הצמיחה במשק נמשכת תוך היווצרות לחצים אינפלציוניים

בנק ישראל סוקר את הרבעון הראשון ומציג המשך בגידול הביקושים, פיחות, עליית מחירי האנרגיה וההתקרבות למיצוי פוטנציאל הייצור במשק ששהעלו את האינפלציה
ליאור גוטליב |

"נמשכה הצמיחה המאפיינת את המשק בשנתיים וחצי האחרונות תוך היווצרות לחצים להאצה בקצב עליית המחירים. שיעור האבטלה בקרב כוח העבודה הישראלי המשיך לרדת, למרות העלייה בשיעור ההשתתפות ובמספר העובדים הזרים", כך פתחו כלכלני בנק ישראל את סקירתם על ההתפתחויות השוטפות לרבעון הראשון של 2006.

מהניתוח עולה, כי ברביע האחרון של 2005 והרביע הראשון של 2006 נמשכה ההתרחבות של הפעילות הריאלית, ויחד עמה ניתן להצביע על היווצרות לחצים אינפלציוניים, המעוררים חשש להאצה בקצב עליית המחירים.

הצמיחה מובלת על ידי המגזר העסקי, הואצה צמיחתם של הייצור התעשייתי והשירותים, וניכרה התחלה של התאוששות בענף הבנייה. נרשמו עליות גבוהות יחסית במדדים לפעילות הריאלית, שהתבטאו בעלייתו של המדד המשולב למצב המשק.

המשך תהליך הצמיחה בתקופה זו התבטא במגמות חיוביות בשוק העבודה, ביציבות של השווקים הפיננסיים, בשיעורי תשואה גבוהים בבורסה ובעלייה משמעותית של נפחי המסחר. שיעור האבטלה המשיך לרדת והגיע ל-8.8% בסוף שנת 2005, וזאת למרות העלייה של מספר העובדים הזרים והמשך הגידול של שיעור ההשתתפות. אולם, יש לציין ששיעור האבטלה בקרב העובדים הלא מיומנים (עד 12 שנות לימוד) נשאר גבוה במיוחד - 12.5%.

השכר הריאלי הממוצע למשרת שכיר נשחק ברביע הראשון, אך שיעורי השינוי שלו התאפיינו בשונות ענפית גבוהה. בשירותים העסקיים והפיננסיים נרשמו עליות שכר, אולם השכר בענפי החקלאות, הבינוי והתחבורה-האחסנה-והתקשורת ירד.

בצד הנומינלי, המשך הגידול של הביקושים המקומיים, פיחות השקל (ברביע הראשון), עליית מחירי האנרגיה והתקרבות למיצוי פוטנציאל הייצור במשק הביאו להאצה של קצב עליית המחירים והציפיות לאינפלציה.

המדדים לחודשים פברואר (0.6%) ומארס (0.3%) היו גבוהים במיוחד - הן בהשוואה לתחזיות (0.2% ו-0.1%, בהתאמה) והן בהשוואה למדדי החודשים פברואר ומארס בשנים הקודמות. ב-12 החודשים האחרונים (מארס 2006 לעומת מארס 2005), קצב עליית המחירים חרג, אחרי זמן רב, מהיעד (1%-3%) ובסוף מארס הוא עמד על 3.6%.

ההתפתחויות המתוארות ברביע הראשון של 2006, ועמן הצטמצמות הפער בין הריבית השקלית לריבית הדולרית, הניעו את בנק ישראל להעלות את הריבית בהדרגה ברביע הרביעי של 2005 וברביע הראשון של 2006, אחר כשמונה חודשים שבהם היא לא שונתה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה