פיטורי אישה בהריון לפני שמלאו 6 חודשים לעבודתה
סעיף 9(א) לחוק עבודת נשים, התשי"ד-1954 (להלן – חוק עבודת נשים), אוסר על פיטורי עובדת בהריון, בעלת וותק של למעלה מ-6 חודשים, אלא בהיתר משר העבודה והרווחה. לפיכך, מבחינת חוק עבודת נשים, היות וכרמית עבדה רק 5 חודשים, אין כל מניעה לפטרה.
עם זאת, יש לבחון את הפיטורים גם עפ"י חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, התשמ"ח-1988 (להלן – חוק שוויון הזדמנויות בעבודה). סעיף 2(א) לחוק שוויון הזדמנויות קובע איסור על המעביד להפלות בין עובדיו בין היתר מחמת מינם, מעמדם האישי והיותם הורים. סעיף 2(א)(5) קובע כי האיסור חל גם לגבי פיטורים.
סעיף 9(א)(2) לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה קובע כי בתביעה בשל הפרת הוראות סעיף 2 בענין פיטורים מהעבודה, תהא חובת ההוכחה על המעביד כי פעל שלא בניגוד להוראות סעיף 2, אם הוכיח העובד שלא היתה בהתנהגותו או במעשיו סיבה לפיטוריו.
לפיכך, אם כרמית תוכיח כי תפקדה כראוי ומילאה תפקידה כמצופה וכי לכאורה אין כל סיבה לפיטוריה, יעבור נטל ההוכחה אל מעסיקה להוכיח כי לא פעל בניגוד לחוק, וכי לא פיטר אותה בשל היותה בהריון.
במקרה הנדון, נראה כי מדובר בפיטורים בשל היותה של כרמית בהריון, ולכן מדובר בהפליה אסורה עפ"י סעיף 2 לחוק שוויון הזדמניות בעבודה. כרמית זכאית לתבוע את מעסיקה בבית הדין לעבודה. בית הדין יהיה רשאי לפסוק לזכותה פיצויים אף אם לא נגרם נזק ממון וכן ליתן צו להחזרתה לעבודה, אם יראה שהענקת פיצויים לבד לא תהיה צודקת.
להלן מספר דוגמאות מהפסיקה:
· בע"ע 1353/02 מרגלית אפלבוים נ. ניצה הולצמן (ניתן ביום 22.9.2003 בבית הדין הארצי לעבודה), בית הדין פסק פיצוי בגובה בסך של כ-50,000 ₪ בגין פיטורים שלא בתום לב לעובדת בהריון שפוטרה בטרם מלאו לה ששה חודשי עבודה. הפיצוי שיקף את גובה הנזק הממשי שנגרם לה, קרי השכר שאמור היה להשתלם לה מיום הפיטורים ועד ליום הלידה בתוספת דמי הלידה שלא שולמו לה בשל הפיטורים. · בפ 100/04 מדינת ישראל נ. ש.י.ר.ן (2002) ואח' (ניתן ביום 15.12.2004 בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב), חויב מעביד אשר פיטר עובדת בהריון יומיים לפני שמלאו שלה שישה חודשים במקום העבודה, בקנס בגובה 80,000 ש"ח וזאת במסגרת כתב אישום שהוגש נגדו. · בע"ב 1234/00 טלי ארביב נ. מתפרת ח"ן בע"מ (ניתן ביום 5.8.2001 בבית הדין האזורי לעבודה בנצרת), נפסק כי פיטורי עובדת בהריון סמוך לתום שישה חודשי עבודה תקפים, למרות חוסר תום הלב וזאת כיון שסיבת הפיטורים של העובדת היתה משולבת (הפיטורים נעשו גם בשל כך שהמעסיקה לא שבעה נחת מלאה מעבודתה של העובדת).