דויטשה בנק: מחיר החבית ייסוג לרמת 45-50 דולר

כלכלן בכיר בבנק מנסה לענות על השאלה: האם ניתן לקזז את הפרמיה הגיאופוליטית ממחיר הנפט? המפתח - רזרבות יומיות
יוסי פינק |

הבוקר ירד מחיר הנפט אל מתחת למחיר של 70 דולר לחבית ובכך השלים ירידה של יותר מ-10% ממחיר השיא. מחיר החבית הושפע לאחרונה ממספר רב של גורמים בינהם.

ניסוי הטילים שביצעה צפון קוריאה, פרוץ המלחמה באזורנו והודעת BP, בדבר התקלה בשדה הנפט באלסקה, כל אלו הזניקו את מחיר החבית. מנגד, ניסיון פיגוע המטוסים של אל-קעידה בלונדון ומאוחר יותר הודעה נוספת של BP, לפיה התפוקה משדה הנפט באלסקה לא תפגע בצורה דרמטית כפי שחשבו תחילה תרמו לירידות במחיר הנפט עד לשערו הנוכחי.

רוב האנליסטים בתחום האנרגיה לא מאמינים כי בטווח הקצר מחיר החבית ימשיך לרשום ירידות חדות וזאת לאור הביקושים הגדולים לצד הסוגיות הגיאופוליטיות המורכבות בעיקר בענקיות נפט כגון ניגריה, איראן וונצואלה אבל מחירי השיא שנרשמו בתקופה האחרונה, וההשלכות כל הכלכלה העולמית (יצירת האטה שבסופו של דבר יכולה לפגוע בביקוש לנפט) הביאו את המדינות המייצאות נפט לחשוב בכיוון של הגדלת הרזרבה היומית.

ג'ימס וויליאמס, כלכלן אנרגיה בחברת הייעוץ העסקי- WTRG Economics, אומר היום כי "25 דולר זה בערך מחיר מרכיב פרמיית הסיכון הגאופוליטית של מחיר חבית הנפט" לטענתו של וויליאמס, אם רזרבות הנפט היומיות יגדלו, פרמיית הסיכון, אותם 25 דולרים, לא יהיו יותר חלק ממחיר החבית.

לפי נתוני הרשות האמריקנית לאנרגיה לפני מספר שנים עמדה כמות תפוקת הרזרבה היומית על כ- 5 מיליון חביות נפט. איראן, ספקית הנפט הרביעית בגודלה בעולם, סיפקה בשנת 2005 כ- 2.7 מיליון חביות נפט ליום. לפיכך, במצב שבו איראן מפסיקה לספק נפט, יכולה הייתה להיות רזרבה שללא ספק הייתה מפחיתה מחשיבותה של איראן למחיר החבית.

אבל ביקושים גדולים בשנים האחרונות לסחורת הנפט הביאו לידי מצב שהרזרבה היומית הצטמצמה לכדי 1.5 מיליון חביות ביום, מה שמעלה את פרמיית הסיכון ואת חשיבותה של מדינה בודדת, כגון איראן, למחיר החבית.

ערב הסעודית, ספקית הנפט הגדולה בעולם, בהבינה את הבעיה, מבצעת בימים אלו כ- 46 קידוחים למציאת נפט וזאת בהשוואה למספר של 19 קידוחים בתחילת שנת 2002.

אדם סיימינסקי, הכלכלן הראשי של דויטשה בנק בתחום האנרגיה אומר היום כי "עד לשנים 2008-2009 אנחנו צפויים לראות הרבה יותר תפוקה יומית רזרבית של נפט מצידה של ערב הסעודית, הרבה יותר מסביבות 2 מיליון חביות רזרביות ליום" סיימניסקי מוסיף שבדרך זו מחיר החבית ימצא את דרכו מטה לסביבות טווח המחירים של 45-50 דולר לחבית. כאמור, פרמיית בסיכון!

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה