לאומי: סיכון רב באג"ח האמריקניות ל-10 שנים

הכלכלן רון אייכל מהחטיבה להשקעות בבנק צופה שתי העלאות ריבית של 25 נקודות בסיס במפגשי ה-FED הקרובים, ולאחר מכן מדיניות מרוסנת תלוית מאקרו ופחות מתוכננת מראש
חזי שטרנליכט |

בסקירתו השבועית את שוק אגרות החוב הבינלאומי, מציין הכלכלן רון אייכל מהחטיבה להשקעות בבנק לאומי כי לאחר שלפני שבועיים פורסם פרוטוקול ישיבת הריבית האחרונה של הפד, אשר גרר תגובה של ירידת תשואות בארה"ב, חל בשבוע שעבר תיקון מסוים בתגובת השוק.

לדבריו, אם לאחר פרסום הפרוטוקול רבים העריכו כי מספר העלאות הריבית הצפוי טרם הפד יאמץ הפסקה בתהליך הצמצום המוניטרי יהיה רק אחד, בשבוע שעבר נראה כי מספר המהמרים על שתי העלאות ריבית נוספות עלה, ובעקבותיהם גם התשואות.

בשבוע שעבר פורסמו מספר אינדיקטורים מעניינים בכלכלה האמריקנית. הזמנות מפעלים לחודש נובמבר, ללא ציוד לתחבורה, הראו יציבות בהזמנות זה החודש השני ברציפות. תופעה זו משקפת הססנות מצד היצרנים לבצע הרחבת הפעילות, הססנות שהינה תוצאה של האטה בהוצאות הצרכנים ברבעון הרביעי של שנת 2005. בלאומי ציינו כי האטה זו בצריכה הפרטית לוותה אף בירידה בהיקף האשראי הצרכני במשק.

להערכת אייכל, הנתונים שפורסמו תומכים בדיעה כי שיעור הצמיחה עתיד להמשיך ולהראות חוזקה בשנת 2006 וכך אף תמכו בעליית התשואות השבוע. הוא מציין עוד כי הרמות הנמוכות ביותר מזה כ 8-חודשים בהנפקה של איגרות ממשלתיות (לפדיון בעוד 5 שנים) השפיעו אף הן לעליית תשואות. בלאומי מוסיפים כי בשבועות הקרובים צפויות הנפקות של חוב ממשלתי בהיקף של כ-100 מיליארד דולר.

להערכתו, בשתי הפגישות הקרובות של הוועדה הצפויות להתקיים בתאריכים 31/01/2006 ו-28/03/2006 הריבית המוניטרית תעלה ב-25 נקודות בכל פגישה. בהמשך 2006 ריבית הבנק צפויה להמשיך ולעלות, אך ככל הנראה בצורה מרוסנת יותר.

החלטות הריבית מעתה ואילך צפויות להיות תלויות במידה גוברת על נתוני הפעילות הכלכלית וגורמי הסיכון (אינפלציה ,חוב צרכני ,תקציב ומאזן תשלומים) ופחות על מדיניות מתוכננת מראש. בלאומי צופים עלייה במידת התנודתיות במסחר באגרות החוב, הנגזרת מהעלייה ברמת אי הוודאות ביחס למדיניות המוניטרית העתידית. עם זאת, בטווח הקצר אין הם צופים שינוי חד בתשואות האיגרות הקצרות.

לעומתן, בלאומי עדיין מוצאים סיכון רב באיגרות החוב ל-10 שנים. גם לאחר הרבע הראשון, הם עדיין רואים פוטנציאל להמשך עליית התשואות הקצרות, בקצב הדרגתי ומתון, ולכן הם ממשיכים להעדיף איגרות בריבית משתנה על פני ריבית קבועה. כמו כן הם מוצאים את האיגרות הצמודות, בעיקר בטווח הקצר, אטרקטיביות הואיל והן מגלמות צפי לאינפלציה הנמוך מהגבול התחתון של תחזיות האינפלציה ל-12 החודשי הקרובים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה