אל תתנו שיעבדו עליכם

מהן זכויות בני נוער העובדים בחופשת קיץ?
שרות Bizportal |

מדריכים בקייטנות, מטגני המבורגרים או שמרטפים בפוטנציה – לקראת עבודות הקיץ חשוב שתדעו את זכויותיכם. עו"ד הילה פורת, מומחית בדיני עבודה ומנהלת מרכז המומחים של HPS מקבוצת קו מנחה מסבירה כי, במשך שנת הלימודים אסור להעסיק נערים שלא מלאו להם 15 שנה. ובתקופת החופש הגדול, מותר להעסיק בני נוער שמלאו להם 14 שנה, זאת למעט בהופעה ציבורית, אומנותית או לצורכי פרסום, או בצילומים לצורכי פרסום - אלא אם התקבל היתר מתאים).

מה עושים? במידה והנכם מחפשים עבודה - ראשית, יש להצטייד באישור רפואי (מרופא המשפחה, על מצב בריאות תקין. עם האישור פונים ללשכה לתעסוקת נוער ומקבלים פנקס עבודה. את הפנקס יש למסור למעסיק.

וכמה מרווחים? סכומי שכר המינימום לנוער עובד וחניכים, החל מיום 1.4.2006, בשקלים -

עו"ד פורת מדגישה כי החוק מתיר להעסיק בני נוער מקסימום 8 שעות ביום, ולא יותר מ-40 שעות בשבוע. במקום בו מותר לעבוד יותר מ-8 שעות עבודה ליום, מקום בו חל שבוע עבודה מקוצר - יכול נער לעבוד עד 9 שעות ליום, ולא יותר מ-40 שעות בשבוע.

חשוב לדעת! נער שעובד 6 שעות ביום או יותר מכך, זכאי להפסקת סעודה ומנוחה של 45 דקות לפחות, כאשר ההפסקה לא נכללת במכסת שעות העבודה אלא אם הנער נדרש על ידי מעבידו להישאר במקום העבודה בעת ההפסקה. מנוחה שבועית של נער היא לפחות 36 שעות רצופות. אין להעסיק נער במנוחה שבועית. כמו כן, אין להעסיק נער בשעות נוספות.

עוד מציינת עו"ד פורת כי, אין להעסיק נער מתחת לגיל 16, או נער מעל גיל 16 שחוק חינוך חובה עדיין חל עליו (טרם סיים כיתה י'), בלילה, בשעות שבין 20:00 לבין 08:00, ונער שבין הגלאים 16-18, בשעות שבין 22:00 לבין 06:00. ניתן לקבל היתר ממשרד העבודה להעסקה בעבודת לילה בתנאי החוק.

מחייבים אתכם בתקופת הכשרה? בתי הדין לעבודה פסקו כי מעסיק המבקש לשכור לעצמו עובד שכיר, אינו רשאי להכשיר את העובד לתפקידו המיועד במשך תקופה משמעותית, מבלי לשלם לעובד המיועד שכר כלשהו בעת תקופת ההכשרה. עובד בתקופת הכשרה בעבודה זכאי לשכר עבודה, בגובה שכר מינימום לפחות.

החזרי הוצאות ומס הכנסה •נערים זכאים לקבל החזר בגין הוצאות נסיעה עד סכום של 21.14 שקלים ליום. •נער שבשנת המס מלאו לו 16 שנים וטרם מלאו לו 18 זכאי לנקודת זיכוי נוספת. • המעסיק חייב בתשלום דמי ביטוח לאומי לכל נער העובד ומקבל שכר (עובד שטרם מלאו לו 18). התשלום הוא על חשבון המעביד, ואין לנכותו משכר הנער. הנער פטור מתשלום דמי ביטוח, ודמי הביטוח החלים על המעביד החל מחודש יולי 2005, הנם בשיעור 0.60% משכר הנער (שיעור מופחת) ו-0.63% משכר הנער (שיעור מלא).

• ההכנסה שממנה חייב המעסיק לשלם ולנכות דמי ביטוח, היא הכנסת העובד החייבת בדמי ביטוח, אך לא פחות מהכנסה השווה לשכר המינימום, כאמור לעיל.

לסיכום מבהירה עו"ד פורת כי העסקת נוער בניגוד להוראות חוק עבודת נוער אינה פוטרת את המעביד מתשלום שכר העבודה או מכל תשלום אחר, שהנער זכאי לו עבור עבודתו, עקב עבודתו, ולפי כל דין.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה