הירשזון הכריע: ישראייר תפעיל קו סדיר לניו יורק

הרישיון יוענק לישראייר לפרק זמן של 24 חודשים, כך הודיע שר התיירות. זעם באל על. היו"ר איזי בורוביץ': החלטה תמוהה ובלתי תקינה
חזי שטרנליכט |

שר התיירות, אברהם הירשזון (קדימה), הודיע היום על החלטתו להעניק לחברת ישראייר רישיון להפעיל קו תעופה סדיר לניו יורק. בקו זה היא תתחרה בחברת אל על. השר מסר כי האישור יינתן למשך זמן של 24 חודשים.

יו"ר אל על, פרופ' ישראל (איזי) בורוביץ מסר בתגובה כי החלטתו של שר התיירות, כפי שנמסרה היום, מהווה הפרה בוטה של ההתחייבות המפורשת שנתנה ממשלת ישראל לאל על, לעובדיה ולבעלי מניותיה, ערב הפרטתה בשנת 2003.

לדברי בורוביץ', "קבלת ההחלטה הסותרת באופן מהותי את מדיניות התעופה שנקבעה ע"י ממשלת ישראל, עתה - כשנה בלבד לאחר העברת השליטה באל על מידי הממשלה, וערב הבחירות לכנסת - תמוהה ובלתי תקינה. קבלת החלטה זו מהווה מסר שלילי ביותר אשר יקשה על ביצוען של הפרטות עתידיות שתרצה ממשלת ישראל לבצע בעתיד שכן היא פוגעת באמונם של משקיעים פוטנציאלים בכוונות הממשלה ואמינות הבטחותיה".

בורוביץ הוסיף כי במסגרת החלטה זו קבעה הממשלה את מדיניות התעופה של מדינת ישראל לשנים הקרובות ובהתאם לה לא ניתן עדיין למנות כיום, בתנאים הנוכחיים של שוק התעופה בישראל, מוביל ישראלי סדיר נוסף בקו לניו-יורק.

לדברי יו"ר אל על, ההתחייבות השלטונית ניתנה כדי לאפשר את ביצועה של הפרטת אל על ועל בסיסה התאפשרה הנפקת מניות החברה בבורסה לציבור המשקיעים. מדיניות התעופה כפי שהוצגה על ידי הממשלה ערב ההנפקה, ואשר קיבלה ביטוי גם בתשקיף ההנפקה, באה כדי לאפשר הפרטה מסודרת ותקינה ועל מנת לעודד משקיעים להשתתף בתהליך ההפרטה. ישראייר: צעד לפיתוח המשק וקידום מוצרי כחול לבן בישראייר מגיבים היום ומציינים כי השר הירשזון ערך הליך ארוך ויסודי, במשך חודשים ארוכים, תוך שיתוף כלל הגורמים הנוגעים בדבר בממשלה ובמשק הישראלי. אישור "ישראייר" כמוביל נקוב נוסף לניו יורק, הינו צעד קטן וראשון ביישום תחרות בשמי ישראל. ליתר דיוק, מדובר בהסרת מגבלה מלאכותית שהושתה על חברות ישראליות שביקשו לטוס לניו יורק. שכן גם עד להחלטה זו, היו החברות האמריקאיות רשאיות לטוס לישראל ללא הגבלה.

"ישראייר" נערכת מזה חודשים ארוכים להפעלת טיסה יומית בקו זה. עד כה הפעילה החברה בין 3-4 טיסות בשבוע. מרבית הנוסעים בקו בשנת 2005 היו תיירים מארה"ב. המעבר לטיסה יומית, יוביל להגדלת קיבולת לכדי 100,000 מושבים השנה. להערכת "ישראייר", הוספת הקיבולת בקו, תוביל לירידה של כ-10% במחירי הטיסות לעומת השנה שעברה. כמו כן, "ישראייר" תטיס ב-2006.

כ-60,000 תיירים, שעל פי הערכות התאחדות המלונות, יתרמו למשק הישראלי בשנה זו כ-100 מיליון דולר. בשבועות האחרונים עוסקת "ישראייר" בגיוס עובדים מואץ למגוון תפקידים בחברה, כחלק מהערכותה להפעלת הקו הסדיר. להערכת מומחים, הגידול בתיירות הנכנסת שנובע מטיסות אלו, יוביל בשנתיים הקרובות לתוספת של כ-4,000 מקומות עבודה חדשים בתעופה ובתיירות בישראל.

החלטת השר הירשזון תורמת תרומה חשובה לפיתוח המשק הישראלי, ולקידום תעשייה כחול לבן. בכך היה השר הירשזון קשוב לרחשי הציבור שליווה את המאבק הארוך, והביע את עמדתו במגוון סקרים שפורסמו לאחרונה, בהם הסתבר כי 86% מהציבור תמכו בהחלטתו זו של השר. ארקיע: למה נמנעו מלתת לנו לטוס לשם? בארקיע גם מגיבים להחלטת הירשזון. הימנעותו של שר התיירות מלהעניק לחברת "ארקיע" מעמד של מוביל נקוב נוסף בקו ת"א - ניו-יורק, הפתיעה את "ארקיע", בהיותה החלטה מפלה ובלתי סבירה בעליל שאינה מקובלת על "ארקיע" כלל ועיקר.

החלטה זו מפלה לרעה את "ארקיע" , ללא סיבה עיניינית כלשהי, במיוחד לאור ניסיונה עתיר. השנים של חברת "ארקיע" בטיסות בינלאומיות. חברת "ארקיע" בוחנת את החלטת השר ותשקול את צעדיה במגמה לשנותה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה