מחקר: השכר בתעשיה מועלה רק ב-14% מהרווחים

בנק ישראל מגלה: 12% מהפרשי השכר בין גברים ונשים בתעשיה מוסברים בכך שמרבית הנשים מועסקות במפעלים שרווחיותם נמוכה. בתוך המפעלים מדגישים כי אין אפליה בין המינים
דותן לוי |

מחקר חדש שנערך בבנק ישראל מנתח את השפעת מאפייני מקום העבודה על שכר העובדים. המחקר, שנערך על ידי גיא נבון, ממחלקת המחקר של בנק ישראל, ועל ידי אילן טוזרוב, מהאוניברסיטה החופשית של בריסל, מתמקד בשאלה אם הפירמות משתפות את העובדים ברווחיהן (rent-sharing) , ואם השיתוף ברווחים שונה בין גברים לנשים.

לשם כך נבדק הקשר בין גובה הרווחים לבין השכר; נצפה כי במפעלים רווחיים יעבדו עובדים עם שכר גבוה. המחקר מתבסס על מדגם מייצג של מפעלים בבעלות פרטית מכל ענפי התעשייה בשנת 1995. ייחודו של המדגם הוא בשילוב מאפייני המפעל עם מאפייני העובדים.

מנתוני המחקר עולה שהמפעלים משתפים את העובדים ברווחיהן: על כל עלייה של שקל אחד ברווח-לעובד המפעל מעלה את השכר לשעת עבודה ב-14 אגורות.

בשלב השני של המחקר נבחנה ההשפעה של השיתוף ברווחים על פערי השכר בין המינים. (בשנת 1995, במפעלי תעשייה בבעלות פרטית השכר הממוצע של נשים היה נמוך ב-28 אחוזים מהשכר הממוצע של גברים.) נמצא שהשיתוף ברווחים מסביר 12 אחוזים מפער השכר הכולל בין גברים לנשים, וזאת אף על פי שבתוך המפעלים אין אפליה בין המינים: השיתוף ברווחים זהה לגברים ולנשים. תוצאה זו מוסברת בעובדה שמרבית הנשים מועסקות במפעלים שרווחיותם נמוכה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה