כצפוי: פישר הותיר את הריבית ללא שינוי על 5.5%
בנק ישראל פירסם היום את גובה הריבית לחודש ספטמבר והותירה ללא שינוי על רמה של 5.5%. מהבנק נמסר כי הריבית הותרת הריבית ללא שינוי היא כחלק מהמדיניות לשמור על יציבות המחירים, בהתאם ליעד האינפלציה של 1% עד 3% לשנה.
מבין הגורמים העקריים להחלטה ציינו בבנת מספר גורמים:
- קצב האינפלציה מתחילת השנה התמתן ונמצא כעת קרוב לאמצע תחום יעד האינפלציה. ההערכות משוק ההון ותחזיות החזאים הפרטיים, לשנה הקרובה, מצביעים על התפתחות עתידית של האינפלציה בתוך גבולות היעד - ברמת הריבית הנוכחית. - הפגיעה הצפויה בתוצר, כתוצאה מהלחימה, עלולה להביא להקטנה מסוימת של הביקושים של הסקטור הפרטי. עם זאת, לא צפויה ירידה משמעותית בביקוש המצרפי וזאת, על רקע ההשפעה של השינויים שיהיו בתקציב הממשלה. בקביל, הפגיעה הצפויה בצד ההיצע תהיה, ככל הנראה, זמנית וקצרת טווח. על כן, נראה כי לא תהיה השפעה משמעותית של מכלול השינויים הללו על המחירים. - על רקע ההשלכות של הלחימה סביר להניח שהוצאות הממשלה ב-2006 וב-2007 תגדלנה וקיימת אי-ודאות לגבי היקף ההגדלה. התפתחות צפויה זו מהווה שיקול נוסף בהשארת הריבית ברמתה הנוכחית לצורך שמירה על יציבות המחירים. - למרות העלייה ברמת הסיכון ואי-הודאות בתקופת הלחימה נשארו השווקים הפיננסיים יציבים והפגינו חוסן פיננסי מרשים, לרבות בתשואות ארוכות הטווח. העלאת ריבית בנק ישראל בחודש שעבר, וההחלטה האחרונה של ה-Fed על אי-שינוי הריבית מאפשרת פער בין הריביות הללו של 0.25 נקודות בסיס, אשר היווה נדבך נוסף ביציבות השקל. - מחירי הנפט בעולם התייצבו ואף התחילו לרדת, לאחר עלייה של כ-10% מתחילת הקיץ.
בעניין הלחימה בצפון נאמר כי הפגיעה מהלחימה התמקדה בענפי התעשייה, המסחר והשירותים, התיירות והחקלאות. עם זאת, יתכן וחלק מההפסדים שנגרמו לתעשייה, ולמסחר והשירותים יקוזזו עוד השנה. הדבר עשוי למזער את הפגיעה בצמיחה ולהפוך אותה לזמנית בלבד כאשר רובה תתרכז ברביע השלישי של השנה. עם זאת, קצב ההתאוששות של תיירות החוץ צפוי להיות איטי. תחזית הצמיחה לשנת 2006 מוערכת בכ-4.5%, לעומת כ-5.5% לפני הלחימה.
כמו כן הודיע בנק ישראל כי ימשיך לעקוב מקרוב אחרי ההתפתחויות במשק מתוך מטרה להשיג את יעד יציבות המחירים. בכפוף לכך, הבנק ימשיך לתמוך במכלול המטרות של המדיניות המקרו-כלכלית, במיוחד בעידוד התעסוקה והצמיחה. כמו כן, ימשיך הבנק לתמוך ביציבות המערכת הפיננסית.
נציין, כי מבית ההשקעות מיטב נמסר שבחודשים האחרונים התקשו הכלכלנים בשוק לגבש דעה אחידה בנוגע להחלטות הנגיד על גובה הריבית במשק, אך החודש נראה היה כי ישנו קונצנזוס מובהק לגבי החלטת הריבית הקרובה, לפיו הנגיד יותיר את הריבית לחודש ספטמבר ללא שינוי.
ניזכר, בחצי הראשון של השנה צמח המשק הישראלי בקצב מרשים של 5.9% כאשר נתונים אלו משקפים, כמובן, את מצב המשק ערב הלחימה בצפון, והם מצביעים על המשך הצמיחה המהירה במשק. אולם, החל מאמצע חודש יולי השתנה התמונה. לאחר כחודש של לחימה בצפון ברור, כי צמיחת המשק נפגעה ושיעורי הצמיחה הגבוהים להם הורגלנו בשנה אחרונה לא יחזרו על עצמם.
עם זאת, עדיין אין בידינו את הנתונים המלאים על מנת לקבל תמונה ברורה ולהעריך את השלכות הלחימה והשפעתן על תוצר המשק. אי לכך, מעריכים במיטב, כי בזמן של האטה אפשרית בצמיחת המשק אכן אין מקום להעלאת ריבית. כמו כן, גם היציבות שמפגין השקל היוותה כר ביטחון נוספת לנגיד להותיר את הריבית לחודש ספטמבר על כנה.
נושא הריבית בארה"ב אינו הגורם המרכזי כרגע, אך הוא מוסיף להוות גורם משפיע במכלול השיקולים של בנק ישראל. בתחילת החודש החולף הודיע יו"ר ה"פד", כי לאחר 17 העלאות ריבית רצופות שהחלו ביוני 2004, הריבית בארה"ב תישאר לא שינוי ברמה של 5.25%. מהלך זה, נעשה בעקבות החששות להאטה אפשרית בצמיחתה של המעצמה מספר אחת בעולם.
כלכלני מיטב מסרו, כי אם נבחן את מכלול הגורמים המשפיעים על נגיד בנק ישראל בבואו להחליט על גובה הריבית, ניווכח לראות, כי החודש לא היו גורמים התומכים באופן מובהק בהעלאת הריבית.