איסור הפעלת מפעל מושבת באמצעות עובדים חיצוניים
ע"ע 742/05 תדיראן מערכות בע"מ ואח' נ. הסתדרות העובדים הכללית ואח', ניתן ביום 13.12.2005.
עובדות
תדיראן קשר בע"מ הנו מפעל העוסק בייצור ציוד קשר צבאי ולו מספר אתרים, שהרלוונטי במקרה זה, ממוקם בחולון (להלן - תדיראן קשר). ההסתדרות מייצגת 450 עובדים מאורגנים במפעל. תדיראן מערכות בע"מ ותדיראן ספקטרלינק בע"מ (להלן – מפעלי תדריאן) הם שני מפעלים הממוקמים בסמוך למפעל תדיראן קשר שבחולון. אתרי הפעילות של מפעלים אלה אינם כוללים מחסנים ומשכך, מאוחסנים טובין שלהם במחסני תדיראן קשר.
ההסכם הקיבוצי בין תדיראן קשר לבין ההסתדרות הגיע לסוף תוקפו החוזי ביום 31.7.2005 וזאת, מבלי שהצדדים השכילו לחתום על הסכם חדש. ביום 31.8.2005 הכריזה ההסתדרות על סכסוך עבודה בתדיראן קשר, וביום 9.11.2005 פתחו העובדים המאורגנים בשביתה, אשר נמשכה מספר שבועות.
ביום 15.11.2005 פנו מפעלי תדיראן לבית הדין האזורי בתביעה ובבקשה לסעדים זמניים המכוונים כנגד ההסתדרות, במסגרתם התבקש צו המורה לעובדי תדיראן קשר להמנע מכל פעולה שיש בה כדי לשבש את מתן שירותי האחסון במחסני המפעל. בקשה זו נדחתה על ידי בית הדין האזורי. בהמשך הגישו מפעלי תדיראן בקשה להוצאת פריטים חיוניים ממחסני תדיראן קשר. בקשתם התקבלה ומכאן הערעור.
בית הדין הארצי לעבודה פסק
מטבעה של שביתה שהיא גורמת נזק כלכלי למעסיק, כמו גם לצדדים שלישיים הקשורים עמו בקשרים עסקיים ולעתים אף לציבור הרחב. חירות השביתה, ככל חירות אחרת, אינה מוחלטת ויש לאזנה אל מול חירויות וזכויות אחרות, וביניהן זכותו של המעסיק להגן על קניינו ולנהל את עסקו כרצונו.
כפועל יוצא, לא חל איסור על מעסיק שעובדי מפעלו שבתו לעשות להקטנת נזקיו מן השביתה. בתוך כך, מעביד יכול להפעיל את המפעל באמצעות עובדים שלו שאינם שובתים, אם כי אין הוא רשאי לחייב אותם בניגוד לרצונם לבצע עבודה של עובדים שובתים. כמו כן, יכול המעסיק לקדם סיכון של פרוץ שביתה באמצעות הכנת מלאי מספיק לתקופת השביתה; להתקשר בקשרים עסקיים חלופיים ולהעביר את פעילותו לאתרים אחרים של עסקו, בהם אין מתקיימת שביתה. באמצעים אלה יש כדי איזון ראוי אל מול נשק השביתה שבידי העובדים.
אלא שגם זכויותיו הקנייניות והניהוליות של המעסיק אינן מוחלטות והן כפופות להוראות הדין וההלכה, לרבות בנוגע למגבלות שנקבעו ביחס לאפשרות להעסיק ממלאי מקום בתקופת השביתה.
שכירת עובדים חלופיים לשובתים, בין ארעיים ובין קבועים, יכול שתאפשר למעסיק להמשיך ולהפעיל את מפעלו כסדרו גם בתקופת השביתה ובכך יצומצם נזקו.
במקרה זה, ובמציאות השוררת בארץ בתחום יחסי העבודה, אין לאפשר למעסיק שמפעלו מושבת, להפעיל את מפעלו באמצעות עובדי לקוחותיו, ובחסות בית הדין.
הפעלת מפעל מושבת על ידי עובדים אחרים יכול לפגוע באפשרות לגבש הסכם קיבוצי חדש ובעצם היחסים הקיבוציים במפעל, כמו גם בחופש ההתארגנות. על כן, וככלל, אין להתיר למעסיק להפעיל את מפעלו באמצעות עובדים חיצוניים, שכן מדובר בנשק שאינו עונה על מבחן המידתיות.
סיכומו של דבר, אין לאפשר לעובדי חברות חיצוניות לתדיראן קשר, להיכנס למפעל ולהוציא פריטים ממחסניו על כל הפעולות הכרוכות בכך.
הערעור התקבל. אין צו להוצאות.