוי להשקיע בעסקים סולידיים בפיזור גיאוגרפי. כלומר 85% סולידי מפוזר והשאר במינוף גבוה כמו אופציות וכתבי אופציות. שווקי חו"ל המומלצים להשקעה לדעתנו הם שווקי המדינות המתפתחות כמו הודו סין ויפן בפיזור ענפי של עד 5%.
חיים ונציה מנכ"ל בית ההשקעות פרוקסימה: המלחמה בצפון הוכיחה כי המשק הישראלי ושוק ההון מתמודדים היטב גם עם אירועים בלתי צפויים, שהיו בלתי נתפסים רק שבוע לפני תחילת הלחימה. לקראת השנה החדשה, נמצא שוק המניות בישראל במקום אחר לגמרי. אין יותר אופוריה או פחדים גדולים, יש רק חוסר ודאות רגיל ומבורך הקיים בכל שוק בריא. דבר המראה על התנהלות כלכלית נכונה של מדינת ישראל. בשוק בארה"ב, המצב נראה יותר טוב. הירידה במחיר הנפט מרגיעה את החששות מפני התפרצות אינפלציה ואני סבור שהוא יעשה השנה קפיצת מדרגה. אנו סבורים עוד כי המטבע האמריקאי שנמצא כרגע ברמה נמוכה, יעלה. לכן אנו ממליצים להחזיק בדולר כהשקעה לטווח ארוך.
יורם גרשוני, סמנכ"ל השקעות בית ההשקעות גרין-בול מקבוצת דיסקונט: בשנה הקרובה צפוי שוק המניות להיות סלקטיבי וחיובי, אך בשיעורים נמוכים יותר משלושת השנים האחרונות. השנה הקרובה תהיה שנת היערכות של התעשיות הביטחוניות בעקבות מלחמת לבנון השנייה. הסקטורים החמים לשנה הבאה עלינו לטובה יהיו התעשיות הביטחוניות (שייהנו מתקציב ביטחון מוגדל), ומגזר התרופות והבריאות. המניות המומלצות בישראל לשנה הקרובה – אלביט מערכות, טבע, קבוצת דלק, רבינטקס ופמס. במישור העולמי, אנו ממליצים על זהב כהשקעה אטרקטיבית בשערים של 550 עד 600 דולר. רכיב זה מהווה הגנה טובה על תיק ההשקעות. על פי מודל המדינות שלנו, ארה"ב נהנית מאטרקטיביות יחסית ביחס לשאר המדינות, אולם יש מקום לגוון את תיק ההשקעות הגלובלי על ידי השקעה במדינות נוספות כמו איטליה, אוסטרליה, יפן, הודו, ספרד, קנדה ושבדיה.