דצמבר גורלי: נייס מועמדת למעו"ף; ליפמן בדרך החוצה

פעם בחצי שני מורכבת מחדש רשימת המדדים של הבורסה בתל אביב, בגאון בית השקעות מפרסמים הערכות לגבי המניות החדשות שיתווספו למדדים הנוצצים, ואילו שעלולות להגרע מהם
חזי שטרנליכט |

"פעם בחצי שנה מגיע הספורט הלאומי של שוק ההון, משחק הניחושים, מי העולות לליגה הבכירה של מדד ת"א 25, מיהן היורדות מת"א 25 והעולות מהיתר לליגת הביניים של ת"א 75, ומיהן אלו שאינן מתאימות להיות כלל בשתי הליגות הבכירות", כך פותח האנליסט אמיר שגב, מגאון בית השקעות בסקירה מיוחדת לרגל עדכון מדדי הבורסה בדצמבר.

"בעבר הייתה המדידה פשוטה - שווי השוק בסוף יום המסחר של ה-15 בדצמבר (לעדכון ב-1 לינואר) או ה-15 ביוני (לעדכון ב-1 ליולי) היה הקריטריון היחידי לקביעת הנכנסות והיוצאות. עם הזמן הוסיפה הבורסה מבחנים נוספים, על המניות הנכנסות לעמוד בקריטריונים של סחירות ושל אחזקות ציבור מינימליות (אחזקות ששיעוריהן הולכים ועולים משנה לשנה)".

שגב מוסיף כי "השינוי האחרון שהוסיפה הבורסה, ע"מ למנוע מניפולציות ביום האחרון של המסחר, הוא שקלול שווי השוק בשבועיים שקודמים למועד הקובע (היינו ה-15 לחודש). שינויים במדד ת"א 25 בצד היורדות כנראה לא תהיינה כנראה הפתעות מיוחדות - חצי שנה לאחר הצטרפותה למדד היוקרתי, תאלץ מניית ליפמן לפנות את מקומה".

לדבריו, "המועמדת המובילה להחלפת ליפמן היא נייס, ובפער משמעותי - שווי השוק של נייס עולה על שווי השוק של ליפמן בכ-29%, היינו 9% יותר מהפער הנדרש: שווי השוק של נייס עומד על כ-4 מיליארד שקל, בעוד ששווי השוק של ליפמן עומד על 3 מיליארד שקל לערך".

"אפשרות נוספת היא "סוס שחור" בדמות אורמת - במידה ומניית אורמת תניב תשואה עודפת של 10% לערך על מניית נייס, היא זו שתיכנס למדד במקום ליפמן (שווי השוק של אורמת עולה על שווי השוק של ליפמן ב-20%, אבל נייס מקדימה אותה במעט) . מה הסיכויים לכך, יגידו עשרת ימי המסחר הבאים".

שינויים במדד ת"א 75

בגאון בית השקעות מזכירים כי "שלא כשמו, מדד ת"א 75 כולל כעת 76 מניות - ע"פ כללי הבורסה למניות דואליות הצטרפה שמיר אופטיקה בחודש מאי אל מניות המדד, עם רישומה למסחר בתל אביב. המשמעות היא שמספר הנכנסות למדד יהיה קטן באחד ממספר היוצאות ממנו".

רק לתזכורת, הכללים הם: שווי השוק של הנכנסת גבוה משווי השוק של היוצאת ב-20% לפחות, אחזקות הציבור אינן נופלות מ-15%, שווי אחזקות הציבור אינו נופל מ-80 מיליון שקל.

הראשונות לצאת מהמדד יהיו קומפיוג'ן, מטאלינק, הכשרת הישוב, מגל מערכות ומר. ראוי להדגיש כי גם מקומה של אינטרנט זהב אינו מובטח, מאחר וסחירותה נמוכה מהרף הנדרש. הנכנסות הצפויות: דלק נדל"ן - למרות שמערכות המידע מראות על אחזקה של 89.5% בידי בעלי עניין, 7.3% מהמניות מוחזקות ע"י קרן הפנסיה מבטחים, ואחזקה זו נחשבת לאחזקות ציבור ע"פ כללי הבורסה (בעל עניין שהוא גוף מוסדי אינו נכלל במסגרת בעלי העניין לצורך זה).

אלקטרה נדל"ן, אמנם עומדת בקושי ברף אחזקות הציבור (15.2%) אבל עומדת. קרדן ישראל, למרות שמערכות המידע מראות על אחזקה של 90.6% בידי בעלי עניין, 5.8% מהמניות מוחזקות ע"י קרנות וקופות בנק לאומי. אחזקות אלו נחשבות כאמור לעיל לאחזקות ציבור, ומכאן שאלו עולות (במקצת) על ה-15% הנדרשים .

גחלת, למרות שמערכות המידע מראות על אחזקה של 87.4% בידי בעלי עניין, 11.5% מהמניות מוחזקות ע"י קרנות נאמנות וקופות גמל, כך שאלו עולות על ה-15% הנדרשים.

שתי הראשונות עומדות בקלות ברף שווי אחזקות הציבור של 80 מיליון שקל; שתי האחרונות עומדות בו בקושי. ירידה של אחוזים בודדים במחירן עד המועד הקובע יכול להוריד אותן מתחת לרף ובכך לשנות את תמונת המצב.

ישנן כמה מניות העומדות לכאורה בתנאי שווי השוק, אולם הן אינן עומדות בתנאי הסחירות או שיעור אחזקות הציבור. ביניהן: הפניקס 1 - אחזקות הציבור נמוכות מרף 15% הנדרש, דן - ממוקמת במקום 220 לערך ברשימת המניות הסחירות, מתחת לרף 200 הסחירות ביותר, איגוד - אחזקות הציבור נמוכות מרף 15% הנדרש.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה