יוסי בכר: הכלכלה הישראלית איתנה וחסינה בפני זעזוע
"כלכלת ישראל איתנה וחסינה בפני זעזועים", כך אמר היום ד"ר יוסי בכר, מנכ"ל האוצר, בהופעתו בכנס איגוד החברות הציבוריות. "הצמיחה לה אנו עדים היום היא צמיחה בסיסית ובת קיימא. היא מונעת בעיקרה על ידי הסקטור העסקי ונשענת על יסודות איתנים של גידול ריאלי בהכנסה הפנויה ועל רפורמות מבניות ששינו את פני הכלכלה הישראלית".
לדברי ד"ר בכר, העוצמה העיקרית של המדיניות הכלכלית הנוכחית היא האמינות לה היא זוכה בקרב הציבור והשווקים - "אנחנו עושים מה שאנחנו אומרים שנעשה, השווקים מבינים מה ולמה אנו עושים מה שאנחנו עושים ובגלל זה הם מאמינים בנו.
"לא בכדי סיימנו את שנת 2005 עם שיפור משמעותי בכל האינדיקטורים הכלכליים - צמיחה בשיעורים גבוהים (5.2%), גירעון נמוך (1.9% מהתוצר), ירידה ביחס חוב-תוצר (קרוב ל- 100% תוצר), עודף במאזן התשלומים, וירידה באבטלה לצד גידול בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה. אם נתמיד במדיניות הכלכלית אין סיבה שהמגמה החיובית לא תלווה אותנו גם בשנת 2006."
בהתייחסותו לרפורמה בשוק ההון ציין ד"ר בכר כי השינויים שאנו רואים היום בשוק ההון הם רק ההתחלה - "ציפינו שהמכירות של קופות הגמל וקרנות הנאמנות תתבצענה מהר, אבל גם אנחנו הופתענו מהקצב. יחד עם זאת, השינויים הגדולים עוד לפנינו – ייעוץ אובייקטיבי המונע על ידי טובת הצרכנים, כניסת הבנקים לתחום הפנסיוני, המשך הגידול בהיקף האשראי החוץ-בנקאי וכניסתם של מוצרים פיננסיים חדשים ואטרקטיביים."
ד"ר בכר הוסיף כי הוא מקווה שועדת הכספים תאשר בעתיד הקרוב את תקנות עמלות ההפצה' "השוק יודע לעבוד במספרים שהצענו. חשוב שנצא לדרך על בסיס תשתית ראויה וודאית."
לגבי הטענה כי הרפורמה הביאה למעבר הריכוזיות מענף הבנקאות לענף הביטוח השיב ד"ר בכר, "לפני הרפורמה, למעלה מ-70% מהנכסים הפיננסיים של הציבור נוהלו על ידי שני בנקים, בעוד בעתיד ינהלו אותם לפחות 7 עד 10 גופים, שווים בעוצמתם וביניהם -קרנות מתמחות כמו יורק ומרקסטון.
"יתרה מכך, אל לנו לשכוח כי, בעקבות הרפורמה, לצד הצרכנים יעמדו יועצים אובייקטיבים, נטולי פניות, שיסייעו להם להתלבט ולקבל החלטות בשוק כה מורכב. אי אפשר להשוות את מערכת היחסים שיש לצרכנים עם הבנק לזו שיש להם עם חברות הביטוח – הצרכנים פחות קשורים ותלויים בחברות הביטוח. בעצת היועצים לקוחות יוכלו לעבור מקרן לקרן ומקופה לקופה בחופשיות ובקלות יחסית, בהתאם לצרכיהם המשתנים ולביצועי השוק."